Zöldborsófőzelék
Én is a második verziót kedvelem, de tej helyett csont-, vagy húslevessel öntöm fel.
Bemutatkozás:
nincs megadva.
1. A tésztához,( ha van dagasztó, vagy kenyérsütő) a tojásokat felütjük, hozzáöntjük a vizet és habverővel simára keverjük. A dagasztótálba öntjük és ..
1. Ez az étel csak pácolt első csülökből az igazi. 2. Oldjunk fel 120 gramm nitrites pácsót egy liter vízben. 3. Ha nem lepi el a húsokat akkor arán..
1. A sertéslábakat a fokhagyma felével, sós vízben puhára főzzük. Ez kuktában kb. 50 perc. Ha a lábakat 3-5 napig 10 %-os nitrites páclében hagyjuk ér..
1. A marhahúst vékony késsel lehártyázzuk, majd vékony csíkokra vágjuk. 2. Edénybe téve ráöntjük az olajat, összekeverjük és többszöri forgatás melle..
1. A húst kockákra vágjuk, edénybe tesszük, felöntjük hideg vízzel és lassú tűzön főzni kezdjük. 2. Időnként leszedjük a habját. 3. A zöldségeket me..
1. A spagettit enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. A zöldségeket megtisztítjuk, a fokhagymát présen átnyomjuk, a gyömbért finomra..
1. Egy lábasban az olajat kissé megforrósítjuk, a finomra aprított hagymát megfonnyasztjuk rajta. A húst hozzáadjuk, kevergetve 5-6 perc alatt megpirí..
Én is a második verziót kedvelem, de tej helyett csont-, vagy húslevessel öntöm fel.
Ezt az étel nagyon sokféleképpen készítik. Íme egy egyszerűbb kivilel Zilahy Ágnes 1892-ben kiadott szakácskönyvéből:
Töltött káposzta (Valódi kolozsvári módon)
Minden személyre számítsunk két tölteléket; minden egyes töltelékhez egy középnagyságú káposzta levelet; de nyáron sokkal jobb a töltött káposzta, ha kovászos káposztából készíthetjük. A káposzta leveleknek vágjuk le végig az ormóját és töltsük meg a következő töltelékkel: 6 személyre vegyünk fél kiló sovány marha-pecsenyét és fél kiló kövér sertés húst; ezeket deszkán vagdaljuk jól össze; tegyünk bele egy jó kávéskanál tört borsot, sót és 12 deka rizskását; mindezt gyúrjuk, vegyítsük jól össze, és akkor osszuk el a deszkán annyi csomócskába, ahány tölteléket akarunk készíteni. A káposzta leveleket balkezünk tenyerére fektessük, és a közepére tegyük a töltelékcsomót, akkor sodorjuk össze a káposzta levelet, és a két üres végét ujjunk hegyével tömjük befelé a húshoz. Így lehető szilárd és csinos tölteléket formálhatunk; ha a töltelékek mind készen vannak, egy gömbölyded cserépfazéknak, - mely ne legyen nagyobb 3 literesnél, - tegyünk az aljára egy jó nagy marék felvágott savanyu káposztát. A töltelékeket rakjuk szép sorban a fazékba, és felébe újra tegyünk annyi apró káposztát, hogy a töltelékeket elfedje; arra megint tegyünk egy negyed kiló sertésoldalast, negyed kiló marhahúsdagadót és egy pár darab liba vagy pulyka-aprólékot. Ezeket újra fedjük be apró káposztával, míg a fazék tele lesz, akkor öntsünk reá meleg vizet; a káposztalé azért nem ajánlható, mert igen savanyu. De a hol a nagyon savanyu káposztát szeretik, alkalmazhatják a levét is reá. Aztán csendes tűzön főzzük két óráig, minden negyedórában töltsük tele vízzel és rázzuk fel, a fazék fülénél fogva - egy konyharuhával megfogva a forró fazékot, - mert kanállal keverni nem szabad. Ebbe egy cseppnyi rántást sem szabad tenni. Ha jól megfőtt, készen van. Egy hétig is eláll hideg helyen tartva és minden melegítés után még jobb-jobb lesz; tálalni úgy kell, hogy az apró káposztát, a tálban alólra rakjuk, a töltelékeket pedig szépen koszorúba a tál széle felé, a húst meg felhalmozva a tál közepébe. A levébe kell tejfelt habarni; e habarást tálaláskor öntsük reá.
Nagyon finom kelt recept. Kenyérsütő gépben is dagasztható. (én abban szoktam)
Túróval töltve táska is (papsapka) készíthető belőle. :-)
Az alábbi linken található cégtől vettem "online" sonkaprést, egyben pácsót is:
http://www.mm-erd.hu/termek_m.htm
Egy feldolgozó hentes ismerős is hasznos lehet. :-)
A só összetétele, ha házilag keverik:
Nátrium-klorid 99.55 %
Nátrium-nitrit / E250/ 0,45 %+/- 0,05 %
Jó és sokféleképpen felhasználható tészta.
Kevesebb tejjel, egy egész tojással hamburgerzsemle és egyéb formázott péksütemények készítéséhez alkalmas.
Kenyérsütő gépben is ragyogóan dagasztható. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
T. Zsuzsa56
A fehérpecsenye, vagy a hátszín is megteszi.
Én csak ezekből készítem és fél kilóból öten igencsak jóllakunk.
Kétségtelenül nem a csirke far-hát kategória. :-)
Kiegészítésként a "Hidegkonyhai Szakácsművészet" (Targyik-Nagy) c. könyvből:
Tatárbifsztek:
Marhabélszín: 1000.-g fehérbors: 8.- g, konyhasó 30.- g, vöröshagyma 100.- g, mustár 50.- g. tojássárgája 10.- db.
A profi hidegkonyhát kedvelőknek ajánlom a fenti, 1983-ban megjelent tankönyvet.
Sertéstarja szeletekből /natúr módon elősütve/ hagyma nélkül, hentes szeletként ismeretes, azonos hozzávalókkal és elkészítési móddal.
Mindkét változata igen ízletes étel.
Az angolszalonna és gépsonka összetétellel sem rossz.
Spenót helyett lehet más zöldségfélével is elkészíteni. / Pl 40 dkg hámozott paradicsom, 3-4 levél bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, só, olivaolaj összeturmixolva. / Már csak a tészta és a túró kell hozzá.
Ügyes bolognese-lasadne húsmentes kombináció.
A majoranna használata biztosan egyedivé teszi.
Remek étel, magam is hasonlóképpen készítem.
Házilag kovászolt káposztából készítve egyenesen mennyei.
A recept nagyon jó.
Párma környékén annyiban különbözik az elkészítése, hogy a paradicsommal való felengedés után még 1-1,5 órán keresztül főzik.
Rokonaim zöld fűszerkéntcsak egy kevés oregánót használnak.
A szárzeller-lilahagyma-sárgarépa- olivaolaj- só felhasználásával készült pesto kedvencük a spagettin..
Nagyon finomra aprítják, szinte pürésítik /Én csak alapfűszernek használom. Fagyasztva bármikor kitűnő./
Az eredeti parmigiano reggiano szinte nélkülözhetetlen. /maga a csoda /
- A székelygulyás nem csak népszerű és igazán jóízű, zamatos étel, hanem van egynémely nevezettessége is. Először is az, hogy valójában nem székely az..