Focitorta

Focitorta  recept
Hozzávalók
A piskótához:
•  6 tojás szétválasztva
•  25 dkg porcukor
•  20 dkg finomliszt
•  5 dkg rétesliszt
•  2 evőkanál kakaó
•  1 dl tej
•  1 dl olaj
•  1 csomag sütőpor
A krémhez:
•  4.5 dl meggylé
•  2 cs csokoládés pudingpor
•  2 kávéskanál fahéj
•  4-5 evőkanál cukor
•  1 bő marék meggy
•  9 dkg margarin
A tejszínhabhoz:
•  3 dl növényi tejszín
•  1 zacskó zselatinfix
•  5 evőkanál porcukor
•  tésztaszűrő (ebben kell kisütni a félgömböket)
A félgömbök lekenéséhez:
•  10 dkg porcukor
•  10 dkg margarin
•  1 evőkanál víz
A fondanthoz:
•  50 dkg porcukor
•  0.7 dl víz
•  fél zacskó zselatin
•  2 evőkanál méz
•  2 evőkanál étkezési keményítő
•  2 evőkanál olvasztott margarin
A színezéshez:
•  fekete és zöld ételfesték
•  vajkrém

Elkészítés módja

1. Piskótát sütünk hat tojásból: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját a porcukorral kikeverjük. Hozzáöntjük részletekben a tejet és az olajat. Ezután a liszttel összekevert sütőport adagoljuk hozzá. Végül a tojások felvert habját keverjük vele össze óvatosan. Ezután a 18 cm átmérőjű 2 db tésztaszűrőt kibéleljük sütőpapírral, bevagdossuk, hogy jól illeszkedjen. Ezekbe öntjük a piskótamasszát. 150 fokon sütjük ki előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt. Ha kihűlt, felszeleteljük a félgömböket.

2. A krém elkészítése: A meggylevet, a pudingot, a fahéjat és a cukrot felfőzzük állandó keverés mellett. Ha besűrűsödött, mielőtt levennénk a tűzről, beletesszük a meggyet. 1-2 kavarás után levesszük a tűzről, majd amikor hűlni kezd, belekeverjük a margarint.

3. A tejszínhab elkészítése: a 3 dl növényi tejszínt felverjük, közben hozzáadagoljuk a zselatinfixet. Ezután hozzáadjuk az 5 evőkanál porcukrot.

4. A félgömbök megtöltése következik, egyik szeletre a pudingos krémet, a másik szeletre a tejszínhabot kenjük. A tésztaszűrőbe visszatesszük és a hűtőben tovább dermesztjük 1-2 órát. A félgömböket lekenjük porcukorral összekevert (fele-fele arányban) margarinnal. (Ez azért szükséges, hogy a burkolóanyag szépen feszüljön rajta, ne legyenek kidudorodó részek. Ennek tehát kiegyenlítő szerepe van.) A két félgömböt leburkoljuk saját készítésű fondanttal, vagy készen vett tortaburkolóval. Ha nem tudunk vásárolni, akkor saját magunk készítsük el!

4. A fondant receptje a következő: 50 dkg porcukrot átszitálunk, kimérünk 70 ml vizet, ebbe teszünk egy fél zacskó zselatint, gőz felett felolvasztjuk. Ebbe teszünk még 2 evőkanál mézet, 2 evőkanál olvasztott vajat, 2 evőkanál étkezési keményítőt. Ha gőz felett felolvadt, ezt a masszát beleöntjük az átszitált porcukorba és addig gyúrjuk, míg egynemű, kicsit ragadós anyagot kapunk. Kis golyót formálunk belőle, légmentesen zárjuk le, a hűtőben másnapig pihentetjük. Tehát ezt jó előző nap elkészíteni. Ha burkolásra használjuk fel, előtte vajas kézzel gyúrjuk át.

5. A két - már leburkolt - félgömböt összefordítjuk, de a kettő félgömb közé teszünk egy fóliába tekert, kör alakú lapot, ez fogja merevíteni, majd hosszába a fociba egy szívószálat is szúrunk. Az "egyenlítőnél" lekenjük porcukorral összekevert vajkrémmel, így már készen van a labdánk. Meg kell mérnünk a kerületét, ez egy 18 cm-es tésztaszűrőben sütött labda esetében 59 cm lesz. Ezt elosztjuk 15-tel, így megkapjuk az öt,- illetve a hatszögek oldalainak hosszát. A mértanban tanultak szerint megszerkesztjük az öt-, illetve a hatszögeket. A burkolómassza egy részét fekete ételfestékkel színezzük, ebből lesz az ötszög. A fehér burkolómasszából készítjük a hatszögeket.

6. Sorban elkezdjük a labdára felragasztani az ötszögeket és a hatszögeket. Felülre megy az első fekete ötszög. Ezt úgy tudjuk felragasztani, ha egy kicsi ecsettel megnedvesítjük a hátoldalát és a tetejére illesztjük. Ha jól szerkesztettük meg a szögeket, akkor szépen körben a fekete ötszög köré ki tudjuk rakni résmentesen a fehér hatszögeket. És így tovább a labda aljáig. Ha kész a labdánk, a foci aljára füvet (zöldre színezett vajkrémet) teszünk krumplinyomó segítségével. A végén én még airbrushhal fújtam az öt- és hatszögek illesztésére ételfestéket, így kopottas hatást keltettem.

