spajzgirl
Schweiger Lilla
Bemutatkozás:
Először Belgiumban, az egyetemi klubban csillogtattam meg főzőtudományomat, ahol a potluck-(fazéknéző) partykon mindenki az én pultom előtt állt sorba,(később főzési bemutatókat kellett tartanom). A legnagyobb elismerés azonban az volt, amikor az EU parlamentben zsűritagként a pódiumon dönthettem el, hogy kinek a receptje nyerje a nagydíjat. Szeretem a kihívásokat, így 2003-ban elhatároztam, hogyha már Belgiumban élek, kitanulom a csokoládékészítés csínját-bínját, és így is tettem. 2005-ben megkaptam a csokoládé és fagylaltkészítő mesteri diplomámat. Azóta megint országot váltottam és pályát, így nemcsak gasztronómiai magazinokba írok és újabbnál-újabb recepteket kreálok, de mint szakácskönyvíró is kipróbáltam magam. Szenvedélyes főzőcskéim eredménye eddig 3 szakácskönyv volt, 3 különböző nyelven: Együnk valami finomat, Let's eat something good, Silvana's Hongaarse keuken. Akit érdekelne megvételre: -Együnk valami finomat, 299 nemzetközi recept, -nálam megrendelhető.
-Schweiger Lilla
- Név
- Schweiger Lilla
- Felhasználói név
- spajzgirl
- Weboldal
- http://spajzgirl.wordpress.com/
- Regisztráció időpontja
- 2013. 03. 24. 10:28
- Utoljára belépett
- 2024. 03. 17. 15:34
- Mesterszakács
- -
- Feltöltött receptek
- 293 db
- Feltöltött cikkek
- 113 db
- Hozzászólások
- 566 db
- Kedvenc recepjei
- 110 db


Mortadella mousse
1. Tegyük a mortadellát, a ricottát, a parmezánt és a tejszínt egy turmixgépbe. 2. Turmixoljunk össze mindent a tejszínnel, meg a kapri bogyóval, am..

Naspolyatorta pavlovásított habcsókkal a..
Az egyik módszer a naspolyák tárolására az, hogy 1-2 hétre barna papírzacskóba tesszük őket. Vigyázat, mert egyes bogyók gyorsabban puhulnak mint máso..

Töltött karalábé kalap nélkül
1. A karalábékat meghámozzuk, a zsengébb leveleit félretesszük. 2. Ezután a karalábékat kivájjuk, olyan vékonyra hagyva a falait, amennyire csak tudj..

Mini madeleine
1. A vajat megolvasztjuk. A tojásokat felütjük, és a tojássárgához adjuk, habosra keverjük. 2. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, belekeverjük a süt..

Sváb kenyérpuding
1. Melegítsük elő a sütőt 175 C fokra. 2. Tördeljük össze a kenyereket és helyezzük el egy tűzálló tálban, vagy négyszögletű sütőformában. 3. Öntsük..

Hintaló karácsonyra
1. Negyed liter langyos tejhez adjunk hozzá 3 evőkanál cukrot, dolgozzuk el benne az élesztőt. Várjunk kb. 5–10 percet, amíg megkel. 2. Adjuk hozzá a..

Zelleres-gesztenyés gombaleves
1. Áztassuk be a szárított gombát annyi vízbe amennyi ellepi és hagyjuk ázni 15 percig. 2. Pucoljuk meg a hagymát, fokhagymát, zellert és vágjuk apró..

Szarvas medaillon sütőtökös pürével és á..
1. A szarvascombot megtisztítjuk, a hártyát levágjuk róla, majd jól megsózzuk. 2. Először a borsot és a babérlevelet kőmozsárban összetörjük, úgy adj..

Sütőtökös pite karamellizált tökmaggal
1. Pucoljuk meg a sütőtököt, majd reszeljük le vagy daraboljuk fel apró kockákra. 2. Ugyanígy reszeljük le, vagy vágjuk fel a sárgarépát is. 3. Keve..

Muskotályos borhab
1. A piskótához a tojássárgáját a cukor 1/3 részével habosra keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjü..

Olasz laskagomba
1. A gombának levágjuk a keményebb tönk részét, majd alaposan megmossuk. 2. Egy serpenyőben, kevés olajban megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ráreszeljü..

Rakott kel balzsamecettel
1. A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált sertéshúst amit jó alaposan átpirítunk. 2. Meg..

Chia magos-mákos, citrus gyümölcsös keksz
1. Melegítsük elő a sütőt 160°C -ra. Készítsük elő a tepsiket, fedjük be zsírpapírral. 2. Dolgozzuk össze a vajat a cukorral, jó habosra. 3. Adjuk h..

