Vegetariánus zöldségnyárs
Számomra valahogy furán hangzik a grillezett uborka (persze nem mondhatom, hogy nem jó, míg nem ettem), de azt hiszem, akár cukkinivel is helyettesíthető lenne. :)
Bemutatkozás:
Első konyhai csetlés-botlásaim még nagymamámmal karöltve történtek, amikor mézeskalácsot és teasüteményeket szúrtam ki... (Feltételezem, legtöbbünknek hasonlóak az első konyhai élményei, emlékei.) Aztán teltek-múltak az évek, és a gasztronómia szeretete egyre erősödött bennem. Intenzíven, rendszeresen kb. 11 éve, középiskolás koromtól sütök-főzök. Azóta ez az egyik szívem csücske hobbim - amit jól lehet kombinálni egy másikkal, a fotózással. :) Egyikben sem vagyok profi, de annál inkább örömömet lelem bennük, és élvezem a fejlődési folyamatot. Mivel az egészséget minden másnál fontosabbnak tartom, ezért a konyhában is igyekszem minél inkább szem előtt tartani, hogy az elkészített étel ne "csak" finom és mutatós legyen, de egészséges is. Ahogyan a gyorséttermeket, úgy a félkész árukat is próbálom minél inkább mellőzni. Nyitott vagyok a hagyományos ételek reform változataira. Mondhatni takarékos vagyok, és nem szeretem, ha valami kárba vész, ezért sokszor attól függ, mit sütök-főzök éppen, hogy milyen alapanyagokból van éppen a legtöbb itthon, melyek várják leginkább felhasználásukat. :) Ritkán főzök pontos recept alapján. Bár örömmel legeltetem a szemeimet a szebbnél-szebb ételfotókon (ezért IS vagyok itt az oldalon), olvasok új recepteket, vásárolok gasztro magazint, mentek el recepteket... mégis jellemzőbb, hogy ezek inkább "csak" inspirációként szolgálnak, mivel végül saját kútfőből kipattant ötletek alapján készítek ezt-azt. Szükség esetén pár perc alatt is összedobok valami "egyszerű és nagyszerű" harapnivalót a kezem ügyébe kerülő alapanyagokból, de úgy igazán azt szeretem, ha a kedvemen kívül időm is engedi, hogy szabadjára engedjem a fantáziámat, hosszasan pepecseljek az elkészítéssel, a díszítéssel, a fotózással... Akárcsak egy festő, aki hosszasan méricskéli alkotását, és minden ecsetvonást megfontol, míg végül elkészül A művével. ;) Végezetül: magamnak is szívesen sütök-főzök, de leginkább abban lelem örömömet, amikor a szívemnek kedves Emberek életét édesíthetem meg saját készítésű sütijeimmel, örömet szerezve nekik (és magamnak) ezzel.
-Cserepes Erika
1. A tésztához habbá verjük a tojásfehérjét a cukor egy részével. Egy másik tálban hasonlóan teszünk a tojássárgájával, a maradék cukor felhasználásáv..
1. Az édességet gőzfürdőben készítjük el - ehhez tegyük fel melegedni a vizet egy fazékba és vegyünk elő egy rá illeszkedő hőálló tálat (pl. jénait). ..
1. Elkészítjük a fehér golyókat: a hozzávalókat egy mikrózható tálba tesszük és a készülék teljesítményétől függően kb. 1 percet melegítjük - míg puha..
1. Az átszitált lisztbe morzsoljuk bele az élesztőt, hintsük meg a cukorral. 2. Pár perc után adjuk hozzá a többi hozzávalót és gyúrjuk könnyen formá..
1. A szikkadt pékárut apró, kb. fél-egy centis kockákra szeleteljük. A vöröshagymát is apróra metéljük. 2. Egy fazékban (amibe a felkockázott pékáru ..
1. A töltelékhez szükséges eperpépet úgy készítjük el, mintha dzsemet főznénk. Tehát a megmosott epreket cikkekre vágjuk, kis lángon elkezdjük párolni..
1. Keressünk egy olyan jénai vagy mikrohullámú sütőben használható üveg- vagy kerámiatálat, amely befér a sütőnkbe (lehetőleg legalább 2 kis felfújt f..
1. Először elkészítjük a besamelmártást: kicsit felhevítjük az olajat, hozzászórjuk a lisztet és átmelegítjük (ne pirítsuk sötétre). A tűzről levéve f..
1. A kakaós kekszeket porrá törjük (akár a bontatlan csomagolásban kézzel nyomkodva, akár zacskóba szórva, sodrófa segítségével). Hozzászitáljuk a kak..
1. Az elkészítést kezdjük a tésztával: szórjuk egy tálba az áttört, kihűlt burgonyát, szitáljuk rá a lisztet, melybe csináljunk egy mélyedést. Ebbe mo..
1. A tojásfehérjét a vízzel és sóval verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a kristálycukrot is. A tojássárgáját keverjük ki a vaníliás cukorral, a tej..
