Marcipános-arónia bogyós tekercs
Elkészítés módja
1. A langyos, cukros tejhez hozzáadjuk az élesztőt és 5 perc alatt megkelesztjük.
2. Az arónia bogyókat egy lábosba tesszük és annyi meleg vízzel öntjük fel, hogy befedje.
3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
4. Egy nagy tálban összevegyítjük a lisztet, a cukrot, tojást, vaníliás cukrot, fahéjat, sót.
5. Ezután ráöntjük a megkelt élesztős tejet.
6. A tésztát kézzel jól kidolgozzuk, majd 30 percig állni hagyjuk.
7. Ezután még egyszer átgyúrjuk és kinyújtjuk.
8. A marcipánt 1 evőkanál tejjel krémszerűvé varázsoljuk, majd az arónia bogyókat leszűrjük és hozzáadjuk a marcipánhoz.
9. Ezt a marcipános-arónia bogyós masszát a tésztához adjuk és így, együtt újra kinyújtjuk azt.
10. Végül 2 centiméteres csíkokat vágunk a tésztából, majd tekercseket/csigákat formálunk belőlük.
11. Ezután a zsírpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük szép sorban és 20 perc alatt, aranybarnára sütjük.
12. Díszítésül porcukorral megszórjuk.
Marcipános-arónia bogyós tekercs recepthez fűződő történet, jótanács
Nagyon finom, könnyű, francia ropogós sütemény.
Arónia helyett, írhattam volna úgy is, hogy fekete berkenye! A blogomon találsz egy cikket róla, receptekkel megtűzdelve, de copy paste-ltem egy rész belőle!
Fűben-fában orvosság és a bogyókban is, tehetjük hozzá a régi mondáshoz a fekete berkenye kapcsán, amiben ráadásul kiválóan érvényesül a goethe-i ún. Urpflanze fogalma is, azaz, hogy akkor étkezünk helyesen, ha az egész növényt hasznosítjuk, a gyökerétől a száráig, a levelétől a virágjáig stb. Az arónia főként Kelet-Európában és Észak-Amerikában honos, bogyós gyümölcs. A csipkebogyóhoz hasonlóan a rózsafélék családjába tartozik, eddig 300 fajtája ismert. Fagytűrő és mindenféle talajon – homokos, sós, agyagos, lápos-megél, de a mocsaras helyeket különösen kedveli, ezért is terjedt el-illetve terjesztették el egyes európai országokban. A legízletesebb fajtái a dán „Aron”, a finn „Viking”, a szlovák „Nero, az orosz „Rubina” a svéd és német „Hugin”. Skandináviában, Oroszországban és Lengyelországban a XX. század eleje óta kultiválják, de különleges biológiai értékeit felismerve az 1970-es évek vége óta egyre nagyobb területeket ültettek be vele Németországban, főként Szászországban. A fekete berkenye, májusban mintegy 10 napon keresztül virágzik. Fehéres virágai sok gyümölcsfajtáéhoz hasonlítanak, talán leginkább a galagonyáéhoz. Erős, a madárberkenyéhez hasonló illata miatt a méhek tömegesen rajzanak a bokrok körül, ezért a feketeberkenye ültetvények mellett jól termő méhészeteket szoktak kialakítani. Az érett bogyóját a madarak ugyanennyire kedvelik, mert érdekes módon nem érzik a fanyar ízét, ami miatt az arónia nyersen nem igazán élvezetes, valószínüleg ezért nevezik az angolszászok „chokeberry”-nek, azaz „fojtogató bogyó”-nak. A fekete berkenyét érdemes késő ősszel lefotózni, mert gyönyörűen fénylő levelei hirtelen vörösre színeződnek. Vidéken sokfelé díszsövényként kedvelt és utak szegélyezéseként.
Az arónia a gyógyászatban és a konyhában
A friss gyümölcsöt elsősorban vitamin pótlásként szokás fogyasztani, a szárított termés teafőzetét viszont vesekőképződés és általános húgyúti fertőzések esetében alkalmazzák. A virágból enyhe hashajtót és vizelethajtó teát állítanak elő, míg a berkenyefa levele az ún. “orosz tea” pótlására is felhasználható. Az arónia héjában lévő növényi színezőanyagot gyakran használják élelmiszerek színezésére, hogy szebb, intenzívebb színű és tartósabb legyen. A fekete berkenyének magas a gyümölcscukor-, pektin-és csersavtartalma, ez utóbbi miatt, ha levet-szörpöt készítenek belőle – a teljesebb lé kinyerése érdekében-, először lefagyasztják, majd kálium-aceszulfámmal édesítik. Sok helyen a kellemes ízhatás érdekében még citromsavat is adnak hozzá. Nagyon finom kompót, lekvár vagy szörp készíthető belőle, az átpaszírozott gyümölcsök pedig a vadételek mellé kiválóak. Svédországban a berkenyét a málnás-epres-áfonyás joghurtokhoz adják hozzá ízfokozóként, Németországban pedig már kidolgozták az aróniából készíthető bor és pálinka technikáját. A berkenye tehát kedvező élettani hatásai miatt (ORAC-Oxygen radical absorbance capacity) elsősorban gyógyító növényként “törzskönyvezett”, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló roboráló, immunerősítő szer, segít a magas vérnyomás, szív és érrendszeri betegségek leküzdésében, gyógyír az emésztési problémákkal küzdők számára, javítja a májfunkciót, szárított formában pedig hatékony kiegészítő kezelést jelent a cukorbetegek esetében, sőt újabban a mellrák gyógyításban is látványos eredményeket értek el a fekete berkenye kivonatból készített kapszulával.
Igen tényleg már rég láttalak a web oldalon! De azt jelenti, hogy elfoglalt vagy!
Az aróniáról írnál valamit?
Nagyon klassz!Bocsi hogy rég nem jártam itt,de sajnos kevés időm van.