Gombával töltött padlizsán
1. A padlizsánokat félbevágjuk, a belsejüket kikaparjuk. 2. A padlizsáncsónakokat bekenjük olívaolajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd a 200 fokra..

Bodzás palacsinta, bodzavirág rántva
1. Keressünk, szép, éppen csak kinyílt, rovarmentes, egészséges bodzavirágokat, amelyeket kb. 10 cm-es “nyéllel” szedjünk-vágjunk le az ágakról, és le..

Kevert csokis álom
1. Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral, vagy vajazzunk-lisztezzünk ki egy 20×30 cm-es tepsit. 2. A tészta hozzával..

Gesztenyés, gesztenyehabos krémes
1. A tojássárgáját a porcukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a vizet, a sütőporral elkevert lisztet és a tojások keményre vert habját, majd 180 fok..

Göcseji gombócleves
1. A fehérrépát, a sárgarépát és a karalábét megtisztítjuk és 4-5 cm hosszú csíkokra (julienre) vágjuk. 2. Az apróra vágott hagymát és a fokhagymát o..

Londoni szelet
1. A linzerhez valókat géppel kidolgozom és 1/2 órára hűtőbe teszem. (Ezt előző nap is elkészíthetjük) 2. Az idő elteltével a tésztát 2-3 mm-re kinyú..

Mogyorós marlenka
1. Összekeverjük a szódabikarbonát és az ecetet. Erre egy magasabb edényt használunk, mert menet közben hab képződik a tetején. 2. Egy edényben kikev..

Kakaós mokkaszelet
1. A tojásokat kettéválasztjuk. 2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral és a citrom reszelt héjával, majd hozzákeverjük a tojássárgáját. 3..

Hamburger puffancs
1. Az élesztőt egy deci langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. 2. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a felfutt..

Túrós-fügés, mákos rolád
1. A tésztához válasszuk szét a tojásokat. 2. A sárgákaat habosítsuk fel a vízzel és a 6 dkg cukorral, majd forgassuk bele a maradék cukorral keményr..

Tejszínes szilvapuding
1. A mézet világos barnára karamellizáljuk, majd rászórjuk a megmosott, félbevágott, kimagozott és cikkekre darabolt szilvát, megszórjuk őrölt fahéjja..

Fűszeres lazacsteak, whiskys-citromfüves..
1. A lazacsteakeket sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az aprított petrezselyemmel, meglocsoljuk az egyik citrom kicsavart levével, és olajozott tepsibe fe..

Zöldfűszeres muffin, majonézes avokádókr..
1. A lisztet keverő tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a tojássárgákat, az olvasztott vajat, és sóval, borssal, a szeletelt zöldhagymával, apríto..

Gyümölcsös szelet
1. 3 deci tejet felteszek a tűzre, míg a többi tejet a cukorral, rétesliszttel, a tojássárgájával csomómentesre kikeverem és a még nem forró tejhez ho..

Egyszerű meggyes lepény
1. A tojásokat a cukorral és az olajjal habosra kikeverem, majd hozzáadom a tejet, és végül a sütőporral elkevert réteslisztet. 2. A kész masszát 24x..

Barackos pudingszelet
1. A leveles tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk és kettéosztjuk. 2. Egy 23×38 cm-es tepsit vajjal kikenünk. 3. A tészta felét kinyújtjuk, kirakju..

