Naspolyatorta pavlovásított habcsókkal a tetején
Elkészítés módja
1. Hámozzuk meg és magozzuk ki a naspolyákat (a naspolyák közepén cseresznyemag nagyságú magok vannak). Dobjuk ki azokat, amelyek megkeményedtek vagy megfeketedtek. Amikor kész, legjobb átpasszírozni egy sűrű szövésű szűrőn. Hozzáteszem, ez volt a legidőigényesebb, legpepecselősebb munka a sütés ideje alatt.
2. Tegyük a naspolyát egy lábosba, öntsük fel a vízzel, ízesítsük 5 evőkanál cukorral, a fűszerekkel és a citromhéjjal, majd közepes lángon főzzük 8-10 percig. Adjuk hozzá a tojássárgáját, és főzzük néhány percig alacsony hőfokon (hűtsük le).
3. Amíg lehűl a töltelék, addig süssük ki a tésztát a kész, fagyasztott muffin tésztából (tészta nélkül is el lehet készíteni, csak habcsókkal és a naspolyakrémre téve csészékben tálalva). Melegítsük elő a sütőt 220C/440F-re. Gyúrjuk ki a tésztát, és osszuk el négy egyforma adagra. A torta sütésénél jön egy kis csavar, mert súlyt kell rájuk helyezni (nyers rizs vagy szárított bab is működik). Süssük 15 percig. Miután letelt a 15 perc, távolítsuk el a sütősúlyokat. Kanalazzuk bele a félig sült tésztákba a naspolya tölteléket, és süssük további 15 percig.
4. Vegyük ki a tortákat a sütőből, és állítsuk a hőmérsékletet 250C-ra /482F-ra. Verjük fel a tojásfehérjét egy tiszta tálban, habverővel vagy botturmixszal. Fokozatosan adjuk hozzá az 1/2 csésze cukrot, majd a vaníliát, és addig verjük, amíg a habcsók fényes lesz és kemény. Kanalazzuk a felvert habot a torták tetejére. Süssük 5 percig. Tálaljuk mézzel vagy juharsziruppal, vagy kicsit besűrített narancslével leöntve.
Naspolyatorta pavlovásított habcsókkal a tetején recepthez fűződő történet, jótanács
Tulajdonképpen akkor döntöttem a naspolyák sorsáról, amikor párolódtak, és végül nem másért, mint a tészta miatt akartam egy naspolyatortát készíteni. Persze nem volt könnyű dolgom - ami a naspolya irodalmat illeti -, mert csak hosszas keresgélés után találtam rá és használtam fel egy receptet Robert May: “The Accomplish Cook” című könyvéből, amelyet először 1660-ban adtak ki.
A bogyók érlelését nem siettettem, tehát különböző ütemben zajlott, de amikor hazatértem egy hosszú, hétvégi kirándulásomról, akkor örömmel láttam, hogy már arra várnak, hogy feldolgozzam “őket”. Ekkor főztem őket édes töltelékké. A pép állaga olyan volt, mint egy lágy almaszószé, csak savanykásabb, ezért adtam hozzá egy kis cukrot és fűszereket, de csak amikor hozzátettem a vaníliás cukrot és a tojás sárgáját, akkor állt össze az egész. Mivel maradt némi tojásfehérjém, úgy döntöttem, hogy a töltelék savanykás marad, mint a citromos habcsókos pite esetében, a tetejére viszont édes-vaníliás habcsókot teszek. Miközben sült a sütim, keresztet vetettem és reméltem a legjobbakat.
Hatalmas megkönnyebbülés volt hát, amikor a villával beleszúrtam és megkóstoltam. A tészta ropogós volt, a töltelék aromás és enyhén savanykás, a vaníliás habcsókfelhő pedig édes. Ekkor értettem meg, hogy a naspolya miért is olyan lenyűgöző gyümölcs, hogy Shakespeare, Geoffrey Chaucer, Servantes is egekbe dicsőítették!
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.