Mogyorós marlenka
Elkészítés módja
1. Összekeverjük a szódabikarbonát és az ecetet. Erre egy magasabb edényt használunk, mert menet közben hab képződik a tetején.
2. Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódabikarbonát és tovább keverjük.
3. A keveréket lángra tesszük és állandó keverés mellett 2 tojást adunk hozzá, majd addig keverjük, amíg habos nem lesz a színe és a keverékünk, meg nem barnul.
4. Ekkor azonnal levesszük a tűzről, kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a 70 dkg lisztet és az így kapott tésztát jól kidolgozzuk.
5. A tésztát 6 cipócskára osztjuk, egyenként élelmiszerfóliába csomagoljuk, letakarjuk és egy órát meleg helyen állni hagyjuk.
6. Egy óra múlva mindegyik cipócskát palacsinta formára, vastagságúra sodrunk és 190°C fokra melegített sütőben, kb. 4 perc alatt megsütjük. (Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül. A tészta keményedik a méz miatt, ezért minden nyújtásnál a cipókat egy pillanatra tegyük be a mikróba, így langyos lesz és könnyen nyújtható.)
7. A sűrített tejet dobozostul 3 órán át főzzük úgy, hogy teljesen lepje el a víz. (Én egy csavaros tetejű üvegben karamellizáltam a sűrített tejet, mivel tubusosat kaptam. Hideg vízbe tettem az üveget, a csavaros tetejéig töltöttem vízzel és 3 órán keresztül, tartalék lángon főztem. Nagyon fontos, hogy betartsuk a 3 órát és a menet közben elfővő vizet pótoljuk.)
8. Az idő elteltével a dobozt kihűtjük így a doboz belsejében a sűrített tej barna színű, kása sűrűségű anyaggá válik. Kiborítjuk egy tálba és a vajjal addig keverjük, amíg egy homogén anyagot nem kapunk.
9. Ekkor belekeverhetjük a nem kötelező anyagokat - mogyoró, konyak - majd ezzel a keverékkel megtöltjük a megsült tortalapokat, amiket töltés előtt lekenünk brandyvel.
10. A megsült lapok széleit levágjuk, lereszeljük, amit tetszés szerint ízesíthetünk (összekeverhetünk) dióval, mogyoróval, esetleg kakaóval.
11. A csokoládét az étolajjal felolvasztjuk és bevonjuk a süteményt vele és megszórjuk az ízesített tésztareszelékkel.
Nagyon jól néz ki Editke,kipróbálom majd én is:)
Remek recept! Annyit hallottam már a Marlenkáról, így végre meg is tudom majd csinálni! Köszönöm!