Barackos kocka
1. A leveles tésztát kiolvasztás után két részre osztom és két lapot nyújtok belőlük. 2. Az egyiket a sütőlap aljára teszem, kirakom babapiskótával, ..
Vietnami Pho Bo leves
Kedves Zs! azért van benne répa, mert az ad egy kis extra ízt a levesnek. San Franciscoban egy vietnámi vendéglőben is így tálalták, amihez kedvet kaptam...de ha Önt zavarja elhagyhatja belőle a zöldségeket! üdvözlettel: Spajzgirl
Zelleres-gesztenyés gombaleves
Kedves Zsuzsa! Fritőrizálás: forró olajban ropogósra sütjük pár másodperc alatt!
üdvözlettel: Spajzgirl Egyúttal kívánok Neked Kellemes ünnepeket!
üdvözlettel egy blogtárs
Sütőtök-krémleves erdei gombákkal
Kiváló recept! Gratulálok hozzá! És milyen mutatós!
Oreo kekszes, fehér csokoládés-ma...
Nagyon érdekes, fantáziadús recept!Köszönöm!
Tiramisu szelet
Gyönyörű! Ez egy igazi tiramisu torta! Szeretem, amikor kávéba áztatott piskóta helyett, igazi piskótából készül!
Tunéziai datolyatorta
Izgalmas, arabos süti a datolya meg a pisztácia miatt és nagyon könnyűnek tűnik a piskótája.
Leopárd kalács zöld matcha teával
Imádom a matcha porral készült édességeket! A tiramisu is kiváló volt! Gratulálok..
Rozmaringos szűzérmék mandulás ke...
Nagyon finom lehet és a tálaláshoz külön gratulálok!
Portóiban párolt gyöngytyúk rozma...
Kedves Zsuzsa!
A gyöngytyúk Belgiumban olyan hétköznapi dolog, mint otthon a csirke. Így akárhányszor ott vagyok kipróbálok egy-egy jól bevált receptet, a piacokon is árulnak grillezett gyöngytyúkot. De szerintem csirkéből ugyanolyan finom ez az étel, mint gyöngytyúkból! Ami meglepően ízletes az az endívia a portói borral! Köszönöm, hogy lájkoltad!
Göcseji gombócleves
Kedves Zsuzsa! Ezt még idén karácsonykor kipróbálom! Köszönöm a receptet!
Gesztenyés, gesztenyehabos krémes
Kedves Edit! Pudingpor helyett mit lehet még használni?
Mogyorós marlenka
Remek recept! Annyit hallottam már a Marlenkáról, így végre meg is tudom majd csinálni! Köszönöm!
Datolyás sütemény citromos karame...
Ez egy igazán zseniális recept, köszönöm Zsuzsa! Már olyan régen keresek egy datolyás süti receptet, mert még sohasem készítettem datolyával édességet!
Marcipános-arónia bogyós tekercs
Arónia helyett, írhattam volna úgy is, hogy fekete berkenye! A blogomon találsz egy cikket róla, receptekkel megtűzdelve, de copy paste-ltem egy rész belőle!
Fűben-fában orvosság és a bogyókban is, tehetjük hozzá a régi mondáshoz a fekete berkenye kapcsán, amiben ráadásul kiválóan érvényesül a goethe-i ún. Urpflanze fogalma is, azaz, hogy akkor étkezünk helyesen, ha az egész növényt hasznosítjuk, a gyökerétől a száráig, a levelétől a virágjáig stb. Az arónia főként Kelet-Európában és Észak-Amerikában honos, bogyós gyümölcs. A csipkebogyóhoz hasonlóan a rózsafélék családjába tartozik, eddig 300 fajtája ismert. Fagytűrő és mindenféle talajon – homokos, sós, agyagos, lápos-megél, de a mocsaras helyeket különösen kedveli, ezért is terjedt el-illetve terjesztették el egyes európai országokban. A legízletesebb fajtái a dán „Aron”, a finn „Viking”, a szlovák „Nero, az orosz „Rubina” a svéd és német „Hugin”. Skandináviában, Oroszországban és Lengyelországban a XX. század eleje óta kultiválják, de különleges biológiai értékeit felismerve az 1970-es évek vége óta egyre nagyobb területeket ültettek be vele Németországban, főként Szászországban. A fekete berkenye, májusban mintegy 10 napon keresztül virágzik. Fehéres virágai sok gyümölcsfajtáéhoz hasonlítanak, talán leginkább a galagonyáéhoz. Erős, a madárberkenyéhez hasonló illata miatt a méhek tömegesen rajzanak a bokrok körül, ezért a feketeberkenye ültetvények mellett jól termő méhészeteket szoktak kialakítani. Az érett bogyóját a madarak ugyanennyire kedvelik, mert érdekes módon nem érzik a fanyar ízét, ami miatt az arónia nyersen nem igazán élvezetes, valószínüleg ezért nevezik az angolszászok „chokeberry”-nek, azaz „fojtogató bogyó”-nak. A fekete berkenyét érdemes késő ősszel lefotózni, mert gyönyörűen fénylő levelei hirtelen vörösre színeződnek. Vidéken sokfelé díszsövényként kedvelt és utak szegélyezéseként.
Az arónia a gyógyászatban és a konyhában
A friss gyümölcsöt elsősorban vitamin pótlásként szokás fogyasztani, a szárított termés teafőzetét viszont vesekőképződés és általános húgyúti fertőzések esetében alkalmazzák. A virágból enyhe hashajtót és vizelethajtó teát állítanak elő, míg a berkenyefa levele az ún. “orosz tea” pótlására is felhasználható. Az arónia héjában lévő növényi színezőanyagot gyakran használják élelmiszerek színezésére, hogy szebb, intenzívebb színű és tartósabb legyen. A fekete berkenyének magas a gyümölcscukor-, pektin-és csersavtartalma, ez utóbbi miatt, ha levet-szörpöt készítenek belőle – a teljesebb lé kinyerése érdekében-, először lefagyasztják, majd kálium-aceszulfámmal édesítik. Sok helyen a kellemes ízhatás érdekében még citromsavat is adnak hozzá. Nagyon finom kompót, lekvár vagy szörp készíthető belőle, az átpaszírozott gyümölcsök pedig a vadételek mellé kiválóak. Svédországban a berkenyét a málnás-epres-áfonyás joghurtokhoz adják hozzá ízfokozóként, Németországban pedig már kidolgozták az aróniából készíthető bor és pálinka technikáját. A berkenye tehát kedvező élettani hatásai miatt (ORAC-Oxygen radical absorbance capacity) elsősorban gyógyító növényként “törzskönyvezett”, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló roboráló, immunerősítő szer, segít a magas vérnyomás, szív és érrendszeri betegségek leküzdésében, gyógyír az emésztési problémákkal küzdők számára, javítja a májfunkciót, szárított formában pedig hatékony kiegészítő kezelést jelent a cukorbetegek esetében, sőt újabban a mellrák gyógyításban is látványos eredményeket értek el a fekete berkenye kivonatból készített kapszulával.
Igen tényleg már rég láttalak a web oldalon! De azt jelenti, hogy elfoglalt vagy!

