Illatos, mediterrán lasagne

Illatos, mediterrán lasagne recept
Hozzávalók
A besamelmártáshoz:
•  2-3 evőkanál olívaolaj
•  2-3 evőkanál finomliszt
•  ½ l tej (egy része lehet főzőtejszín)
•  1 csipet szerecsendió
•  1 csipet fehér bors
•  ½ kávéskanál só
•  5 dkg Edami sajt
A paradicsomszószhoz:
•  2 evőkanál olívaolaj
•  1 kisebb fej vöröshagyma
•  2 gerezd fokhagyma
•  kb. 1 dl paradicsomsűrítmény
•  1 csapott evőkanál kristálycukor
•  friss zöldfűszerek (bazsalikom/oregánó/rozmaring/kakukkfű)
•  ízlés szerint só
Továbbá:
•  4 lasagnelap
•  12 szem koktélparadicsom
•  10 dkg mozzarella
•  5 dkg Edami sajt
•  1 evőkanál parmezán

Elkészítés módja

1. Először elkészítjük a besamelmártást: kicsit felhevítjük az olajat, hozzászórjuk a lisztet és átmelegítjük (ne pirítsuk sötétre). A tűzről levéve fokozatosan hozzáöntjük a forró tejet, csomómentesre keverjük. Mártás sűrűségűre főzzük, végül fűszerezzük és ha már kicsit kihűlt, belereszeljük a sajtot.

2. A paradicsomszószhoz egy serpenyőben olajon megpároljuk az apróra szeletelt vöröshagymát és áttört fokhagymát. Hozzáöntjük a paradicsomsűrítményt (ha van, használhatunk mediterrán fűszerezésűt vagy akár konzerv darabolt paradicsomot), ízesítjük és pár percig együtt forraljuk. Végül belekeverjük az apróra metélt zöldfűszerek felét.

3. A mozzarellát vékonyan felszeleteljük, a koktélparadicsomokat szintén vékony karikákra vágjuk. Egy szögletes kerámia- vagy jénai tálat, esetleg kisebb tepsit kikenünk zsiradékkal.

4. Összeállítjuk a lasagnet: a tál aljába vékonyan besamelréteget kenünk, erre jön a száraz lasagnelap, rá a paradicsomszósz harmada. Egyenletesen elosztjuk rajta a paradicsomkarikák és mozzarella harmadát, meghintjük egy kevés zöldfűszerrel és kanalazunk rá a mártásból. Ráhelyezzük a következő lapot és kicsit megnyomkodjuk, hogy a töltelék teljesen kitöltse a lapok közti részt. A folyamatot még 2x megismételjük. A 4. lapra besamel kerüljön, amit megszórunk a reszelt Edami sajttal.

5. Előmelegített sütőben, közepes lángon süssük kb. 45-55 percet, míg a sajt elkezd pirulni. Ekkor hintsük rá a reszelt parmezánt és toljuk még vissza 1-2 percre. A tálban hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk.

Illatos, mediterrán lasagne recepthez fűződő történet, jótanács

Tavaly készítettem először lasagnet az oldalon megtalálható recept alapján. Nagyon-nagyon ízlett, de mivel az volt az utolsó húsos ételem, így mostanáig nem is csináltam újra. Kicsit attól tartottam, hogy nem lesz az igazi hús nélkül. Ehhez képest a fentebb leírt húsmentes változat minden várakozásomat felülmúlta! A paradicsom, a sajtok, és főleg a friss zöldfűszerek olyan finom aromát kölcsönöztek az ételnek, hogy eszembe sem jutott, hogy valami hiányozna belőle. :)

Mivel én csak kis adagot készítettem egy 24x14 cm-es kerámiatálban, így elegendő volt 4 lap is, mert 2 nem fért volna el egymás mellett. Azonban, ha valaki nagyobb adagot készít, és marad belőle, nem gond, mert másnapra könnyen szeletelhetővé válik, és ugyanannyira élvezhető mikróban újramelegítve is!

