Marcipános-arónia bogyós tekercs

Marcipános-arónia bogyós tekercs recept
Hozzávalók
•  2.2 dl langyos tej
•  4 dkg friss élesztő
•  10 dkg szárított arónia bogyó
•  50 dkg liszt
•  10 dkg cukor
•  1 tojás
•  ½ kávéskanál vaníliahús
•  ½ kávéskanál fahéj
•  1 csipet só
•  20 dkg marcipánmassza
•  50 dkg porcukor
•  4-5 evőkanál víz

Elkészítés módja

1. A langyos, cukros tejhez hozzáadjuk az élesztőt és 5 perc alatt megkelesztjük.

2. Az arónia bogyókat egy lábosba tesszük és annyi meleg vízzel öntjük fel, hogy befedje.

3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

4. Egy nagy tálban összevegyítjük a lisztet, a cukrot, tojást, vaníliás cukrot, fahéjat, sót.

5. Ezután ráöntjük a megkelt élesztős tejet.

6. A tésztát kézzel jól kidolgozzuk, majd 30 percig állni hagyjuk.

7. Ezután még egyszer átgyúrjuk és kinyújtjuk.

8. A marcipánt 1 evőkanál tejjel krémszerűvé varázsoljuk, majd az arónia bogyókat leszűrjük és hozzáadjuk a marcipánhoz.

9. Ezt a marcipános-arónia bogyós masszát a tésztához adjuk és így, együtt újra kinyújtjuk azt.

10. Végül 2 centiméteres csíkokat vágunk a tésztából, majd tekercseket/csigákat formálunk belőlük.

11. Ezután a zsírpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük szép sorban és 20 perc alatt, aranybarnára sütjük.

12. Díszítésül porcukorral megszórjuk.

Marcipános-arónia bogyós tekercs recepthez fűződő történet, jótanács

Nagyon finom, könnyű, francia ropogós sütemény.

A leírásban szereplő Marcipános-arónia bogyós tekercs recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (marcipán) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Marcipános-arónia bogyós tekercs recept - 3 hozzászólás

  1. spajzgirl
    spajzgirl #9956 2016. 09. 20. 17:55 Válasz a #9954. hozzászólásra Válasz

    Arónia helyett, írhattam volna úgy is, hogy fekete berkenye! A blogomon találsz egy cikket róla, receptekkel megtűzdelve, de copy paste-ltem egy rész belőle!
    Fűben-fában orvosság és a bogyókban is, tehetjük hozzá a régi mondáshoz a fekete berkenye kapcsán, amiben ráadásul kiválóan érvényesül a goethe-i ún. Urpflanze fogalma is, azaz, hogy akkor étkezünk helyesen, ha az egész növényt hasznosítjuk, a gyökerétől a száráig, a levelétől a virágjáig stb. Az arónia főként Kelet-Európában és Észak-Amerikában honos, bogyós gyümölcs. A csipkebogyóhoz hasonlóan a rózsafélék családjába tartozik, eddig 300 fajtája ismert. Fagytűrő és mindenféle talajon – homokos, sós, agyagos, lápos-megél, de a mocsaras helyeket különösen kedveli, ezért is terjedt el-illetve terjesztették el egyes európai országokban. A legízletesebb fajtái a dán „Aron”, a finn „Viking”, a szlovák „Nero, az orosz „Rubina” a svéd és német „Hugin”. Skandináviában, Oroszországban és Lengyelországban a XX. század eleje óta kultiválják, de különleges biológiai értékeit felismerve az 1970-es évek vége óta egyre nagyobb területeket ültettek be vele Németországban, főként Szászországban. A fekete berkenye, májusban mintegy 10 napon keresztül virágzik. Fehéres virágai sok gyümölcsfajtáéhoz hasonlítanak, talán leginkább a galagonyáéhoz. Erős, a madárberkenyéhez hasonló illata miatt a méhek tömegesen rajzanak a bokrok körül, ezért a feketeberkenye ültetvények mellett jól termő méhészeteket szoktak kialakítani. Az érett bogyóját a madarak ugyanennyire kedvelik, mert érdekes módon nem érzik a fanyar ízét, ami miatt az arónia nyersen nem igazán élvezetes, valószínüleg ezért nevezik az angolszászok „chokeberry”-nek, azaz „fojtogató bogyó”-nak. A fekete berkenyét érdemes késő ősszel lefotózni, mert gyönyörűen fénylő levelei hirtelen vörösre színeződnek. Vidéken sokfelé díszsövényként kedvelt és utak szegélyezéseként.

