Portóiban párolt gyöngytyúk rozmaringos burgonyával, cranberry lekvárral

Portóiban párolt gyöngytyúk rozmaringos burgonyával, cranberry lekvárral recept
Hozzávalók
•  személyenként 1 db gyöngytyúkmellfilé
•  1 db hagyma
•  2 gerezd fokhagyma
•  2 db babérlevél
• 
•  bors
•  1 kávéskanál kakukkfű
•  2 dl csirkehúsleves
•  3 dl portói bor
A körethez:
•  4 db endívia
•  1 evőkanál barna cukor
•  1 db hagyma
•  1 kávéskanál szegfűszeg
•  2 db babérlevél
•  1 kávéskanál curry
•  2 dl portói bor
•  vaj
A pároláshoz:
•  személyenként 2 db burgonya
•  3 db rozmaring ág
• 
•  némi zsiradék
A cranberry lekvárhoz:
•  20 dkg cranberry
•  5 dkg barna cukor
•  friss gyömbér
•  szegfűszeg
•  fahéj
•  kardamon
•  1 db narancs leve
•  fél citrom leve

Elkészítés módja

1. Forrósítsuk fel a vajat, vagy olajat egy lábosban és pirítsuk meg rajta a mellfiléket kb. 3-3 perc alatt mindkét oldalukon. Dobjuk mellé a babérlevelet, az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, szórjuk meg kakukkfűvel és öntsük rá a portói bort. Pároljuk kb. 5 percig fedő alatt.

2. Öntsük rá a levest és hagyjuk főni. Időnként azonban ellenőrizzük, hogy van-e elég lé alatta, ha nincs öntsük utána egy kis vízzel.

3. Közben tegyük fel főni a burgonyákat héjastul annyi vízben, hogy ellepje.

4. Következhet az endívia: vágjuk ketté, majd hasítsuk ki a keserű torzsát a közepükből egy éles késsel.

5. Forrósítsunk vajat egy lábosban, dobjuk bele az endíviákat, tegyük mellé az apróra vágott hagymát és a babér leveleket. Ízesítsük szegfűszeggel, curryvel, sózzuk és borsozzuk, majd öntsük fel 2 dl portói borral.

6. Pároljuk az endíviákat fedő alatt kb. 5 percig, majd mérsékeljük a lángot alatta és kb. 20 perc alatt főzzük készre.

7. Közben készítsük el a cranberry lekvárt, úgy, hogy tegyük egy lábosba, öntsünk alá 1 dl vizet, adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket.

8. Csavarjuk rá a narancs és citromlevet, majd mérsékelt lángon főzzük kb. 20 percig.

9. Pépesítsük egy botmixerrel.

10. Amikor megfőtt a burgonya, szedjük le a héját, majd szeleteljük fel tetszés szerinti formára.

11. Olvasszunk vajat egy serpenyőben, dobjuk rá a rozmaringágakat és süssük ropogósra benne a burgonyát. Sózzuk, borsozzuk és kész.

12. Tálaláskor helyezzük a tányér közepére a ropogós mellfilét, körítsük a burgonyával, párolt endíviával és a langyos cranberry lekvárral. Felséges étel!

Portóiban párolt gyöngytyúk rozmaringos burgonyával, cranberry lekvárral recepthez fűződő történet, jótanács

Ezt tálaltam december 25-én a családomnak.

A leírásban szereplő Portóiban párolt gyöngytyúk rozmaringos burgonyával, cranberry lekvárral recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (lekváros ételek) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Portóiban párolt gyöngytyúk rozmaringos burgonyával, cranberry lekvárral recept - 2 hozzászólás

  1. spajzgirl
    spajzgirl #10001 2017. 01. 12. 13:44 Válasz a #9994. hozzászólásra Válasz

    Kedves Zsuzsa!
    A gyöngytyúk Belgiumban olyan hétköznapi dolog, mint otthon a csirke. Így akárhányszor ott vagyok kipróbálok egy-egy jól bevált receptet, a piacokon is árulnak grillezett gyöngytyúkot. De szerintem csirkéből ugyanolyan finom ez az étel, mint gyöngytyúkból! Ami meglepően ízletes az az endívia a portói borral! Köszönöm, hogy lájkoltad!

  2. zsuzsa56
    zsuzsa56 #9994 2017. 01. 10. 16:11 Válasz

    Szia! Gyerekkoromban ettem utoljára gyömgytyúkot. Most már luxusnak számít nálunk ez is.Nagyon finom lehet,már az ízére nem emlékszem.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Portóiban párolt gyöngytyúk rozmaringos burgonyával, cranberry lekvárral recept - 2 hozzászólás

  1. spajzgirl
    spajzgirl #10001 2017. 01. 12. 13:44 Válasz a #9994. hozzászólásra Válasz

    Kedves Zsuzsa!
    A gyöngytyúk Belgiumban olyan hétköznapi dolog, mint otthon a csirke. Így akárhányszor ott vagyok kipróbálok egy-egy jól bevált receptet, a piacokon is árulnak grillezett gyöngytyúkot. De szerintem csirkéből ugyanolyan finom ez az étel, mint gyöngytyúkból! Ami meglepően ízletes az az endívia a portói borral! Köszönöm, hogy lájkoltad!

  2. zsuzsa56
    zsuzsa56 #9994 2017. 01. 10. 16:11 Válasz

    Szia! Gyerekkoromban ettem utoljára gyömgytyúkot. Most már luxusnak számít nálunk ez is.Nagyon finom lehet,már az ízére nem emlékszem.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.