Sakktorta

Sakktorta recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  14 tojás
•  14 evőkanál kristálycukor
•  13 evőkanál finomliszt
•  1 csomag sütőpor
•  1-1 evőkanál víz és keserű kakaó
a tepsi kikenéséhez és a tészta beszórásához:
•  vaj vagy sütőmargarin
•  finomliszt
a krémhez:
•  1 csomag főzni való csokoládéízű pudingpor
•  4 dl tej
•  4 evőkanál kristálycukor
•  25-25 dkg vaj vagy sütőmargarin és porcukor
•  10 dkg darált dió
•  1 evőkanál rum
•  1 csomag vaníliás cukor
a mázhoz:
•  20 dkg étcsokoládé
•  15 dkg porcukor
•  6 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  6 evőkanál víz

Elkészítés módja

1. A tésztához 7 tojást, 7-7 evőkanál cukrot és lisztet, meg fél csomag sütőport kimérünk. A tojások sárgáját 6 evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé 1 evőkanál cukrot is beledolgozunk.

2. Egyharmadát a cukros tojássárgához tesszük. A lisztet fél csomag sütőporral összekeverjük, egyharmadát az előzőekre szitáljuk, óvatosan összeforgatjuk. A többi tojáshabot meg lisztet ugyanígy, két részletben adjuk hozzá.

3. Kikent, belisztezett tepsiben egyenletesen elkenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 percig sütjük. A sütőből kivéve a tetejét liszttel enyhén meghintjük, majd azonnal gyúródeszkára borítjuk.

4. A maradék hozzávalókból ugyanígy egy kakaós piskótalapot sütünk (a vizet a cukros tojáshoz, a kakaót a liszthez kell keverni).

5. A krémhez a pudingport a tejjel és a kristálycukorral kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük, megvárjuk, amíg teljesen kihűl. A puha (szoba hőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A pudingot krémesre keverjük, a cukros vajat (margarint) kanalanként beledolgozzuk.

6. A diót hozzáadjuk, a rumban föloldott vaníliás cukorral ízesítjük. A kétféle piskótát hosszában olyan széles csíkokra vágjuk, mint amilyen vastag a tészta, így lesz minden oldala egyenlő.

7. Egy 24 centi átmérőjű tortaforma alját és oldalát folpackkal burkoljuk. Az alján, az oldalához egy csík kakaós piskótát simítunk, majd a krémmel egy kés segítségével körbekenjük. A másik piskótából egy csíkot hozzásimítunk, krémmel megkenjük. Ezt a műveletet addig folytatjuk, míg a forma alja meg nem telik. A tetejét krémmel vékonyan megkenjük.

8. A „második emeleten” a tortaforma falához először egy sima piskótacsíkot simítunk, majd ha megkentük krémmel, egy kakaósat simítunk hozzá. Felváltva ugyanígy töltjük. Ha kész, egy kevés krémmel megkenjük a tetejét. Még egy sort rakunk rá, amit a kakaós piskótával kezdünk. A maradék krémmel megkenjük, és hűtőszekrényben legalább 3 órán át dermesztjük.

9. A mázhoz valókat tűzálló tálba töltjük, vízgőzre állítjuk, és kevergetve simára főzzük. A tortát tálra borítjuk, a formát és a fóliát leszedjük róla, majd a tésztát a csokoládémázzal bevonjuk úgy, hogy az oldalára is jusson belőle. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.

10. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Ilyenkor érik be fáradozásunk gyümölcse: a szeletek metszete sakktáblához lesz hasonló. A torta tetejét – stílusosan – marcipánból készített sakkfigurákkal díszíthetjük.

Sakktorta recepthez fűződő történet, jótanács

Mint általában a csokoládémázzal bevont tortáknál, először itt is körbekenhetjük a torta tetejét és oldalát baracklekvárral, amit dermedni hagyunk, s csak ezután vonjuk be a csokoládémázzal. A lekvár nemcsak „szigeteli” a tortát, hanem egy kis pikáns ízt is ad neki.

A leírásban szereplő Sakktorta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.