Naspolyatorta pavlovásított habcsókkal a tetején

Naspolyatorta pavlovásított habcsókkal a tetején recept
Hozzávalók
•  400 g érlelt naspolya
•  1/2 csésze víz
•  5 evőkanál porcukor vagy finomított cukor (plusz 1/2 csésze porcukor vagy szuperfinom cukor)
•  1 teáskanál vaníliakivonat vagy vaníliapaszta
•  1/2 teáskanál őrölt fahéj
•  1/2 teáskanál szerecsendió
•  1/2 kis citrom héja
•  2 szétválasztott tojás (fehérjére és sárgájára)
•  1-2 lap muffin tészta
•  1 teáskanál vaníliapaszta extra
•  juharszirup vagy méz a tálaláshoz (nem kötelező)
•  megszórhatjuk egy csipetnyi sóval is

Elkészítés módja

Az egyik módszer a naspolyák tárolására az, hogy 1-2 hétre barna papírzacskóba tesszük őket. Vigyázat, mert egyes bogyók gyorsabban puhulnak mint mások, ezért 6 nap elteltével ellenőrizzük, hogy nem váltak-e puhává és pépessé, majd az éretteket vegyük ki a zacskóból, és tegyük be a hűtőbe. Ezután naponta ellenőrizzük a naspolyát, hogy nem érett-e már meg. A párolt naspolyát addig tároljuk a hűtőszekrényben, amíg mind el nem készül. A tél folyamán hagyjuk őket kint egy dobozban, hogy megbarnuljanak.

1. Hámozzuk meg és magozzuk ki a naspolyákat (a naspolyák közepén cseresznyemag nagyságú magok vannak). Dobjuk ki azokat, amelyek megkeményedtek vagy megfeketedtek. Amikor kész, legjobb átpasszírozni egy sűrű szövésű szűrőn. Hozzáteszem, ez volt a legidőigényesebb, legpepecselősebb munka a sütés ideje alatt.

2. Tegyük a naspolyát egy lábosba, öntsük fel a vízzel, ízesítsük 5 evőkanál cukorral, a fűszerekkel és a citromhéjjal, majd közepes lángon főzzük 8-10 percig. Adjuk hozzá a tojássárgáját, és főzzük néhány percig alacsony hőfokon (hűtsük le).

3. Amíg lehűl a töltelék, addig süssük ki a tésztát a kész, fagyasztott muffin tésztából (tészta nélkül is el lehet készíteni, csak habcsókkal és a naspolyakrémre téve csészékben tálalva). Melegítsük elő a sütőt 220C/440F-re. Gyúrjuk ki a tésztát, és osszuk el négy egyforma adagra. A torta sütésénél jön egy kis csavar, mert súlyt kell rájuk helyezni (nyers rizs vagy szárított bab is működik). Süssük 15 percig. Miután letelt a 15 perc, távolítsuk el a sütősúlyokat. Kanalazzuk bele a félig sült tésztákba a naspolya tölteléket, és süssük további 15 percig.

4. Vegyük ki a tortákat a sütőből, és állítsuk a hőmérsékletet 250C-ra /482F-ra. Verjük fel a tojásfehérjét egy tiszta tálban, habverővel vagy botturmixszal. Fokozatosan adjuk hozzá az 1/2 csésze cukrot, majd a vaníliát, és addig verjük, amíg a habcsók fényes lesz és kemény. Kanalazzuk a felvert habot a torták tetejére. Süssük 5 percig. Tálaljuk mézzel vagy juharsziruppal, vagy kicsit besűrített narancslével leöntve.

Naspolyatorta pavlovásított habcsókkal a tetején recepthez fűződő történet, jótanács

Tulajdonképpen akkor döntöttem a naspolyák sorsáról, amikor párolódtak, és végül nem másért, mint a tészta miatt akartam egy naspolyatortát készíteni. Persze nem volt könnyű dolgom - ami a naspolya irodalmat illeti -, mert csak hosszas keresgélés után találtam rá és használtam fel egy receptet Robert May: “The Accomplish Cook” című könyvéből, amelyet először 1660-ban adtak ki.
A bogyók érlelését nem siettettem, tehát különböző ütemben zajlott, de amikor hazatértem egy hosszú, hétvégi kirándulásomról, akkor örömmel láttam, hogy már arra várnak, hogy feldolgozzam “őket”. Ekkor főztem őket édes töltelékké. A pép állaga olyan volt, mint egy lágy almaszószé, csak savanykásabb, ezért adtam hozzá egy kis cukrot és fűszereket, de csak amikor hozzátettem a vaníliás cukrot és a tojás sárgáját, akkor állt össze az egész. Mivel maradt némi tojásfehérjém, úgy döntöttem, hogy a töltelék savanykás marad, mint a citromos habcsókos pite esetében, a tetejére viszont édes-vaníliás habcsókot teszek. Miközben sült a sütim, keresztet vetettem és reméltem a legjobbakat.
Hatalmas megkönnyebbülés volt hát, amikor a villával beleszúrtam és megkóstoltam. A tészta ropogós volt, a töltelék aromás és enyhén savanykás, a vaníliás habcsókfelhő pedig édes. Ekkor értettem meg, hogy a naspolya miért is olyan lenyűgöző gyümölcs, hogy Shakespeare, Geoffrey Chaucer, Servantes is egekbe dicsőítették!

A leírásban szereplő Naspolyatorta pavlovásított habcsókkal a tetején recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta, pavlova torta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.