Krémes csalánleves

Krémes csalánleves recept
Hozzávalók
•  1 szál újhagyma
•  kb. 5-10 cm-nyi póréhagyma
•  2 evőkanál kókuszzsír (vagy olívaolaj)
•  kb. 10 dkg csalánlevél
•  3 kisebb szem burgonya
•  pár levél medvehagyma (friss vagy fagyasztott - elhagyható)
• 
•  őrölt bors
•  ételízesítő
Díszítésnek:
•  ehető virágok (százszorszép)

Elkészítés módja

1. A csalánt alaposan megmossuk, leveleit letépkedjük vagy levagdossuk a száráról (ajánlott kesztyűben végezni a műveletet). A póréhagymát és az újhagymát vékony karikákra metéljük.

2. A burgonyát meghámozzuk és kb. 1 cm-es kockákra szeleteljük (ha tudjuk, hogy sokáig puhuló fajta, akkor még apróbbra).

3. A medvehagymát is megtisztítjuk és felszeleteljük (idényen kívül, vagy ha nem spájzoltuk be belőle a fagyasztóba, helyettesíthetjük egy kis apróra vágott gerezd fokhagymával is).

4. Felhevítjük a zsiradékot, rászórjuk az új- és póréhagymát, majd pár percig pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a csalánleveleket, felöntjük kb. 1 liter vízzel (vagy zöldség alaplével) és ízlés szerint sózzuk. Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.

5. Mielőtt készre fő, hozzáadjuk a medvehagymát is. Pár percig még együtt főzzük, s végül borsozzuk. Levesszük a tűzről és egy kicsit hűlni hagyjuk.

6. Elektromos turmixgéppel vagy botmixerrel simára keverjük.

7. Ehető virágokkal díszítve tálaljuk.

Krémes csalánleves recepthez fűződő történet, jótanács

Ez volt az első ételem, amit csalánból készítettem, ugyanis ezidáig csak tea formájában tudtam elképzelni e növényt. Kíváncsiságból próbáltam ki, és nyugodt szívvel állíthatom, minden várakozásomat felülmúlta! Gondoltam, hogy nem lesz rossz, de hogy ennyire ízleni fog?! Mivel én elég kevés vízzel főztem, és sok el is párolgott főzés közben, viszont eleve krémleves-szerű állagot szerettem volna, így nem öntöttem fel. Ezért aztán a végeredmény egy laktató, leves és főzelék sűrűség mezsgyéjén mozgó étel lett. Tehát lehet ez egy "2 az 1-ben" recept is, csupán a hozzáadott vízmennyiség függvényében. (Aki nem tudja elképzelni a főzelékét tejtermék nélkül, az adhat hozzá ízlés szerint tejfölt vagy főzőtejszínt, hígabb állag esetén akár habarást is.)
Spenótfőzelék-szimpatizánsok számára "kötelező" kipróbálni, de bátran ajánlom bármely vállalkozó szelleműnek is! ;) Ha úgy kóstolnátok meg, hogy nem tudjátok, miből készült, biztosan nem gyanakodnátok csalánra.

Tippek:
- Ha kiadósabb ételt szeretnénk, kínálhatjuk pirított kenyérkockával, vagy felszeletelt és pirított bagettel.
- Aki fel szeretné még kicsit dobni ezt a csalánlevest, kezdje a főzését azzal, hogy bacon szalonnát zsírjára pirít, és - a szalonnát kiszedve - ezen párolja meg a hagymát, majd tálaláskor a leves tetejére szórja a pörcöket.

A leírásban szereplő Krémes csalánleves recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves, krémes) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Krémes csalánleves recept - 10 hozzászólás

  1. cherryka
    cherryka #5348 2013. 05. 17. 23:21 Válasz

    Fő a pozitív hozzáállás! ;) Köszi, karperec! Neked kifejezetten ajánlanám a "szalonnásított", upgrade-elt változatot! :)

  2. karperec
    karperec #5343 2013. 05. 17. 19:56 Válasz

    Végülis csak 10 dkg csalán van benne, és jó a fűszerezése is!
    Jó hogy ilyen kreatív vagy!

