Francia húsleves

Francia húsleves recept
Hozzávalók
•  1 kg marhafartő
•  0.5 kg marhalapocka
•  6 sárgarépa
•  1 fehérrépa
•  1 kisebb zellergumó
•  1 fej vöröshagyma
•  8-10 gerezd fokhagyma
•  1 fej karalábé
•  negyed fej kelkáposzta
•  1 db zellerszár
•  1 szál póréhagyma
•  4 db burgonya
•  1 teáskanál egész bors
•  4 szegfűszeg
•  kakukkfű
•  babérlevél
•  petrezselyem
• 

Elkészítés módja

1. A marhafartőt és a lapockát egészben, egy nagy fazékba tesszük. Kb. 3 liter hideg vízzel felöntjük és sózzuk. Felforraljuk, majd 10 perc forralás után habját leszedjük és mérsékeljük a lángot alatta.

2. A 2 vöröshagymáról lehántjuk a héjat és 2-2 db szegfűszeggel megtűzdeljük. A fokhagymát kissé megtisztítjuk, de a gerezdeket nem hámozzuk meg, úgy dobjuk bele a levesbe. A póréhagyma zöld leveléből egy kis batyut készítünk, ebbe beleszórunk egy teáskanál egész borsot és zsineggel, vagy cérnával összekötjük. A petrezselymet a kakukkfűvel és a babérlevéllel összekötjük és mindezeket a meleg, lassú tűzön rotyogó leveshez adjuk. 1 órán át kis lángon, fedő alatt főzzük. Néha ellenőrizzük, ha kell a habját újra leszedjük.

3. Ezután a megtisztított, de nagyjából egészben hagyott leveszöldséget hozzáadjuk, a zellert félökölnyi darabra vágjuk, a fehér- és sárgarépákat egészben hagyjuk, a karalábét egészben tesszük bele (ha nagyobb, akkor félbevághatjuk), a negyed fej kelkáposzta szintén egészben kerül a lábasba. A zellerszárat félbevágjuk, a póréhagyma zöld szárának felső részét levágjuk, majd ¾ részig felülről lefelé hosszában bevágjuk. (A póréhagymát érdemes félbehajtva összekötözni, mert máshogy nem fér bele a lábosba.) Félig lefedve kis lángon, épp csak gyöngyözve kb. 1,5 órán át főzzük.

4. A krumplit félbevágjuk és egy külön edényben megfőzzük.

5. Ha megfőtt, a leveszöldségeket és a húst nem túl vékony szeletekre vágjuk, majd egy tálra helyezzük. A lét leveses tálba szűrjük.

6. Friss, ropogós kenyérrel, főtt burgonyával vagy baguette-tel, valamint mustárral tálaljuk.

Francia húsleves recepthez fűződő történet, jótanács

A pot au feu magyarul -"tűzre tett fazék", a francia konyha diadala, a gazdagok és szegények étele egyaránt, ugyanolyan klasszikus, mint a mi finom húslevesünk. A jó IV. Henrik király nem ok nélkül kívánt tyúkhúslevest minden alattvalójának a jólét jeleként, s Voltaire a nagy gondolkodó is tudta, hogy a tokaji aszún kívül miért éppen az aranyló bouillonról írt gasztronómiai költeményt. Az észak francia ember a mai napig a húslevest, azaz a pot au feu-t tartja a legnagyobbra az összes francia fogások között.

A leírásban szereplő Francia húsleves recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (húsleves, leves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Francia húsleves recept - 2 hozzászólás

  1. spajzgirl
    spajzgirl #10134 2022. 04. 24. 17:04 Válasz

    De örülök!!!Kép készült róla?

  2. jsimon
    jsimon #10133 2022. 04. 24. 16:59 Válasz

    Megcsináltam marha lábszárból s nagyon finom lett.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Francia húsleves recept - 2 hozzászólás

  1. spajzgirl
    spajzgirl #10134 2022. 04. 24. 17:04 Válasz

    De örülök!!!Kép készült róla?

  2. jsimon
    jsimon #10133 2022. 04. 24. 16:59 Válasz

    Megcsináltam marha lábszárból s nagyon finom lett.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.