Olasz laskagomba

Olasz laskagomba recept

Elkészítés módja

1. A gombának levágjuk a keményebb tönk részét, majd alaposan megmossuk.

2. Egy serpenyőben, kevés olajban megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a fokhagymát és megszórjuk a kakukkfűvel.

3. Ezután kb. 2-3 percig pároljuk, majd 1 dl fehérborral felöntjük.

4. Végezetül 2 evőkanál balzsamecettel ízesítjük. Ha szükséges kevés vízzel felönthetjük.

Salátaágyon, friss, ropogós kenyérrel kínáljuk.

Olasz laskagomba recepthez fűződő történet, jótanács

A laskagomba fehérjében gazdag, szénhidráttartalma magas. Zsírokban szegény, antioxidánsokban meg egyenesen dúskál. Hiányzik belőle a koleszterin, az A- és C-vitamin mellett, számottevő forrása a B-vitamin komplex egyes tagjainak (B2, B3, B5) és a D2-vitaminnak. Ami érdekes, hogy a laskagombát elsőként Németországban kezdték termeszteni az I. világháború idején magas rosttartalma és az előbb elmondottak miatt. A laskagomba az osztriga gombához hasonlóan az egész világon népszerű (és mindenhol ugyanúgy szalmán termesztik). Leggyakrabban a japán, koreai és kínai konyha alkalmazza állítólagos rákmegelőző tulajdonsága miatt. Magában, levesben, laskagombával töltött ételekben, ropogósra sütve szója szósszal készítik legtöbbször. Jellegzetes aromája miatt az ázsiai konyhában sűrített szószt is készítenek belőle a halszószhoz hasonlóan Keserű-édes aromája egyébként hasonlít a mandulához, az illata meg egy kicsit az ánizshoz is. Legjobb, ha fiatal, friss gombából főzzük a kiválasztott ételt; mert ahogy a gomba öregszik, úgy válik rugóssá és az íze kellemetlen, keserű lesz A laskagomba a világon talán a legnépszerűbb az indiai Keralában, de a csehek és a szlovákok is kedvelik levesként vagy ragut készítenek belőle.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.