Tavaszi főzelék (finomfőzelék)

Tavaszi főzelék (finomfőzelék) recept
Hozzávalók
•  4 zsenge (30 dkg) sárgarépa (idényen kívül fagyasztott répakocka is lehet)
•  5 dkg vaj
•  1 zsenge (30 dkg) karalábé
•  40 dkg frissen kifejtett zöldborsó (idényen kívül fagyasztott is lehet)
•  1 kiskanál só
•  1 kiskanál kristálycukor
•  1 nagy csokor petrezselyem
•  2 csapott evőkanál finomliszt
•  6 dl tej

Elkészítés módja

1. A sárgarépát és a karalábét megtisztítjuk, 1-1,5 centis kockákra vágjuk; ha a répa kisebb, akkor csak félkarikákra vágjuk. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, a répát rárakjuk, és kevergetve 4-5 percig pároljuk. Ekkor adjuk hozzá a karalábét és vele együtt a zöldborsót is. Megsózzuk, a cukorral ízesítjük, és lefödve, kis lángon, saját levében 10-12 percig pároljuk, ezalatt az összes zöldség éppen puha lesz. Közben többször megkeverjük, ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá, nehogy lekapjon, de a végére hagyjuk, hogy a leve elfőjön, azaz zsírjára süljön.

2. Ezután a fölaprított petrezselyemmel és a liszttel megszórjuk. Éppen csak 1 percig pirítjuk, — igazából nem szabad, hogy színt kapjon —, majd a tejet ráöntjük. Kevergetve 3-4 percig forraljuk, ezalatt a leve mártásszerűen besűrűsödik. Ha kell, utánaízesítjük.

Tavaszi főzelék (finomfőzelék) recepthez fűződő történet, jótanács

Só helyett ételízesítő porral is készülhet. A karalábé mellett vagy helyett apró rózsáira szedett karfiolt, brokkolit, morzsolt kukoricát, zöldbabot, cikkekre vágott gombát stb. is használhatunk hozzá. Fagyasztott zöldségkeverékből is főzhetjük.
Készíthetjük úgy is, hogy a zöldséget víz és tej keverékében ízesítve megfőzzük, végül levét tejes habarással (tejben simára kevert liszttel) sűrítjük. Gazdagíthatjuk főzőtejszínnel is.

A leírásban szereplő Tavaszi főzelék (finomfőzelék) recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (főzelékek, finomfőzelék) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.