    Az arónia a gyógyászatban és a konyhában

    A friss gyümölcsöt elsősorban vitamin pótlásként szokás fogyasztani, a szárított termés teafőzetét viszont vesekőképződés és általános húgyúti fertőzések esetében alkalmazzák. A virágból enyhe hashajtót és vizelethajtó teát állítanak elő, míg a berkenyefa levele az ún. “orosz tea” pótlására is felhasználható. Az arónia héjában lévő növényi színezőanyagot gyakran használják élelmiszerek színezésére, hogy szebb, intenzívebb színű és tartósabb legyen. A fekete berkenyének magas a gyümölcscukor-, pektin-és csersavtartalma, ez utóbbi miatt, ha levet-szörpöt készítenek belőle – a teljesebb lé kinyerése érdekében-, először lefagyasztják, majd kálium-aceszulfámmal édesítik. Sok helyen a kellemes ízhatás érdekében még citromsavat is adnak hozzá. Nagyon finom kompót, lekvár vagy szörp készíthető belőle, az átpaszírozott gyümölcsök pedig a vadételek mellé kiválóak. Svédországban a berkenyét a málnás-epres-áfonyás joghurtokhoz adják hozzá ízfokozóként, Németországban pedig már kidolgozták az aróniából készíthető bor és pálinka technikáját. A berkenye tehát kedvező élettani hatásai miatt (ORAC-Oxygen radical absorbance capacity) elsősorban gyógyító növényként “törzskönyvezett”, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló roboráló, immunerősítő szer, segít a magas vérnyomás, szív és érrendszeri betegségek leküzdésében, gyógyír az emésztési problémákkal küzdők számára, javítja a májfunkciót, szárított formában pedig hatékony kiegészítő kezelést jelent a cukorbetegek esetében, sőt újabban a mellrák gyógyításban is látványos eredményeket értek el a fekete berkenye kivonatból készített kapszulával.

    Igen tényleg már rég láttalak a web oldalon! De azt jelenti, hogy elfoglalt vagy!

  2. zsuzsa56
    zsuzsa56 #9955 2016. 09. 20. 16:57 Válasz

    Az aróniáról írnál valamit?

  3. zsuzsa56
    zsuzsa56 #9954 2016. 09. 20. 16:56 Válasz

    Nagyon klassz!Bocsi hogy rég nem jártam itt,de sajnos kevés időm van.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Marcipános-arónia bogyós tekercs recept - 3 hozzászólás

  1. spajzgirl
    spajzgirl #9956 2016. 09. 20. 17:55 Válasz a #9954. hozzászólásra Válasz

