Gyors crème brûlée epersalátával

Elkészítés módja
1. Keressünk egy olyan jénai vagy mikrohullámú sütőben használható üveg- vagy kerámiatálat, amely befér a sütőnkbe (lehetőleg legalább 2 kis felfújt forma férjen bele egymás mellé). Forraljunk az űrtartalmához képest kb. 1/3-nyi vizet.
2. Időközben egy lábasban összekeverjük a tejszínt és a tejet 4 dkg cukorral. Belekaparjuk a vaníliarúd közepét és magát a rudat is hozzáadjuk. Melegíteni kezdjük és közben pár evőkanálnyit elveszünk belőle – ezzel simára keverjük a tojássárgájákat. Ha felforrt a tejes-tejszínes keverék, lehúzzuk a tűzről és kézi habverővel, állandó keverés mellett hozzáöntjük a tojásokat. Eltávolítjuk a vaníliarudat, majd 4 porcelán vagy kerámia felfújt formába osztjuk – kb. feléig-kétharmadáig töltsük őket.
3. A megtöltött formákat helyezzük a jénai tálba, majd öntsünk alájuk forrásban lévő vizet, kb. a formák feléig. A tálat helyezzük a mikrohullámú sütőbe és főzzük magas fokozaton kb. 6,5 percig. Közben figyeljük és 5 perc után nézzük meg, besűrűsödött-e már egy kicsit (ahogy a pudingok esetében, ez az „égetett krém” is tovább szilárdul majd a hűlés folyamán). Vegyük ki a mikróból és miután szoba-hőmérsékletűvé vált, hűtőszekrényben hűtsük tovább.
4. Készítsük el az epersalátát: a megmosott epreket vágjuk cikkekre, öntsük rá a mézet, szórjuk meg a citromhéjjal. Tálalás előtt osszuk el a maradék (6 dkg) kristálycukrot a 4 crème brûlée tetejéz és karamellizáló pisztollyal olvasszuk barna karamellé. Kínáljuk az elkészített epersalátával. Citromfűvel vagy mentalevéllel díszíthetjük.
Gyors crème brûlée epersalátával recepthez fűződő történet, jótanács
Mostani receptem nem saját kútfőből származik, hanem a „Tanácsot kérek” rovatban kaptam Liptai Zoltán mesterszakácstól.
Mivel végre eljött az eperszezon, így elhatároztam, kipróbálom. Csupán annyit változtattam rajta, hogy vaníliaesszencia helyett vaníliarudat használtam, valamint az időigényesebb, sütőben való 1 órás sütés helyett a mikrohullámú sütőben való elkészítésre tettem kísérletet. Bár eddig még nem ettem crème brûlée-t, de feltételezem, hogy az állaga így is ugyanolyan (nagyon hasonló) lett.
Zoltán receptjében így hangzott a leírás: „120 °C-os sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük, hogy a közepe is megkeményedjen”.
Ezúton is nagyon szépen köszönöm a tanácsait és a receptet!
Köszönöm szépen, aranyosak vagytok! ;)
Igazándiból pont azért készítettem ezt az édességet, hogy végre kipróbáljam a szekrényben porosodó pisztolyt, amit már régebben kaptam ajándékba.
Nagyon ügyes vagy,én sajnos sajnálok annyi pénz kiadni a pisztolyért,mert másra nemigen tudnám használni,de a férjem meg nem is tudná megenni ezt a finomságot.Neked csak gratulálni szeretnék!Szép munka,és fotó!
Nagyon ügyes vagy. Szép és gusztusos:)
Kedves Zoltán, nagyon megtisztelő már a hozzászólása is, a dicséretet meg külön köszönöm - egy hivatásos mesterszakácstól ez többszörösen értékelendő! ;)
Köszi, kedves spajzgirl, örülök, ha tetszik! Semmi baj, végül is még jó, hogy nem vagyunk mindannyian egyformák - így, változatosan szép az élet. :) Mondjuk nekem a tojás nem tűnik extra soknak, hiszen "csak" a sárgája van benne, és ha belegondolok, a krémes, madártej stb. is "csupa" tojás. Na de nem akarom én Rád tukmálni, kinek a pap, kinek a papné. ;)
szép a fotó, kár, hogy nem szeretem a crème brûlée-t a sok tojás miatt...
Kedves Cherryka!
Látom elkészült a créme brülée. Szép lett, gyönyörű a tetején a karamell és az epersaláta is guszta. Csak gratulálni tudok, nagyon ügyes.
Liptai Zoltán