Kedves t.variam!
Egy sütemény tésztáját többféle eljárással lehet lazítani. Általában a különböző gyümölcskenyereknél a tojásokat egészben tesszük a tésztába, majd sütőporral vagy szódabikarbónával lazítjuk, így sok apró lékbuborék lesz a tésztában, viszont ha tojásfehérje habbal lazítjuk a tésztát, kicsit könnyebb lesz a szerkezete, tehát kevesebb de nagyobb légbuborékok lesznek a tésztában. Vannak olyan esetek is, amikor kevés tojást használunk a süteményhez, pl. egyes muffinok, ebben az esetben tojásfehérjehabbal és kevés sütőporral is lazítjuk a tésztát. A szegfűszeges gyümölcskenyeret készítheti úgy is, hogy a tésztába 1 mokkáskanál szódabikarbónát kever és a végén a kemény habbá vert tojásfehérje habbal lazítja. Így kicsit másabb jellegű, könnyebb lesz a süteményünk.
Üdvözlettel: Liptai Zoltán