  3. cherryka
    cherryka #5326 2013. 05. 17. 13:29 Válasz

    Kedves t.variam, nálunk is hasonló a helyzet. A receptjeimnél is azért van általában, hogy 2 főre, mivel az efféle ételekre a családban csak én vagyok nyitott (meg valamennyire nagymamám, de vele nem élek egy fedél alatt), ezért rendszeresen főzök a hagyományos ételeken kívül külön menüt magamnak. A jobbik eset, amikor apum nem kommentálja. :)

    Kedves zsuzsa56, pontosan így van: ízlések és pofonok. De még szerencse is, hiszen mennyire unalmas lenne a világ, ha mindannyian egyformák lennénk! ;) Tudom, nem kéne kóstolás nélkül ítélnem, de amennyiben a polip vagy a csiga állagra olyan, mint egy inas hús vagy porcogó, akkor jobb is, ha nem próbálkozom. Valamely rákfajtáról azt hallottam, hogy a csirkére hasonlít - ezt bevállalnám. Nem akarlak rábeszélni e levesre, ha ennyire ellenedre van, és megértem, de azért még annyit megjegyeznék a margóra, hogy a csalántea ízével köszönőviszonyban sincs, TELJESEN más az íze - ami engem is meglepett. Meg ugye a burgonya is megadja az ízét, és a fűszereknek hála sem "gyomízű".

    Tisztelt Mesterszakács, köszönöm szépen a megtiszteltetést, igazán örülök!

  4. admin
    admin #5322 2013. 05. 17. 13:05 Válasz

    Kedves Erika!
    Gratulálunk, receptjét kiemeltük a Facebook oldalunkon! Legyen ismerősünk ott is!

  5. zsuzsa56
    zsuzsa56 #5319 2013. 05. 17. 12:48 Válasz

    Csalánteát ittam,de az is borzasztó volt.Szerintem a tengergyümölcsei sokkal finomabbak!Ízlések és pofonok!Én a bodzával vagyok így nagyon,mert az a kölnire emlékeztet,és enni sem szeretném.Egyszer volt....

  6. t.variam
    t.variam #5314 2013. 05. 17. 11:36 Válasz

    Mindenképpen be fogok számolni a tapasztalatokról. (Benne van a pakliban, hogy én leszek az egyedüli fogyasztó, de vállalom. ) Kellemes, gasztro élményekben gazdag hétvégét.!

  7. cherryka
    cherryka #5309 2013. 05. 16. 21:24 Válasz

    Telepátia! :) Ó, de örülök Neked, tényleg! Annak meg duplán, ha motivál a recept! ;) Már ezért megérte feltöltenem. Mert biztos voltam, hogy nem fog akkora népszerűségnek örvendeni, mint egy hagyományosabb, magyarosabb étel vagy mutatós süti, de reméltem, hogy csak akad valaki, aki nyitott rá, és kipróbálja. Köszi! Majd számolj be, hogy ízlett...
    Igen, a főtt tojás nekem is megfordult a fejemben. Sőt, a tetejére reszelt sajt is (a pikánsabb ízek kedvelőinek füstölt).
    Ami a csalánteát illeti - lehet tudod is, de - pár hetes "kúra" után nem árt szünetet tartani - ahogy a többi gyógyteánál is, meg ugye a rendszeresen ásványvizet fogyasztóknak is azt ajánlják, időnként cserélgessék a különböző fajtákat.

  8. t.variam
    t.variam #5308 2013. 05. 16. 18:00 Válasz

    Komolyan mondom neked, hogy pont arra készültem, hogy kipróbálom a csalánt valamilyen formában. Úgyhogy pont jókor jött a recepted. Így most motiváltabb lettem. Idáig én is csak tea formában ismertem, de azt is ma határoztam el, hogy rendszeresíteni fogom a csalánteát.
    Meg aztán, vártam is már Tőled efféle kreációt. Úgyhogy köszönet a receptért.
    Ha jól gondolom, a főtt tojás karikák sem állnak távol ettől az ételtől.

  9. cherryka
    cherryka #5306 2013. 05. 16. 14:55 Válasz

    Köszönöm szépen!
    Megértem, mert a csalán nem a legrokonszenvesebb növényünk, de az eredmény - szerintem - megér egy próbát. Tehát én csak sok bátorságot kívánok az elkészítéséhez! ;)
    Én meg a különféle tengeri herkentyűkkel (kagyló, rák, polip stb.) vagyok úgy, hogy lehetnek finomak, de én még nem igyekeztem, hogy személyesen is leteszteljem őket. Na de ugye soha ne mondjuk, hogy soha... :)

  10. Domján Mária
    Domján Mária #5304 2013. 05. 16. 14:41 Válasz

    Nagyon jól néz ki és állítólag nagyon finom,
    de sajnos én még nem tudtam rávenni magamat .hogy elkészítsem.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Krémes csalánleves recept - 10 hozzászólás

  1. cherryka
    cherryka #5348 2013. 05. 17. 23:21 Válasz

    Fő a pozitív hozzáállás! ;) Köszi, karperec! Neked kifejezetten ajánlanám a "szalonnásított", upgrade-elt változatot! :)

  2. karperec
    karperec #5343 2013. 05. 17. 19:56 Válasz

    Végülis csak 10 dkg csalán van benne, és jó a fűszerezése is!
    Jó hogy ilyen kreatív vagy!