    Arónia helyett, írhattam volna úgy is, hogy fekete berkenye! A blogomon találsz egy cikket róla, receptekkel megtűzdelve, de copy paste-ltem egy rész belőle!
    Fűben-fában orvosság és a bogyókban is, tehetjük hozzá a régi mondáshoz a fekete berkenye kapcsán, amiben ráadásul kiválóan érvényesül a goethe-i ún. Urpflanze fogalma is, azaz, hogy akkor étkezünk helyesen, ha az egész növényt hasznosítjuk, a gyökerétől a száráig, a levelétől a virágjáig stb. Az arónia főként Kelet-Európában és Észak-Amerikában honos, bogyós gyümölcs. A csipkebogyóhoz hasonlóan a rózsafélék családjába tartozik, eddig 300 fajtája ismert. Fagytűrő és mindenféle talajon – homokos, sós, agyagos, lápos-megél, de a mocsaras helyeket különösen kedveli, ezért is terjedt el-illetve terjesztették el egyes európai országokban. A legízletesebb fajtái a dán „Aron”, a finn „Viking”, a szlovák „Nero, az orosz „Rubina” a svéd és német „Hugin”. Skandináviában, Oroszországban és Lengyelországban a XX. század eleje óta kultiválják, de különleges biológiai értékeit felismerve az 1970-es évek vége óta egyre nagyobb területeket ültettek be vele Németországban, főként Szászországban. A fekete berkenye, májusban mintegy 10 napon keresztül virágzik. Fehéres virágai sok gyümölcsfajtáéhoz hasonlítanak, talán leginkább a galagonyáéhoz. Erős, a madárberkenyéhez hasonló illata miatt a méhek tömegesen rajzanak a bokrok körül, ezért a feketeberkenye ültetvények mellett jól termő méhészeteket szoktak kialakítani. Az érett bogyóját a madarak ugyanennyire kedvelik, mert érdekes módon nem érzik a fanyar ízét, ami miatt az arónia nyersen nem igazán élvezetes, valószínüleg ezért nevezik az angolszászok „chokeberry”-nek, azaz „fojtogató bogyó”-nak. A fekete berkenyét érdemes késő ősszel lefotózni, mert gyönyörűen fénylő levelei hirtelen vörösre színeződnek. Vidéken sokfelé díszsövényként kedvelt és utak szegélyezéseként.

    Az arónia a gyógyászatban és a konyhában

    A friss gyümölcsöt elsősorban vitamin pótlásként szokás fogyasztani, a szárított termés teafőzetét viszont vesekőképződés és általános húgyúti fertőzések esetében alkalmazzák. A virágból enyhe hashajtót és vizelethajtó teát állítanak elő, míg a berkenyefa levele az ún. “orosz tea” pótlására is felhasználható. Az arónia héjában lévő növényi színezőanyagot gyakran használják élelmiszerek színezésére, hogy szebb, intenzívebb színű és tartósabb legyen. A fekete berkenyének magas a gyümölcscukor-, pektin-és csersavtartalma, ez utóbbi miatt, ha levet-szörpöt készítenek belőle – a teljesebb lé kinyerése érdekében-, először lefagyasztják, majd kálium-aceszulfámmal édesítik. Sok helyen a kellemes ízhatás érdekében még citromsavat is adnak hozzá. Nagyon finom kompót, lekvár vagy szörp készíthető belőle, az átpaszírozott gyümölcsök pedig a vadételek mellé kiválóak. Svédországban a berkenyét a málnás-epres-áfonyás joghurtokhoz adják hozzá ízfokozóként, Németországban pedig már kidolgozták az aróniából készíthető bor és pálinka technikáját. A berkenye tehát kedvező élettani hatásai miatt (ORAC-Oxygen radical absorbance capacity) elsősorban gyógyító növényként “törzskönyvezett”, magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló roboráló, immunerősítő szer, segít a magas vérnyomás, szív és érrendszeri betegségek leküzdésében, gyógyír az emésztési problémákkal küzdők számára, javítja a májfunkciót, szárított formában pedig hatékony kiegészítő kezelést jelent a cukorbetegek esetében, sőt újabban a mellrák gyógyításban is látványos eredményeket értek el a fekete berkenye kivonatból készített kapszulával.

    Igen tényleg már rég láttalak a web oldalon! De azt jelenti, hogy elfoglalt vagy!

  2. zsuzsa56
    zsuzsa56 #9955 2016. 09. 20. 16:57 Válasz

    Az aróniáról írnál valamit?

  3. zsuzsa56
    zsuzsa56 #9954 2016. 09. 20. 16:56 Válasz

    Nagyon klassz!Bocsi hogy rég nem jártam itt,de sajnos kevés időm van.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.