1. A csalánt alaposan megmossuk, leveleit letépkedjük vagy levagdossuk a száráról (ajánlott kesztyűben végezni a műveletet). A póréhagymát és az újhag..
1. Távolítsunk el minden szennyeződést a növényekről, győződjünk meg róla, hogy nem bújt meg bennük valamilyen apró rovar. 2. A csalánleveleket főzzü..
1. Száraz teflonserpenyőn világosra pirítjuk a szezámmagot, majd hagyjuk kicsit kihűlni. 2. Egy keveset félreteszünk belőle díszítésnek, a többit moz..
1. Vizet melegítünk és beletesszük a leöblített mazsolát, hogy megszívja magát, míg a többi hozzávalóval dolgozunk. 2. A sárgarépát meghámozzuk, leöb..
1.A barna rizst és a vadrizst külön-külön bő sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, hozzáadjuk a kifőtt, felkockázott tojásokat, a lereszelt füstölt sajtot, ..
1. A kelt kitorzsázzuk, kisujjnyi széles csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, 3-4 milliméter vastagon fölszeleteljük, gyűrűire szedjük. A paprikát ..
1. A tejet fölforraljuk, a vajat és a vaníliás cukrot hozzáadjuk. Ezután a zabpelyhet beleszórjuk, kevergetve 4-5 percig főzzük. A tűzről lehúzva lefe..
1. Fél deci ecettel alaposan körbemosom a lábost. A másik fél deci ecetet hozzákeverem a kimagozott felezett szilvához. A lábosba öntöm a szilvát, ha ..
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kezünkkel gombócokat formálunk, majd a gombócokból egy vajazott, lisztezett muffin formába kosárkákat formálun..
1. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot. 2. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, majd a közepébe mélyedést készítünk. 3..
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 2. Egy órát a hűtőben pihentetjük. 3. Deszkán, kevés liszten rudat formálunk belőle (bejgli vastagságút) és ké..
1. A tejet és a kókuszreszeléket öntsük egy edénybe, majd néha megkeverve forraljuk fel. (Vigyázzunk, nehogy kifusson, inkább többször keverjük meg.) ..
1. Lapos és téglalap alakúra formázzuk a tésztát, amit robotgéppel dolgozunk össze, mert így a kéz melege nem érinti, majd becsomagolva hűtőbe tesszük..
1. A tésztához a vizet a margarinnal felforraljuk, majd hozzáadjuk a lisztet és mindezt összefőzzük. 2. 15-20 percig állni hagyjuk, utána a tojásokat..
1. A túrót kikeverjük a porcukorral, tejjel, olajjal és hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. 2. Összegyúrjuk, kinyújtjuk a tésztát, megkenjük vé..
1. Tojások fehérjét habbá verjük, félidőben beledolgozzuk a cukrot, végén a kókuszt laza mozdulatokkal beleforgatjuk, hogy minél kevésbé törjük össze...
1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, csipet sóval és a feldarabolt margarinnal. 2. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és a reszelt citromhéjat, ma..
1. Az élesztőt, a langyos vizet a liszt közepébe tesszük és hagyjuk, hogy felfusson, majd ha kész, belerakjuk a többi hozzávalókat és jól összegyúrjuk..
1. A szalonnát és a hagymát kockára vágjuk. A szalonnát egy serpenyőben kiolvasztjuk, majd a zsírján a hagymát üvegesre pároljuk. 2. A hozzávalókból..
Számomra valahogy furán hangzik a grillezett uborka (persze nem mondhatom, hogy nem jó, míg nem ettem), de azt hiszem, akár cukkinivel is helyettesíthető lenne. :)
Na, ez egy igazi nekem való recept!
Ettem már gerslis (árpagyöngyös) változatban is, és semmiben sem maradt el a húsos verzió mögött, mert olyan jól volt ízesítve.
Ez már gondolatolvasás! Azt tudjuk, hogy a Nagy Testvér mindent lát, de hogy már a Mesterszakács is?! :) Éppen ma tűnődtem azon, hogy szét kéne néznem az oldalon, mivel egy pisztráng vár a sorsára a hűtőnkben... Erre láss csodát, a hegy ment Mohamedhez. :)
Annyira üdítő látványt nyújt ez a színkavalkád a fotón!
És a margóra még egy apró megjegyzés... ma másodjára is elkészítettem a Tárkonyos halfilé zöldséges tésztaágyon receptet - bejött! Ezúton is köszönöm az inspirációkat!
Köszönöm az inspirációt, ma elkészítettem a salátát lila káposztából - ízletes reggeli lett belőle! Csupán annyit változtattam, hogy kihagytam az ecetet, és mivel szeretem a "madáreleséget", így a szezámmaghoz még napraforgó-, len- és tökmagot is tettem. Finom volt! ;)
Tyű, ennyi finomságot egy fogásban! Érdekes párosítások, nagyon kipróbálnám, megkóstolnám! :) Mmmmmm....
Nagyon köszönöm az elismerő szavakat! ;) Igen, az időzítés nem volt véletlen, már vagy fél éve terveztem, vártam ezt a napot, hogy előrukkoljak az ötletemmel.
