Mangoldfőzelék
Elkészítés módja
1. A mangold szárát kivágjuk a levélből. Ezt a szárat a rebarbarához és a spárgához hasonlóan külső vékony hártyáitól megtisztítjuk. Többször váltott hideg vízben alaposan átmossuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Bő, enyhén sós vizet forralunk, és beledobjuk a szárakat. Lefedve kb. 5 perc alatt puhára főzzük.
2. A mangoldleveleket alaposan megmossuk, majd a puha szárhoz keverjük. Néhány percig főzzük, amíg megpuhul és jól összeesik. Ezután leszűrjük, levétől lecsöpögtetjük és összeturmixoljuk a tejjel.
3. A fokhagymát péppé zúzzuk. Egy lábasban felhevítjük a vajat, és rádobjuk a lisztet. Rövid pirítás után a fokhagymát is hozzáadjuk. Elkeverjük és ráöntjük a tejes mangoldpürét. Sóval, borssal ízesítjük, és állandó keverés közben felforraljuk. A tojásokat egy tálban elhabarjuk. A főzeléket levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojást. Feltétnek tükörtojás illik hozzá, de aki nem vegetárius, valamilyen sovány, roston sült hússal vagy vagdalttal is eheti.
Mangoldfőzelék recepthez fűződő történet, jótanács
A húsos levélnyelű mangold mellett létezik vékony szárú mangold is. Ennek levelei megtévesztésig hasonlítanak a spenótra, főzelék készítéséhez is ez a jobb.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.