Medvehagyma-főzelék
Elkészítés módja
1. A medvehagyma leveleit a szárról lecsipkedjük, éppen úgy, mint a spenót esetében. A leveleket többször váltott hideg vízben megmossuk. Kb. 1,5 liter vizet forralunk, a szódabikarbónát beleszórjuk - ez azért kell, hogy a medvehagyma üde zöld színű maradjon – majd a medvehagymát belerakjuk. Fakanállal többször megkeverjük, és 1–2 perc múlva, amikor a levelek jól összeestek, leszűrjük.
2. Ezután a hideg tejjel vagy levessel turmixoljuk, újra a tűzre tesszük. A lisztet a tejszínnel vagy a tejföllel és egy kevés hideg vízzel simára keverjük. A tejes hagymapürét ezzel sűrítjük, vagyis kevergetve kb. 2 percig forraljuk, ezalatt besűrűsödik. Közben megsózzuk, megborsozzuk, a présen áttört fokhagymával ízesítjük.
3. Íze megtévesztésig olyan, mint a spenótfőzeléké.
Medvehagyma-főzelék recepthez fűződő történet, jótanács
Ugyanúgy sűríthetjük rántással, ahogy a spenótot. Ehhez 5 deka vajat fölolvasztunk vagy 4 evőkanál olajat megforrósítunk. A lisztet rászórjuk, kevergetve 2 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk, és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. A tejes (leveses) hagymapürét ráöntjük (ez nem lehet semmiesetre sem forró, csak meleg, különben a rántást összekapja, csomós lesz), kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük, megfűszerezzük. Ahogy a spenótba, így ebbe is tehetünk tojást: 2-3 tojást villával fölverünk, és a kész főzelékbe keverjük, mielőtt azt a tűzről lehúznánk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.