Töltött karalábé kalap nélkül

Elkészítés módja
1. A karalábékat meghámozzuk, a zsengébb leveleit félretesszük.
2. Ezután a karalábékat kivájjuk, olyan vékonyra hagyva a falait, amennyire csak tudjuk.
3. Elkészítjük a tölteléket a szokásos módon. A rizst félig megpároljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és egy pici olajban megpirítjuk.
4. Jól összedolgozzuk a darált húst, a rizst, a pirított hagymát, 1 db tojást, ízlés szerint sót és borsot adunk hozzá. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a karalábékat, a maradékból pedig gombócokat formázunk.
5. Egy lábosba szórjuk a kivájt karalábéforgácsokat és a vastag ereitől megszabadított, fellaskázott leveleket is beletesszük. Rátesszük a tetejére a töltött karalábékat és a húsgombócokat. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Sót és egy kis ételízesítőt teszünk a vízbe, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a karalábé megpuhul.
6. Ha már puha a karalábé, kiszedjük a lábosból a gombócokkal együtt.
7. Botmixerrel összezúzzuk a lábosban maradt karalábé forgácsokat és a leveleket.
8. Tejfölös habarással besűrítjük, hogy mártás sűrűségű legyen. Pici cukrot és mustárt vagy mirint keverünk bele, és beleszórjuk az összeaprított petrezselymet.
9. Visszarakjuk a karalábékat és a gombócokat, egyet forralunk rajta, és tálaljuk.
10. Ha a szószt a botmixerrel egy kicsit felhabosítjuk, még vonzóbb látványt nyújt és szerintem nem kötelező a kalap a karalábén, így legalább jól látható a rizses töltelék.
Nagyon jól néz ki a kép! Szeretem a karalábét, ezt ki fogom próbálni, nyami :)