Focitorta
Elkészítés módja
1. Piskótát sütünk hat tojásból: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját a porcukorral kikeverjük. Hozzáöntjük részletekben a tejet és az olajat. Ezután a liszttel összekevert sütőport adagoljuk hozzá. Végül a tojások felvert habját keverjük vele össze óvatosan. Ezután a 18 cm átmérőjű 2 db tésztaszűrőt kibéleljük sütőpapírral, bevagdossuk, hogy jól illeszkedjen. Ezekbe öntjük a piskótamasszát. 150 fokon sütjük ki előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt. Ha kihűlt, felszeleteljük a félgömböket.
2. A krém elkészítése: A meggylevet, a pudingot, a fahéjat és a cukrot felfőzzük állandó keverés mellett. Ha besűrűsödött, mielőtt levennénk a tűzről, beletesszük a meggyet. 1-2 kavarás után levesszük a tűzről, majd amikor hűlni kezd, belekeverjük a margarint.
3. A tejszínhab elkészítése: a 3 dl növényi tejszínt felverjük, közben hozzáadagoljuk a zselatinfixet. Ezután hozzáadjuk az 5 evőkanál porcukrot.
4. A félgömbök megtöltése következik, egyik szeletre a pudingos krémet, a másik szeletre a tejszínhabot kenjük. A tésztaszűrőbe visszatesszük és a hűtőben tovább dermesztjük 1-2 órát. A félgömböket lekenjük porcukorral összekevert (fele-fele arányban) margarinnal. (Ez azért szükséges, hogy a burkolóanyag szépen feszüljön rajta, ne legyenek kidudorodó részek. Ennek tehát kiegyenlítő szerepe van.) A két félgömböt leburkoljuk saját készítésű fondanttal, vagy készen vett tortaburkolóval. Ha nem tudunk vásárolni, akkor saját magunk készítsük el!
4. A fondant receptje a következő: 50 dkg porcukrot átszitálunk, kimérünk 70 ml vizet, ebbe teszünk egy fél zacskó zselatint, gőz felett felolvasztjuk. Ebbe teszünk még 2 evőkanál mézet, 2 evőkanál olvasztott vajat, 2 evőkanál étkezési keményítőt. Ha gőz felett felolvadt, ezt a masszát beleöntjük az átszitált porcukorba és addig gyúrjuk, míg egynemű, kicsit ragadós anyagot kapunk. Kis golyót formálunk belőle, légmentesen zárjuk le, a hűtőben másnapig pihentetjük. Tehát ezt jó előző nap elkészíteni. Ha burkolásra használjuk fel, előtte vajas kézzel gyúrjuk át.
5. A két - már leburkolt - félgömböt összefordítjuk, de a kettő félgömb közé teszünk egy fóliába tekert, kör alakú lapot, ez fogja merevíteni, majd hosszába a fociba egy szívószálat is szúrunk. Az "egyenlítőnél" lekenjük porcukorral összekevert vajkrémmel, így már készen van a labdánk. Meg kell mérnünk a kerületét, ez egy 18 cm-es tésztaszűrőben sütött labda esetében 59 cm lesz. Ezt elosztjuk 15-tel, így megkapjuk az öt,- illetve a hatszögek oldalainak hosszát. A mértanban tanultak szerint megszerkesztjük az öt-, illetve a hatszögeket. A burkolómassza egy részét fekete ételfestékkel színezzük, ebből lesz az ötszög. A fehér burkolómasszából készítjük a hatszögeket.
6. Sorban elkezdjük a labdára felragasztani az ötszögeket és a hatszögeket. Felülre megy az első fekete ötszög. Ezt úgy tudjuk felragasztani, ha egy kicsi ecsettel megnedvesítjük a hátoldalát és a tetejére illesztjük. Ha jól szerkesztettük meg a szögeket, akkor szépen körben a fekete ötszög köré ki tudjuk rakni résmentesen a fehér hatszögeket. És így tovább a labda aljáig. Ha kész a labdánk, a foci aljára füvet (zöldre színezett vajkrémet) teszünk krumplinyomó segítségével. A végén én még airbrushhal fújtam az öt- és hatszögek illesztésére ételfestéket, így kopottas hatást keltettem.
Focitorta recepthez fűződő történet, jótanács
Időt kell szánni rá, dermeszteni a hűtőben, türelem, ez a titka, és akkor gyönyörű lesz.
Kedvem lenne belerúgni ebbe a labdába, annyira élethű!
Mesteri! Én is csak gratulálni tudok hozzá!
Gyönyörű!! Tényleg mint egy igazi. Gratulálok.
Nagyon köszönöm a kedves szavaitokat. Szeretném, ha minél több háziasszony elkészítené. Szívesen venném a fotókat az elkészített focilabdákról.Csak első látásra tűnik bonyolultnak. Kellő odafigyeléssel ,precizitással elkészíthető.
Csak gratulálni tudok a finoman kidolgozott tortádhoz.
Ez egy profinak is dicsőségére válna, .Egyet értek a lányokkal .Precíz szép munka
Hihetetlen!Megkóstolásig esküdnék rá,hogy valódi labda!:)Aki hozzá merne nyúlni,elverném a kis kezét!
Fejet hajtok a tudásod,türelmed precízitásod előtt!Igaza van cherrykanak,felköthetjük.......
Ügyes belépés volt!
Nagyon köszönöm kedves soraidat!
Üdv az oldalon! ;)
Hát... nem jutok szóhoz! Ilyen profi és tökéletes recepttel indítani... Azt hiszem, felköthetjük majd a gatyánkat! ;) Nagy-nagy gratula a türelemhez és a mesteri megvalósításhoz! Ezt a tortát vétek megenni, annyira szép (pedig nem is vagyok focirajongó, hihi). :)
Üdvözöljük weboldalunkon.
Feltöltésével esélye nyílt a 20.000,- forintos vásárlási utalvány megnyerésére.
Kívánjuk használja sikerrel oldalunkat.