Szegfűszeges gyümölcskenyér
Elkészítés módja
1. Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük. A mézet és a szódabikarbónával összekevert lisztet beledolgozzuk. Csipetnyi sóval, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük.
A megmosott, lecsepegtetett mazsolát és a kis kockákra vágott aszalt gyümölcsöket a lisztbe forgatjuk, a durvára tört dióval együtt, majd a masszába keverjük.2. A tésztát vajjal kikent, liszttel behintett őzgerincformába töltjük. Előmelegített sütőbe toljuk és 200°C-on 35 perc alatt megsütjük. Rácsra borítva kihűtjük, majd felszeletelve kínáljuk.
Köszönöm a választ. Tehát, ha jól értettem, nem minden tészta esetében a könnyű, laza szerkezet a végcél, mint pl. a piskótánál.
Kedves t.variam!
Egy sütemény tésztáját többféle eljárással lehet lazítani. Általában a különböző gyümölcskenyereknél a tojásokat egészben tesszük a tésztába, majd sütőporral vagy szódabikarbónával lazítjuk, így sok apró lékbuborék lesz a tésztában, viszont ha tojásfehérje habbal lazítjuk a tésztát, kicsit könnyebb lesz a szerkezete, tehát kevesebb de nagyobb légbuborékok lesznek a tésztában. Vannak olyan esetek is, amikor kevés tojást használunk a süteményhez, pl. egyes muffinok, ebben az esetben tojásfehérjehabbal és kevés sütőporral is lazítjuk a tésztát. A szegfűszeges gyümölcskenyeret készítheti úgy is, hogy a tésztába 1 mokkáskanál szódabikarbónát kever és a végén a kemény habbá vert tojásfehérje habbal lazítja. Így kicsit másabb jellegű, könnyebb lesz a süteményünk.
Üdvözlettel: Liptai Zoltán
Azt szeretném kérdezni (régóta érdekel), hogy bizonyos esetekben miért nem kell ketté választani a tojásokat, és felverni a fehérjét. Pl., most nem lenne jobb a tészta felvert fehérjével? Vagy a muffinoknál?
Vannak tészták, amikor nem verünk habot, de itt miért nem?