Mogyorós marlenka

Mogyorós marlenka recept
Hozzávalók
Tészta:
•  10 dkg vaj
•  2 evőkanál méz
•  25 dkg cukor
•  1 kiskanál ecet
•  1evőkanál szódabikarbóna
•  2 tojás
•  70 dkg finomliszt
A krémhez:
•  30 dkg vaj
•  3 tubus cukrozott sűrített tej (170 g)
•  15 dkg darált sótlan mogyoró
•  1/2 dl brandy
•  22x34 cm-es tepsi

Elkészítés módja

1. Összekeverjük a szódabikarbonát és az ecetet. Erre egy magasabb edényt használunk, mert menet közben hab képződik a tetején.

2. Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódabikarbonát és tovább keverjük.

3. A keveréket lángra tesszük és állandó keverés mellett 2 tojást adunk hozzá, majd addig keverjük, amíg habos nem lesz a színe és a keverékünk, meg nem barnul.

4. Ekkor azonnal levesszük a tűzről, kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a 70 dkg lisztet és az így kapott tésztát jól kidolgozzuk.

5. A tésztát 6 cipócskára osztjuk, egyenként élelmiszerfóliába csomagoljuk, letakarjuk és egy órát meleg helyen állni hagyjuk.

6. Egy óra múlva mindegyik cipócskát palacsinta formára, vastagságúra sodrunk és 190°C fokra melegített sütőben, kb. 4 perc alatt megsütjük. (Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül. A tészta keményedik a méz miatt, ezért minden nyújtásnál a cipókat egy pillanatra tegyük be a mikróba, így langyos lesz és könnyen nyújtható.)

7. A sűrített tejet dobozostul 3 órán át főzzük úgy, hogy teljesen lepje el a víz. (Én egy csavaros tetejű üvegben karamellizáltam a sűrített tejet, mivel tubusosat kaptam. Hideg vízbe tettem az üveget, a csavaros tetejéig töltöttem vízzel és 3 órán keresztül, tartalék lángon főztem. Nagyon fontos, hogy betartsuk a 3 órát és a menet közben elfővő vizet pótoljuk.)

8. Az idő elteltével a dobozt kihűtjük így a doboz belsejében a sűrített tej barna színű, kása sűrűségű anyaggá válik. Kiborítjuk egy tálba és a vajjal addig keverjük, amíg egy homogén anyagot nem kapunk.

9. Ekkor belekeverhetjük a nem kötelező anyagokat - mogyoró, konyak - majd ezzel a keverékkel megtöltjük a megsült tortalapokat, amiket töltés előtt lekenünk brandyvel.

10. A megsült lapok széleit levágjuk, lereszeljük, amit tetszés szerint ízesíthetünk (összekeverhetünk) dióval, mogyoróval, esetleg kakaóval.

11. A csokoládét az étolajjal felolvasztjuk és bevonjuk a süteményt vele és megszórjuk az ízesített tésztareszelékkel.

A leírásban szereplő Mogyorós marlenka recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (marlenka) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Mogyorós marlenka recept - 2 hozzászólás

  1. Mesyke
    Mesyke #9974 2016. 11. 25. 17:27 Válasz

    Nagyon jól néz ki Editke,kipróbálom majd én is:)

  2. spajzgirl
    spajzgirl #9973 2016. 11. 25. 10:43 Válasz

    Remek recept! Annyit hallottam már a Marlenkáról, így végre meg is tudom majd csinálni! Köszönöm!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Mogyorós marlenka recept - 2 hozzászólás

  1. Mesyke
    Mesyke #9974 2016. 11. 25. 17:27 Válasz

    Nagyon jól néz ki Editke,kipróbálom majd én is:)

  2. spajzgirl
    spajzgirl #9973 2016. 11. 25. 10:43 Válasz

    Remek recept! Annyit hallottam már a Marlenkáról, így végre meg is tudom majd csinálni! Köszönöm!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.