Göcseji gombócleves
Elkészítés módja
1. A fehérrépát, a sárgarépát és a karalábét megtisztítjuk és 4-5 cm hosszú csíkokra (julienre) vágjuk.
2. Az apróra vágott hagymát és a fokhagymát olajon megfuttatjuk. (Egy evőkanálnyit kiveszünk belőle és a gombóchoz félretesszük.)
3. A káposztát a levétől kicsavarjuk. A kissé kihűlt hagymát a pirospaprikával elkeverjük, hozzáadjuk a zöldségeket, a káposztát, majd a húsalaplével felöntjük. Ekkor hozzáadjuk a babérlevelet.
4. Lassú tűzön fél órán át főzzük.
5. A félretett hagymát a darált hússal összekeverjük, borsozzuk, sózzuk, tojással majoránnával és egy kevés morzsával összegyúrjuk, gombócokat formázunk belőle és a még fővő levesbe tesszük.
6. A keményítőt kevés vízzel kikeverjük és a levest besűrítjük vele.
7. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel és tejföllel gazdagítjuk.
Nagyon szívesen!
Kedves Zsuzsa! Ezt még idén karácsonykor kipróbálom! Köszönöm a receptet!