A leírásban szereplő Illatos, mediterrán lasagne recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (lasagne recept) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Illatos, mediterrán lasagne recept - 7 hozzászólás

  1. cherryka
    cherryka #6046 2013. 06. 09. 01:36 Válasz

    Hálás köszönet a hozzászólásaitokért, és örülök, hogy sokan vagytok, akik - hozzám hasonlóan - szeretitek az olasz konyhát. ;)
    Bár, ahogy írtam, szerintem így sem ízetlen, sőt, elég tartalmas étel, de az is jó benne, hogy ha a helyzet (vagy inkább a család makacsul "ragadozó" tagjai) megkívánja, könnyedén orvosolható a "probléma" egy kis darált, párolt-pirított őrölt husi hozzáadásával. "Mindent a családi béke érdekében" címszóval. :)

  2. Szabina
    Szabina #6035 2013. 06. 08. 18:01 Válasz

    Ezt nekem találták ki! Köszi a receptet!!! Jól néz ki!

  3. karperec
    karperec #6026 2013. 06. 08. 08:39 Válasz

    Szeretjük mi is az olaszos ételeket, persze kis darált husival megdobva... :)
    Aki viszont nem húsos, annak is kiváló ételt hoztál!

  4. manócska
    manócska #6019 2013. 06. 07. 23:09 Válasz

    Nagyon gusztusos.:)) Nálunk is sláger a lasagne, bár hússal szoktam elkészíteni, de ez a recept megfogott.)

  5. cherryka
    cherryka #6010 2013. 06. 07. 18:37 Válasz

    Kedvesek vagytok, köszönöm! ;)

  6. Vassné Edit
    Vassné Edit #6009 2013. 06. 07. 18:22 Válasz

    Ez IGEN!!!!!!!!

  7. zsuzsa56
    zsuzsa56 #6007 2013. 06. 07. 14:36 Válasz

    Már jó ideje hogy nem csináltam lasagnet,de most hogy betegek vagyunk,megint csak csábítasz rá.Csodás megint amit hoztál!Kedvencekhez megy.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Illatos, mediterrán lasagne recept - 7 hozzászólás

  1. cherryka
    cherryka #6046 2013. 06. 09. 01:36 Válasz

    Hálás köszönet a hozzászólásaitokért, és örülök, hogy sokan vagytok, akik - hozzám hasonlóan - szeretitek az olasz konyhát. ;)
    Bár, ahogy írtam, szerintem így sem ízetlen, sőt, elég tartalmas étel, de az is jó benne, hogy ha a helyzet (vagy inkább a család makacsul "ragadozó" tagjai) megkívánja, könnyedén orvosolható a "probléma" egy kis darált, párolt-pirított őrölt husi hozzáadásával. "Mindent a családi béke érdekében" címszóval. :)

  2. Szabina
    Szabina #6035 2013. 06. 08. 18:01 Válasz

    Ezt nekem találták ki! Köszi a receptet!!! Jól néz ki!

  3. karperec
    karperec #6026 2013. 06. 08. 08:39 Válasz

    Szeretjük mi is az olaszos ételeket, persze kis darált husival megdobva... :)
    Aki viszont nem húsos, annak is kiváló ételt hoztál!

  4. manócska
    manócska #6019 2013. 06. 07. 23:09 Válasz

    Nagyon gusztusos.:)) Nálunk is sláger a lasagne, bár hússal szoktam elkészíteni, de ez a recept megfogott.)

  5. cherryka
    cherryka #6010 2013. 06. 07. 18:37 Válasz

    Kedvesek vagytok, köszönöm! ;)

  6. Vassné Edit
    Vassné Edit #6009 2013. 06. 07. 18:22 Válasz

    Ez IGEN!!!!!!!!

  7. zsuzsa56
    zsuzsa56 #6007 2013. 06. 07. 14:36 Válasz

    Már jó ideje hogy nem csináltam lasagnet,de most hogy betegek vagyunk,megint csak csábítasz rá.Csodás megint amit hoztál!Kedvencekhez megy.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.