Magyaros sörkorcsolya
Elkészítés módja
1. Az elkészítést kezdjük a tésztával: szórjuk egy tálba az áttört, kihűlt burgonyát, szitáljuk rá a lisztet, melybe csináljunk egy mélyedést. Ebbe morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg a cukorral és öntsünk rá pár evőkanál vizet. Várjunk bár percet, míg elkezd dolgozni az élesztő. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót is (csak az egyik tojást) és dolgozzuk puha tésztává. Meleg helyen kelesszük minimum fél, de akár egy órát is.
2. A túrós töltelékhez vágjuk minél apróbbra a hagymát, hintsük meg sóval és pároljuk meg a mangalicazsíron. Közben egy tálban nyomkodjuk el (vagy ha darabosabb, törjük át szitán) a túrót és a tejföllel keverjük krémesre. Adjuk hozzá a párolt hagymát a zsírral együtt és kicsit borsozzuk meg.
3. A paprikás-szalonnás töltelékhez szeleteljük nagyon apróra a szalonnát és süssük zsírjára az előző töltelékhez használt edényben. A lila hagymát is metéljük fel. A szalonnapörcöket szedjük egy tányérra és a kisült zsíron pároljuk meg a hagymát. A tűzről lehúzva hintsük meg a paprikával, alaposan keverjük el, hogy ne maradjanak benne csomók, majd szórjuk hozzá a szalonnapörcöket.
4. Az időközben megkelt tésztát gyúrjuk újra át és osszuk négy darabra. Az 1. cipóból nyújtsunk egy hosszú téglalapot. Legyen kb. 4 mm vastag, 15 cm széles, a hosszúsága pedig, amennyit a tészta kitesz. Vékonyan kenjük rá a túrós töltelék felét, majd rétesszerűen tekerjük fel. Szeleteljük kb. 3 cm-es darabokra. Ezt a műveletet végezzük el a 2. cipóval is.
5. A maradék két cipót sodorjuk ki kör alakúra, kb. 4 mm vastagra. Kenjük meg őket a szalonnás-paprikás töltelékkel és derelyevágóval vágjuk 12/16 cikkre. A szélesebb végüktől indulva tekerjük fel a háromszögeket kis kiflikké. Tegyük őket tepsire, kenjük meg tojással és szórjuk meg köménymaggal.
6. Az elkészített sörkorcsolyákat helyezzük zsiradékkal épphogy csak kikent tepsire. Kenjük meg őket felvert tojással. A túrós változatot hintsünk meg szezám-, illetve lenmaggal, a szalonnás változatra kerül a köménymag. Enyhén előmelegített sütőben, közepes lángon süssük aranybarnára.
Magyaros sörkorcsolya recepthez fűződő történet, jótanács
Gondoltam, a sok megosztó "kecskekaja" után már ideje lenne egy többeket megörvendeztető étellel kedveskednem. Egy kis ötletelés után az jutott eszembe, hogy újítok a pizzás kiflijeimen, és ezúttal magyarosabb ízeket kölcsönzök nekik. Így jött képbe a hagyma, a szalonna, a paprika.
A puding próbája az evés, szóval ajánlom, hogy próbáljátok ki. Annyit még hadd jegyezzek meg, hogy míg sültek a falatkák, fantasztikus, történelmi fesztiválhangulatot árasztó langallóillat árasztotta el a lakást. :) (Példának okáért épp ma indulok egy ilyenre...)
Tipp - a kiindulásként szolgáló eredeti pizzás verzióm:
- a kör alakúra kisodort tésztát kenjük meg vékonyan ketchuppal (aki szereti a pikáns ízeket, válassza a csípős változatot), hintsük meg egy kevés pizza fűszerkeverékkel, majd szórjuk meg reszelt Edami (trappista) sajttal. Vágjuk cikkekre, tekerjük fel kifli formájúra, kenjük meg tojással, és vagy sajtot, vagy magvakat tegyünk a tetejére.
KÖSZÖNÖM, kedves karperec! Örömmel tölt el, ha így gondolod! ;)
Lelkiismeretes recept! Tükrözi az egyéniségedet is! :) Nem mellékesen biztos, hogy fincsi.
Nagyok köszönöm a kedves hozzászólásaitokat!
Igen, a recept elég szószátyár, de remélem a részletes leírás senkit nem riaszt el a kipróbálásától, mert valójában teljesen egyszerű, és semmivel sem bonyolultabb, mint egy "átlagos" pogácsa elkészítése. Szóval én csak annyit tudok mondani: hajrá! Szerintem nem bánjátok meg. ;)
Szuper kis recept!!
Gyorsan el is mentem.
Ez IGEN!
Valóban nagyon finom,tetszik!
Gratulálok Erika.
Üdv:Edit.
Hát elég hosszú recept,de nem bonyolult.Szerintem gyorsan elkészíthető.Ügyes vagy,és nagyon guszta kis kiflicskék!
Nagyon örülök, hogy magyaros, és ráadásul krumplis ételt is fölraktál. Szeretem az olyan sós tésztákat, amelyekben jó sok krumpli van, és nem csak az állagán, hanem az ízén is érezni lehet. NAGYON tetszik.