Illatos, mediterrán lasagne

Elkészítés módja
1. Először elkészítjük a besamelmártást: kicsit felhevítjük az olajat, hozzászórjuk a lisztet és átmelegítjük (ne pirítsuk sötétre). A tűzről levéve fokozatosan hozzáöntjük a forró tejet, csomómentesre keverjük. Mártás sűrűségűre főzzük, végül fűszerezzük és ha már kicsit kihűlt, belereszeljük a sajtot.
2. A paradicsomszószhoz egy serpenyőben olajon megpároljuk az apróra szeletelt vöröshagymát és áttört fokhagymát. Hozzáöntjük a paradicsomsűrítményt (ha van, használhatunk mediterrán fűszerezésűt vagy akár konzerv darabolt paradicsomot), ízesítjük és pár percig együtt forraljuk. Végül belekeverjük az apróra metélt zöldfűszerek felét.
3. A mozzarellát vékonyan felszeleteljük, a koktélparadicsomokat szintén vékony karikákra vágjuk. Egy szögletes kerámia- vagy jénai tálat, esetleg kisebb tepsit kikenünk zsiradékkal.
4. Összeállítjuk a lasagnet: a tál aljába vékonyan besamelréteget kenünk, erre jön a száraz lasagnelap, rá a paradicsomszósz harmada. Egyenletesen elosztjuk rajta a paradicsomkarikák és mozzarella harmadát, meghintjük egy kevés zöldfűszerrel és kanalazunk rá a mártásból. Ráhelyezzük a következő lapot és kicsit megnyomkodjuk, hogy a töltelék teljesen kitöltse a lapok közti részt. A folyamatot még 2x megismételjük. A 4. lapra besamel kerüljön, amit megszórunk a reszelt Edami sajttal.
5. Előmelegített sütőben, közepes lángon süssük kb. 45-55 percet, míg a sajt elkezd pirulni. Ekkor hintsük rá a reszelt parmezánt és toljuk még vissza 1-2 percre. A tálban hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk.
Illatos, mediterrán lasagne recepthez fűződő történet, jótanács
Tavaly készítettem először lasagnet az oldalon megtalálható recept alapján. Nagyon-nagyon ízlett, de mivel az volt az utolsó húsos ételem, így mostanáig nem is csináltam újra. Kicsit attól tartottam, hogy nem lesz az igazi hús nélkül. Ehhez képest a fentebb leírt húsmentes változat minden várakozásomat felülmúlta! A paradicsom, a sajtok, és főleg a friss zöldfűszerek olyan finom aromát kölcsönöztek az ételnek, hogy eszembe sem jutott, hogy valami hiányozna belőle. :)
Mivel én csak kis adagot készítettem egy 24x14 cm-es kerámiatálban, így elegendő volt 4 lap is, mert 2 nem fért volna el egymás mellett. Azonban, ha valaki nagyobb adagot készít, és marad belőle, nem gond, mert másnapra könnyen szeletelhetővé válik, és ugyanannyira élvezhető mikróban újramelegítve is!
Hálás köszönet a hozzászólásaitokért, és örülök, hogy sokan vagytok, akik - hozzám hasonlóan - szeretitek az olasz konyhát. ;)
Bár, ahogy írtam, szerintem így sem ízetlen, sőt, elég tartalmas étel, de az is jó benne, hogy ha a helyzet (vagy inkább a család makacsul "ragadozó" tagjai) megkívánja, könnyedén orvosolható a "probléma" egy kis darált, párolt-pirított őrölt husi hozzáadásával. "Mindent a családi béke érdekében" címszóval. :)
Ezt nekem találták ki! Köszi a receptet!!! Jól néz ki!
Szeretjük mi is az olaszos ételeket, persze kis darált husival megdobva... :)
Aki viszont nem húsos, annak is kiváló ételt hoztál!
Nagyon gusztusos.:)) Nálunk is sláger a lasagne, bár hússal szoktam elkészíteni, de ez a recept megfogott.)
Kedvesek vagytok, köszönöm! ;)
Ez IGEN!!!!!!!!
Már jó ideje hogy nem csináltam lasagnet,de most hogy betegek vagyunk,megint csak csábítasz rá.Csodás megint amit hoztál!Kedvencekhez megy.