Pandora tortája
Elkészítés módja
1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A kakaót beleszitáljuk, az ecetet beleöntjük, végül a reszelt csokoládéval összeforgatjuk.
2. A masszát sütőpapírral bélelt kerek, alacsony peremű tortaformába simítjuk, majd előmelegített sütőben180°C-on 5 percig, majd a hőmérsékletet 150°C-ra mérsékelve 1 órán át sütjük. A sütőből kivéve, hagyjuk kihűlni.
3. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd a kihűlt tészta tetejére simítjuk.
4. A málnát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a tejszínhabra halmozzuk.
5. Cikkekre vágva kínáljuk.
Mivel a torta nem tartalmaz lisztet, így az ecet és a tojásfehérje közti reakcióból eredő keményítő hatás tartja egyben a süteményt. Az ecet íze nem szabad, hogy felismerhető legyen a kész süteményben.
Én úgy tanultam,hogy az ecettől szép fénye lessz a fehérjéből készülteknek,és keményít is.A balzsamos pikáns aromát.
Azon kívül, hogy ez a süti nem tartalmaz lisztet, még az is megragadta a figyelmemet, hogy ecetet viszont igen. Én arra lennék kíváncsi, hogy ez utóbbinak milyen speciális szerepe, funkciója, hatása van a sütire?