Hát, manapság már annyi világnap létezik, hogy kevés rá az esztendő, hogy egy napra csak egy jusson. ;) Bár nem kéne párhuzamot keresnünk, de álljunk hozzá pozitívan: hiszen a WC egy klassz találmány. :)
Fenomenális egy étel! Amennyire egyszerű, annyira nagyszerű... és finoooooom! Nagy kedvencem minden évszakban, bár idényben, helyi alapanyagokból a legízletesebb. :)
Azon kívül, hogy ez a süti nem tartalmaz lisztet, még az is megragadta a figyelmemet, hogy ecetet viszont igen. Én arra lennék kíváncsi, hogy ez utóbbinak milyen speciális szerepe, funkciója, hatása van a sütire?
Hihi, de jópofa! Bár nem tartozom a nagy "halloween-fan"-ok csoportjába, sem az ellentáborba, a kreatív ötleteket és megvalósításokat viszont szeretem! Szóval nekem tetszenek az ilyen "morbid" harapnivalók is.
A leírtak alapján ez a süti egyfajta mézeskalácsnak felel meg, ugye? (Elvégre nem csak halloween-ra lehet megsütni. :) )
Mmm, igazán jól "hangzik", és még a tofut is szeretem (és gyakran fogyasztom). "Felírom" az elkészítendők közé! ;)
Nagyon kedvesek vagyok, KÖSZÖNÖM! ;)
Valóban praktikusak a variálható receptek, mivel sok esetben egy alapreceptből apró változtatások által teljesen új végeredmények születhetnek - mind ízben, mint küllemben.
De jó, ez igazán megtisztelő! Viszont ugye a puding próbája is az evés, szóval érdemes kipróbálni, és csak aztán ítélni. De köszönöm a megelőlegezett bizalmat, és azért remélem, hogy utána sem fog csalódást okozni! ;)
Nagyon-nagyon köszi, megtisztelő a véleményed! ;)
De aranyosak vagytok! Ezért is szeretem/szerettem mindig ezt az oldalt, mert olyan családias... Köszönöm a kedves fogadtatást, nagyon jól esett! :-*
Ennek az italnak már a látványa is üdít! Gratula a csodás fotóhoz! ;)
Kis túlzással azt mondhatnám, nincs az a mennyiség, amit ne tudnék belőle elpusztítani! :D
Mmm, roppant ötletes, nagyon tetszik! Elképzelem, hogy frissen a külső tészta ropogós, a belseje krémes, ráadásul fahéjas is... Jujj, de megkóstolnám!!! :)
A kápiát mifelénk pl. arra használják, hogy nyersen ledarálják, és sok sóval elteszik. Aztán később kis adagokban lehet vele ételt ízesíteni, mondjuk Piros Arany helyett. Szintén piros, de hegyesebb, mint a kaliforniai, és az íze is kicsit más.
A recept utáni jótanács résznek kifejezetten megörültem, mivel első látásra éppen ez jutott eszembe, hogy vajon matchával színezett sütit látok-e... :) Ugyanis én is igyekszem kerülni a mesterséges színezékeket - csak kár, hogy ezt a zöldteapor elég drága. :(
Csodásan csábító ez a fotó, szívesen bekebelezném most rögtön! :)
Annyit kérdeznék csak, hogy az almát mennyi vajon pároljuk meg?
Nekem való recept! Szeretem a tésztás ételeket... az olasz konyhát... a paradicsomot... a cukkinit. A sajtokért meg odavagyok! Mmm, elképzelem, ahogy a parmezán apró darabkái szétolvadnak a számban. Nyammmm! :)
Klassz kis recept. Egyszerű és nagyszerű, ráadásul épp a most aktuális idénygyümölcsökből készül. És az is mellette szól, hogy az elkészítése nem jár mosogatnivaló edények hegyeivel, hiszen sodorni sem kell. Azt hiszem, én csak annyit változtatnék a recepten - mármint hozzátennék -, hogy adnék neki egy kis fahéjadagot is, mert annyira szeretem az ízét-illatát, és nekem a szilvához nagyon dukál. :)
Üdv az oldalon! ;)
Hát... nem jutok szóhoz! Ilyen profi és tökéletes recepttel indítani... Azt hiszem, felköthetjük majd a gatyánkat! ;) Nagy-nagy gratula a türelemhez és a mesteri megvalósításhoz! Ezt a tortát vétek megenni, annyira szép (pedig nem is vagyok focirajongó, hihi). :)
Ebben a pitében minden benne van, ami belekívánkozik! Nyami, nap érlelte helyi paradicsomból igazán ínyenc falat lehet! A fotóhoz is gratula, roppant ínycsiklandó, legszívesebben leemelném a monitorról! :)
Nem, nem elírás, jó helyen járok, nem kézimunkás oldalra szántam a cikket. :) Igen, ez így egy létező szó, hosszú „ő”-vel, ahogy írtam. Esetleg, ha a..