Krémes csalánleves
Elkészítés módja
1. A csalánt alaposan megmossuk, leveleit letépkedjük vagy levagdossuk a száráról (ajánlott kesztyűben végezni a műveletet). A póréhagymát és az újhagymát vékony karikákra metéljük.
2. A burgonyát meghámozzuk és kb. 1 cm-es kockákra szeleteljük (ha tudjuk, hogy sokáig puhuló fajta, akkor még apróbbra).
3. A medvehagymát is megtisztítjuk és felszeleteljük (idényen kívül, vagy ha nem spájzoltuk be belőle a fagyasztóba, helyettesíthetjük egy kis apróra vágott gerezd fokhagymával is).
4. Felhevítjük a zsiradékot, rászórjuk az új- és póréhagymát, majd pár percig pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát és a csalánleveleket, felöntjük kb. 1 liter vízzel (vagy zöldség alaplével) és ízlés szerint sózzuk. Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
5. Mielőtt készre fő, hozzáadjuk a medvehagymát is. Pár percig még együtt főzzük, s végül borsozzuk. Levesszük a tűzről és egy kicsit hűlni hagyjuk.
6. Elektromos turmixgéppel vagy botmixerrel simára keverjük.
7. Ehető virágokkal díszítve tálaljuk.
Krémes csalánleves recepthez fűződő történet, jótanács
Ez volt az első ételem, amit csalánból készítettem, ugyanis ezidáig csak tea formájában tudtam elképzelni e növényt. Kíváncsiságból próbáltam ki, és nyugodt szívvel állíthatom, minden várakozásomat felülmúlta! Gondoltam, hogy nem lesz rossz, de hogy ennyire ízleni fog?! Mivel én elég kevés vízzel főztem, és sok el is párolgott főzés közben, viszont eleve krémleves-szerű állagot szerettem volna, így nem öntöttem fel. Ezért aztán a végeredmény egy laktató, leves és főzelék sűrűség mezsgyéjén mozgó étel lett. Tehát lehet ez egy "2 az 1-ben" recept is, csupán a hozzáadott vízmennyiség függvényében. (Aki nem tudja elképzelni a főzelékét tejtermék nélkül, az adhat hozzá ízlés szerint tejfölt vagy főzőtejszínt, hígabb állag esetén akár habarást is.)
Spenótfőzelék-szimpatizánsok számára "kötelező" kipróbálni, de bátran ajánlom bármely vállalkozó szelleműnek is! ;) Ha úgy kóstolnátok meg, hogy nem tudjátok, miből készült, biztosan nem gyanakodnátok csalánra.
Tippek:
- Ha kiadósabb ételt szeretnénk, kínálhatjuk pirított kenyérkockával, vagy felszeletelt és pirított bagettel.
- Aki fel szeretné még kicsit dobni ezt a csalánlevest, kezdje a főzését azzal, hogy bacon szalonnát zsírjára pirít, és - a szalonnát kiszedve - ezen párolja meg a hagymát, majd tálaláskor a leves tetejére szórja a pörcöket.
Fő a pozitív hozzáállás! ;) Köszi, karperec! Neked kifejezetten ajánlanám a "szalonnásított", upgrade-elt változatot! :)
Végülis csak 10 dkg csalán van benne, és jó a fűszerezése is!
Jó hogy ilyen kreatív vagy!
Kedves t.variam, nálunk is hasonló a helyzet. A receptjeimnél is azért van általában, hogy 2 főre, mivel az efféle ételekre a családban csak én vagyok nyitott (meg valamennyire nagymamám, de vele nem élek egy fedél alatt), ezért rendszeresen főzök a hagyományos ételeken kívül külön menüt magamnak. A jobbik eset, amikor apum nem kommentálja. :)
Kedves zsuzsa56, pontosan így van: ízlések és pofonok. De még szerencse is, hiszen mennyire unalmas lenne a világ, ha mindannyian egyformák lennénk! ;) Tudom, nem kéne kóstolás nélkül ítélnem, de amennyiben a polip vagy a csiga állagra olyan, mint egy inas hús vagy porcogó, akkor jobb is, ha nem próbálkozom. Valamely rákfajtáról azt hallottam, hogy a csirkére hasonlít - ezt bevállalnám. Nem akarlak rábeszélni e levesre, ha ennyire ellenedre van, és megértem, de azért még annyit megjegyeznék a margóra, hogy a csalántea ízével köszönőviszonyban sincs, TELJESEN más az íze - ami engem is meglepett. Meg ugye a burgonya is megadja az ízét, és a fűszereknek hála sem "gyomízű".
Tisztelt Mesterszakács, köszönöm szépen a megtiszteltetést, igazán örülök!
Kedves Erika!
Gratulálunk, receptjét kiemeltük a Facebook oldalunkon! Legyen ismerősünk ott is!
Csalánteát ittam,de az is borzasztó volt.Szerintem a tengergyümölcsei sokkal finomabbak!Ízlések és pofonok!Én a bodzával vagyok így nagyon,mert az a kölnire emlékeztet,és enni sem szeretném.Egyszer volt....
Mindenképpen be fogok számolni a tapasztalatokról. (Benne van a pakliban, hogy én leszek az egyedüli fogyasztó, de vállalom. ) Kellemes, gasztro élményekben gazdag hétvégét.!
Telepátia! :) Ó, de örülök Neked, tényleg! Annak meg duplán, ha motivál a recept! ;) Már ezért megérte feltöltenem. Mert biztos voltam, hogy nem fog akkora népszerűségnek örvendeni, mint egy hagyományosabb, magyarosabb étel vagy mutatós süti, de reméltem, hogy csak akad valaki, aki nyitott rá, és kipróbálja. Köszi! Majd számolj be, hogy ízlett...
Igen, a főtt tojás nekem is megfordult a fejemben. Sőt, a tetejére reszelt sajt is (a pikánsabb ízek kedvelőinek füstölt).
Ami a csalánteát illeti - lehet tudod is, de - pár hetes "kúra" után nem árt szünetet tartani - ahogy a többi gyógyteánál is, meg ugye a rendszeresen ásványvizet fogyasztóknak is azt ajánlják, időnként cserélgessék a különböző fajtákat.
Komolyan mondom neked, hogy pont arra készültem, hogy kipróbálom a csalánt valamilyen formában. Úgyhogy pont jókor jött a recepted. Így most motiváltabb lettem. Idáig én is csak tea formában ismertem, de azt is ma határoztam el, hogy rendszeresíteni fogom a csalánteát.
Meg aztán, vártam is már Tőled efféle kreációt. Úgyhogy köszönet a receptért.
Ha jól gondolom, a főtt tojás karikák sem állnak távol ettől az ételtől.
Köszönöm szépen!
Megértem, mert a csalán nem a legrokonszenvesebb növényünk, de az eredmény - szerintem - megér egy próbát. Tehát én csak sok bátorságot kívánok az elkészítéséhez! ;)
Én meg a különféle tengeri herkentyűkkel (kagyló, rák, polip stb.) vagyok úgy, hogy lehetnek finomak, de én még nem igyekeztem, hogy személyesen is leteszteljem őket. Na de ugye soha ne mondjuk, hogy soha... :)
Nagyon jól néz ki és állítólag nagyon finom,
de sajnos én még nem tudtam rávenni magamat .hogy elkészítsem.