Zöldborsófőzelék

Zöldborsófőzelék recept
Hozzávalók
•  1 kg frissen kifejtett zöldborsó
•  (fagyasztott vagy konzerv is lehet)
•  kb. 1.5 kiskanál só
•  6 dkg vaj
•  2 púpozott evőkanál finomliszt
•  6 dl tej
•  kb. 2 evőkanál kristálycukor
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 csokor petrezselyem

Elkészítés módja

1. A kifejtett zöldborsót megmossuk, lecsöpögtetjük. Egy lábasba tesszük, 5-6 deci vizet aláöntünk, 1 kiskanál sóval ízesítjük, és lefödve, kis lángon, 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Ha fagyasztottból készítjük, akkor elég kb. 10 percig párolni. A konzervet nem kell főzni, elég majd csak levével együtt a tejes mártásba keverni.

2. A vajat egy közepes lábasban fölolvasztjuk, a lisztet beleszórjuk, fél perc alatt kevergetve megforrósítjuk, de vigyázzunk, nehogy megpiruljon. Tovább keverve a tejet vékony sugárban ráöntjük, és addig főzzük – ez 3-4 perc – amíg sűrű mártás lesz belőle. A maradék sóval, a cukorral és az őrölt borssal ízesítjük, a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.

3. Végül először a borsó levét keverjük a tejes mártásba, azután a puha borsót is hozzáadjuk, és már kész is. Utánaízesítjük.

Zöldborsófőzelék recepthez fűződő történet, jótanács

A főzeléket készíthetjük úgy is, hogy a vajat egy lábasban fölolvasztjuk, a zöldborsót belekeverjük, kissé megsózzuk és lefedjük. Saját levében, kis lángon, 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Ha kell, néhány kanál vizet aláönthetünk, nehogy odakapjon. Ezután a fedőt levesszük, a borsót zsírjára sütjük, azaz a levét elpárologtatjuk, majd a tűzről lehúzzuk, és a liszttel megszórjuk. Fakanállal kevergetve még 1 percig pirítjuk. Tovább keverve a tejet vékony sugárban ráöntjük, és még egyszer felforraljuk. A cukorral meg az őrölt borssal ízesítjük, a finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és még 2-3 percig főzzük. Júniusban és júliusban friss, az év többi hónapjában fagyasztott vagy konzerv borsóból főzzük.

A leírásban szereplő Zöldborsófőzelék recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (borsófőzelék, főzelékek, zöldborsófőzelék) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Zöldborsófőzelék recept - 4 hozzászólás

  1. admin
    admin #9358 2014. 06. 27. 09:26 Válasz

    Kedves Pollux! Az a mód, ahogy Ön készíti, már magában is megérdemli a tartalmas fogás nevet. Kiváló megoldás.

  2. pollux
    pollux #9351 2014. 06. 25. 13:43 Válasz

    Én is a második verziót kedvelem, de tej helyett csont-, vagy húslevessel öntöm fel.

  3. admin
    admin #6681 2013. 07. 15. 16:12 Válasz

    Az a jó a főzelékekben, hogy többféle módon is elkészíthetőek. Ahogy önt olvasom azt érzem, a markánsabb ízvilágot kedveli. A hagyma mint olyan, amennyiben nincs túl pirítva, igen kellemes aromát ad a főzelékekhez.

  4. Kispancsa
    Kispancsa #6680 2013. 07. 15. 15:39 Válasz

    A második variáció a finomabb. Részemről egy kevéske hagymát is teszek alája és vaj helyett olajon párolom.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Zöldborsófőzelék recept - 4 hozzászólás

  1. admin
    admin #9358 2014. 06. 27. 09:26 Válasz

    Kedves Pollux! Az a mód, ahogy Ön készíti, már magában is megérdemli a tartalmas fogás nevet. Kiváló megoldás.

  2. pollux
    pollux #9351 2014. 06. 25. 13:43 Válasz

    Én is a második verziót kedvelem, de tej helyett csont-, vagy húslevessel öntöm fel.

  3. admin
    admin #6681 2013. 07. 15. 16:12 Válasz

    Az a jó a főzelékekben, hogy többféle módon is elkészíthetőek. Ahogy önt olvasom azt érzem, a markánsabb ízvilágot kedveli. A hagyma mint olyan, amennyiben nincs túl pirítva, igen kellemes aromát ad a főzelékekhez.

  4. Kispancsa
    Kispancsa #6680 2013. 07. 15. 15:39 Válasz

    A második variáció a finomabb. Részemről egy kevéske hagymát is teszek alája és vaj helyett olajon párolom.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.