Sóskafőzelék (mártás)
Elkészítés módja
1. A sóska vastag szárát levágjuk, lecsipkedjük, majd a leveleket többször váltott hideg vízben megmossuk. Akkor jó, ha a víz tiszta alatta, egyáltalán nem homokos.
2. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Egy 3 literes lábasban az olajat kissé megforrósítjuk, a hagymát kevergetve, közepes lángon 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk benne. Van, aki hagyma nélkül szereti, így az el is hagyható.
3. A sóskát rádobjuk, kevergetve 10 percig pároljuk, amíg teljesen szét nem fő, és a leve is elpárolog. Ekkor lisztszórással sűrítjük, vagyis a lisztet rászórjuk, 1 percig kevergetve pirítjuk, vigyázva, nehogy odakapjon. A tejet meg a vizet ráöntjük, és habverővel kevergetve 3-4 percig forraljuk, ezalatt besűrűsödik.
4. Habarással is sűríthetjük. Ehhez a lisztet a tejjel és a vízzel simára keverjük, a sóskára öntjük, kevergetve pár percig forraljuk. Akárhogy is sűrítettük, megsózzuk, a cukorral ízesítjük, végül a tejföllel dúsítjuk, először egy kevés forró főzelékkel keverjük el a tejfölt, csak azután adjuk a többihez.
5. A mártás mindössze abban különbözik a főzeléktől, hogy amikor kész, merülőmixerrel pépesítjük, hogy teljesen sima legyen.
Sóskafőzelék (mártás) recepthez fűződő történet, jótanács
Ha mélyhűtött sóskapüréből főzzük, akkor azt kibontva, fagyosan egy lábasba rakjuk, a tejet ráöntjük, és kis lángon a tűzre tesszük, hogy a sóska fölolvadjon benne. Az olajon a hagymát megfuttatjuk, a liszttel meghintjük, majd a vízzel fölöntjük. Kevergetve sűrűre főzzük, azután beleöntjük a tejes sóskapürét, és így főzzük készre, közben megsózzuk, megcukrozzuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.