Focitorta recepthez fűződő történet, jótanács

Időt kell szánni rá, dermeszteni a hűtőben, türelem, ez a titka, és akkor gyönyörű lesz.

A leírásban szereplő Focitorta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Focitorta recept - 9 hozzászólás

  1. marisz57
    marisz57 #7022 2013. 08. 05. 22:49 Válasz

    Kedvem lenne belerúgni ebbe a labdába, annyira élethű!

  2. karperec
    karperec #7014 2013. 08. 05. 20:01 Válasz

    Mesteri! Én is csak gratulálni tudok hozzá!

  3. manócska
    manócska #6981 2013. 08. 03. 23:02 Válasz

    Gyönyörű!! Tényleg mint egy igazi. Gratulálok.

  4. akokidli
    akokidli #6939 2013. 08. 01. 15:21 Válasz

    Nagyon köszönöm a kedves szavaitokat. Szeretném, ha minél több háziasszony elkészítené. Szívesen venném a fotókat az elkészített focilabdákról.Csak első látásra tűnik bonyolultnak. Kellő odafigyeléssel ,precizitással elkészíthető.

  5. Domján Mária
    Domján Mária #6915 2013. 07. 31. 15:12 Válasz

    Csak gratulálni tudok a finoman kidolgozott tortádhoz.
    Ez egy profinak is dicsőségére válna, .Egyet értek a lányokkal .Precíz szép munka

  6. Eperjesiné
    Eperjesiné #6905 2013. 07. 30. 20:50 Válasz

    Hihetetlen!Megkóstolásig esküdnék rá,hogy valódi labda!:)Aki hozzá merne nyúlni,elverném a kis kezét!
    Fejet hajtok a tudásod,türelmed precízitásod előtt!Igaza van cherrykanak,felköthetjük.......
    Ügyes belépés volt!

  7. akokidli
    akokidli #6902 2013. 07. 30. 18:05 Válasz

    Nagyon köszönöm kedves soraidat!

  8. cherryka
    cherryka #6901 2013. 07. 30. 17:59 Válasz

    Üdv az oldalon! ;)
    Hát... nem jutok szóhoz! Ilyen profi és tökéletes recepttel indítani... Azt hiszem, felköthetjük majd a gatyánkat! ;) Nagy-nagy gratula a türelemhez és a mesteri megvalósításhoz! Ezt a tortát vétek megenni, annyira szép (pedig nem is vagyok focirajongó, hihi). :)

  9. admin
    admin #6897 2013. 07. 30. 17:27 Válasz

    Üdvözöljük weboldalunkon.
    Feltöltésével esélye nyílt a 20.000,- forintos vásárlási utalvány megnyerésére.
    Kívánjuk használja sikerrel oldalunkat.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Focitorta recept - 9 hozzászólás

  1. marisz57
    marisz57 #7022 2013. 08. 05. 22:49 Válasz

    Kedvem lenne belerúgni ebbe a labdába, annyira élethű!

  2. karperec
    karperec #7014 2013. 08. 05. 20:01 Válasz

    Mesteri! Én is csak gratulálni tudok hozzá!

  3. manócska
    manócska #6981 2013. 08. 03. 23:02 Válasz

    Gyönyörű!! Tényleg mint egy igazi. Gratulálok.

  4. akokidli
    akokidli #6939 2013. 08. 01. 15:21 Válasz

    Nagyon köszönöm a kedves szavaitokat. Szeretném, ha minél több háziasszony elkészítené. Szívesen venném a fotókat az elkészített focilabdákról.Csak első látásra tűnik bonyolultnak. Kellő odafigyeléssel ,precizitással elkészíthető.

  5. Domján Mária
    Domján Mária #6915 2013. 07. 31. 15:12 Válasz

    Csak gratulálni tudok a finoman kidolgozott tortádhoz.
    Ez egy profinak is dicsőségére válna, .Egyet értek a lányokkal .Precíz szép munka

  6. Eperjesiné
    Eperjesiné #6905 2013. 07. 30. 20:50 Válasz

    Hihetetlen!Megkóstolásig esküdnék rá,hogy valódi labda!:)Aki hozzá merne nyúlni,elverném a kis kezét!
    Fejet hajtok a tudásod,türelmed precízitásod előtt!Igaza van cherrykanak,felköthetjük.......
    Ügyes belépés volt!

  7. akokidli
    akokidli #6902 2013. 07. 30. 18:05 Válasz

    Nagyon köszönöm kedves soraidat!

  8. cherryka
    cherryka #6901 2013. 07. 30. 17:59 Válasz

    Üdv az oldalon! ;)
    Hát... nem jutok szóhoz! Ilyen profi és tökéletes recepttel indítani... Azt hiszem, felköthetjük majd a gatyánkat! ;) Nagy-nagy gratula a türelemhez és a mesteri megvalósításhoz! Ezt a tortát vétek megenni, annyira szép (pedig nem is vagyok focirajongó, hihi). :)

  9. admin
    admin #6897 2013. 07. 30. 17:27 Válasz

    Üdvözöljük weboldalunkon.
    Feltöltésével esélye nyílt a 20.000,- forintos vásárlási utalvány megnyerésére.
    Kívánjuk használja sikerrel oldalunkat.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.