  3. cherryka
    cherryka #5326 2013. 05. 17. 13:29 Válasz

    Kedves t.variam, nálunk is hasonló a helyzet. A receptjeimnél is azért van általában, hogy 2 főre, mivel az efféle ételekre a családban csak én vagyok nyitott (meg valamennyire nagymamám, de vele nem élek egy fedél alatt), ezért rendszeresen főzök a hagyományos ételeken kívül külön menüt magamnak. A jobbik eset, amikor apum nem kommentálja. :)

    Kedves zsuzsa56, pontosan így van: ízlések és pofonok. De még szerencse is, hiszen mennyire unalmas lenne a világ, ha mindannyian egyformák lennénk! ;) Tudom, nem kéne kóstolás nélkül ítélnem, de amennyiben a polip vagy a csiga állagra olyan, mint egy inas hús vagy porcogó, akkor jobb is, ha nem próbálkozom. Valamely rákfajtáról azt hallottam, hogy a csirkére hasonlít - ezt bevállalnám. Nem akarlak rábeszélni e levesre, ha ennyire ellenedre van, és megértem, de azért még annyit megjegyeznék a margóra, hogy a csalántea ízével köszönőviszonyban sincs, TELJESEN más az íze - ami engem is meglepett. Meg ugye a burgonya is megadja az ízét, és a fűszereknek hála sem "gyomízű".

    Tisztelt Mesterszakács, köszönöm szépen a megtiszteltetést, igazán örülök!

  4. admin
    admin #5322 2013. 05. 17. 13:05 Válasz

    Kedves Erika!
    Gratulálunk, receptjét kiemeltük a Facebook oldalunkon! Legyen ismerősünk ott is!

  5. zsuzsa56
    zsuzsa56 #5319 2013. 05. 17. 12:48 Válasz

    Csalánteát ittam,de az is borzasztó volt.Szerintem a tengergyümölcsei sokkal finomabbak!Ízlések és pofonok!Én a bodzával vagyok így nagyon,mert az a kölnire emlékeztet,és enni sem szeretném.Egyszer volt....

  6. t.variam
    t.variam #5314 2013. 05. 17. 11:36 Válasz

    Mindenképpen be fogok számolni a tapasztalatokról. (Benne van a pakliban, hogy én leszek az egyedüli fogyasztó, de vállalom. ) Kellemes, gasztro élményekben gazdag hétvégét.!

  7. cherryka
    cherryka #5309 2013. 05. 16. 21:24 Válasz

    Telepátia! :) Ó, de örülök Neked, tényleg! Annak meg duplán, ha motivál a recept! ;) Már ezért megérte feltöltenem. Mert biztos voltam, hogy nem fog akkora népszerűségnek örvendeni, mint egy hagyományosabb, magyarosabb étel vagy mutatós süti, de reméltem, hogy csak akad valaki, aki nyitott rá, és kipróbálja. Köszi! Majd számolj be, hogy ízlett...
    Igen, a főtt tojás nekem is megfordult a fejemben. Sőt, a tetejére reszelt sajt is (a pikánsabb ízek kedvelőinek füstölt).
    Ami a csalánteát illeti - lehet tudod is, de - pár hetes "kúra" után nem árt szünetet tartani - ahogy a többi gyógyteánál is, meg ugye a rendszeresen ásványvizet fogyasztóknak is azt ajánlják, időnként cserélgessék a különböző fajtákat.

  8. t.variam
    t.variam #5308 2013. 05. 16. 18:00 Válasz

    Komolyan mondom neked, hogy pont arra készültem, hogy kipróbálom a csalánt valamilyen formában. Úgyhogy pont jókor jött a recepted. Így most motiváltabb lettem. Idáig én is csak tea formában ismertem, de azt is ma határoztam el, hogy rendszeresíteni fogom a csalánteát.
    Meg aztán, vártam is már Tőled efféle kreációt. Úgyhogy köszönet a receptért.
    Ha jól gondolom, a főtt tojás karikák sem állnak távol ettől az ételtől.

  9. cherryka
    cherryka #5306 2013. 05. 16. 14:55 Válasz

    Köszönöm szépen!
    Megértem, mert a csalán nem a legrokonszenvesebb növényünk, de az eredmény - szerintem - megér egy próbát. Tehát én csak sok bátorságot kívánok az elkészítéséhez! ;)
    Én meg a különféle tengeri herkentyűkkel (kagyló, rák, polip stb.) vagyok úgy, hogy lehetnek finomak, de én még nem igyekeztem, hogy személyesen is leteszteljem őket. Na de ugye soha ne mondjuk, hogy soha... :)

  10. Domján Mária
    Domján Mária #5304 2013. 05. 16. 14:41 Válasz

    Nagyon jól néz ki és állítólag nagyon finom,
    de sajnos én még nem tudtam rávenni magamat .hogy elkészítsem.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.