Tunéziai datolyatorta
Elkészítés módja
1. A datolyát kis kockákra vágjuk, összekeverjük a keményítővel, a liszttel, sütőporral, őrölt mandulával és a citromhéjjal.
2. A tojássárgáját elválasztjuk a fehérjétől, majd a fehérjéből só hozzáadásával kemény habot verünk. A sárgáját jól kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a citromlevet, és a lisztes-mandulás-datolyás keveréket beledolgozzuk. A habot óvatosan a krémbe forgatjuk, vigyázva össze ne törjön.
3. A masszát a sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük és a sütő középső szintjén 20 perc alatt, (tűpróba) megsütjük.
4. Amint megsült a tortát kiemeljük a formából, aminek az alja szintén kivehető.
5. Rövid ideig hűlni hagyjuk, majd áttesszük egy tálra. Közben összekeverjük a maradék citromlevet a mézzel. Villával megszurkáljuk a torta tetejét, majd megkenjük a mézes keverékkel és azonnal megszórjuk az aprított pisztáciával.
6. Langyosan, vagy akár hidegen tálaljuk.
Tunéziai datolyatorta recepthez fűződő történet, jótanács
A datolyához jól illik az üdítő narancs, vagy citromsorbet. Italnak mentateát kínáljunk hozzá.
Izgalmas, arabos süti a datolya meg a pisztácia miatt és nagyon könnyűnek tűnik a piskótája.