Portóiban párolt gyöngytyúk rozmaringos burgonyával, cranberry lekvárral

Elkészítés módja
1. Forrósítsuk fel a vajat, vagy olajat egy lábosban és pirítsuk meg rajta a mellfiléket kb. 3-3 perc alatt mindkét oldalukon. Dobjuk mellé a babérlevelet, az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, szórjuk meg kakukkfűvel és öntsük rá a portói bort. Pároljuk kb. 5 percig fedő alatt.
2. Öntsük rá a levest és hagyjuk főni. Időnként azonban ellenőrizzük, hogy van-e elég lé alatta, ha nincs öntsük utána egy kis vízzel.
3. Közben tegyük fel főni a burgonyákat héjastul annyi vízben, hogy ellepje.
4. Következhet az endívia: vágjuk ketté, majd hasítsuk ki a keserű torzsát a közepükből egy éles késsel.
5. Forrósítsunk vajat egy lábosban, dobjuk bele az endíviákat, tegyük mellé az apróra vágott hagymát és a babér leveleket. Ízesítsük szegfűszeggel, curryvel, sózzuk és borsozzuk, majd öntsük fel 2 dl portói borral.
6. Pároljuk az endíviákat fedő alatt kb. 5 percig, majd mérsékeljük a lángot alatta és kb. 20 perc alatt főzzük készre.
7. Közben készítsük el a cranberry lekvárt, úgy, hogy tegyük egy lábosba, öntsünk alá 1 dl vizet, adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket.
8. Csavarjuk rá a narancs és citromlevet, majd mérsékelt lángon főzzük kb. 20 percig.
9. Pépesítsük egy botmixerrel.
10. Amikor megfőtt a burgonya, szedjük le a héját, majd szeleteljük fel tetszés szerinti formára.
11. Olvasszunk vajat egy serpenyőben, dobjuk rá a rozmaringágakat és süssük ropogósra benne a burgonyát. Sózzuk, borsozzuk és kész.
12. Tálaláskor helyezzük a tányér közepére a ropogós mellfilét, körítsük a burgonyával, párolt endíviával és a langyos cranberry lekvárral. Felséges étel!
Portóiban párolt gyöngytyúk rozmaringos burgonyával, cranberry lekvárral recepthez fűződő történet, jótanács
Ezt tálaltam december 25-én a családomnak.
Kedves Zsuzsa!
A gyöngytyúk Belgiumban olyan hétköznapi dolog, mint otthon a csirke. Így akárhányszor ott vagyok kipróbálok egy-egy jól bevált receptet, a piacokon is árulnak grillezett gyöngytyúkot. De szerintem csirkéből ugyanolyan finom ez az étel, mint gyöngytyúkból! Ami meglepően ízletes az az endívia a portói borral! Köszönöm, hogy lájkoltad!
Szia! Gyerekkoromban ettem utoljára gyömgytyúkot. Most már luxusnak számít nálunk ez is.Nagyon finom lehet,már az ízére nem emlékszem.