Francia húsleves
Elkészítés módja
1. A marhafartőt és a lapockát egészben, egy nagy fazékba tesszük. Kb. 3 liter hideg vízzel felöntjük és sózzuk. Felforraljuk, majd 10 perc forralás után habját leszedjük és mérsékeljük a lángot alatta.
2. A 2 vöröshagymáról lehántjuk a héjat és 2-2 db szegfűszeggel megtűzdeljük. A fokhagymát kissé megtisztítjuk, de a gerezdeket nem hámozzuk meg, úgy dobjuk bele a levesbe. A póréhagyma zöld leveléből egy kis batyut készítünk, ebbe beleszórunk egy teáskanál egész borsot és zsineggel, vagy cérnával összekötjük. A petrezselymet a kakukkfűvel és a babérlevéllel összekötjük és mindezeket a meleg, lassú tűzön rotyogó leveshez adjuk. 1 órán át kis lángon, fedő alatt főzzük. Néha ellenőrizzük, ha kell a habját újra leszedjük.
3. Ezután a megtisztított, de nagyjából egészben hagyott leveszöldséget hozzáadjuk, a zellert félökölnyi darabra vágjuk, a fehér- és sárgarépákat egészben hagyjuk, a karalábét egészben tesszük bele (ha nagyobb, akkor félbevághatjuk), a negyed fej kelkáposzta szintén egészben kerül a lábasba. A zellerszárat félbevágjuk, a póréhagyma zöld szárának felső részét levágjuk, majd ¾ részig felülről lefelé hosszában bevágjuk. (A póréhagymát érdemes félbehajtva összekötözni, mert máshogy nem fér bele a lábosba.) Félig lefedve kis lángon, épp csak gyöngyözve kb. 1,5 órán át főzzük.
4. A krumplit félbevágjuk és egy külön edényben megfőzzük.
5. Ha megfőtt, a leveszöldségeket és a húst nem túl vékony szeletekre vágjuk, majd egy tálra helyezzük. A lét leveses tálba szűrjük.
6. Friss, ropogós kenyérrel, főtt burgonyával vagy baguette-tel, valamint mustárral tálaljuk.
Francia húsleves recepthez fűződő történet, jótanács
A pot au feu magyarul -"tűzre tett fazék", a francia konyha diadala, a gazdagok és szegények étele egyaránt, ugyanolyan klasszikus, mint a mi finom húslevesünk. A jó IV. Henrik király nem ok nélkül kívánt tyúkhúslevest minden alattvalójának a jólét jeleként, s Voltaire a nagy gondolkodó is tudta, hogy a tokaji aszún kívül miért éppen az aranyló bouillonról írt gasztronómiai költeményt. Az észak francia ember a mai napig a húslevest, azaz a pot au feu-t tartja a legnagyobbra az összes francia fogások között.
De örülök!!!Kép készült róla?
Megcsináltam marha lábszárból s nagyon finom lett.