Hétféle halféle Szentestére
Az egész dolog úgy kezdődött, hogy van egy olasz barátom Massimo, és ő mesélte tegnap, hogy náluk már megkezdődött a szentestei menü tervezgetése, ami..

Lúdvacsora, Márton poharával, és halinga..
A Márton-napi népszokások apropójából ez évben utolsó alkalommal nyitotta ki kapuit a szentendrei Skanzen. A már 19 éves hagyományra visszatekintő ese..

Házasság olasz módra kétféle tésztával
A nyári házasságok még mindig trendik. Az esküdni vágyók mindig arra törekszenek, hogy az esküvőjük életük legemlékezetesebb napja legyen. Ezért fonto..

A világ legdrágább és legritkább ételei,..
Kerti sármány - A sármány egy elég kicsi madár, és arról nevezetes, hogy minden része ehető, még a csontjai is. A francia konyha kedvence. Régen a..

Mi a különbség a barnahéjú tojás és a fe..
Amikor tojást vásárolunk észrevehetjük, hogy a barnahéjú tojás mindig drágább, mint a fehérhéjú. Ebből arra következtethetünk, hogy a barna bizonyára ..

Szent András heti finomságok
Skóciában, Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Lengyelországban, Ukrajnában, Oroszországban, és Románia, főként ortodox vallású területein, Sze..

November: Zsíroskenyér hónap
Bajorországban, novemberben a legtöbb vendéglátóegység bezár. Oka, hogy a tulajdonosok ekkor veszik ki éves szabadságukat, még a síszezon beköszönte e..

Széll Tamás, Stand 25 bisztró
A Hold utcai piaccsarnok már rég nem átlagos hely, mert ismert éttermek kifőzdéi, neves séfek vendéglői között válogathatunk a helyszínen. Igaz, a sta..

Szent János tüze és spárga Szilveszter
A Szent János tüze, németül St. Johannisfeuer Németországban a tűz, a mágia, egyben a nyári napforduló szimbóluma. Virágos tűznek is nevezik június 24..

A Medvehagyma báró és a sárvári lovak
- Tavaly május elsején történt, hogy találkoztam a Medvehagyma báróval. - Aznap, pár bicikli rajongó barátunkkal megbeszéltük, hogy a leutstetteni (..

A madarak, a méhek és egy mézes-citromkr..
- A madarak és méhek (The “Birds and the Bees talk”, vagy rövidítve csak a “The Talk”) című dal szerzőjét, Cole Porter-t, egy angol nyelvű szólás-mond..

Almával töltött fánk és tésztában sült v..
- Almával töltött fánk és tésztában sült virsli! Nos, ezzel traktáltak Leuvenben, január 8-án, a 3 királyokat követő hétfőn, az ún. elveszett hétfőn (..

Advent láz Németországban
Csokorba szedtem pár érdekes, német adventi szokást. Az első csoportba a kastélyos adventek kerültek, úgymint: - Barokk karácsony Ludwigsburgban,..

A Mikulás már novemberben megérkezett a ..
Beköszöntött az év utolsó, ünnepekkel agyonzsúfolt hónapja, ami az adventtel indul (dec. 3.), december 24-én éri el a tetőpontját, a finálé pedig az ú..

A leghosszabb és legfurcsább sütőtökfesz..
- A németek nem igazán Halloween kedvelők, helyette inkább más európai hagyományokat részesítenek előnyben (mint pl. a Reformáció napját, okt 31, Márt..