Eisbein (pácolt-főtt csülök)

Elkészítés módja
1. Ez az étel csak pácolt első csülökből az igazi.
2. Oldjunk fel 120 gramm nitrites pácsót egy liter vízben.
3. Ha nem lepi el a húsokat akkor arányosan többet.
4. Hűtsük le alaposan és öntsük a pácoló edényben lévő csülkökre.
5. Hagyjuk a sertéshúst a sós vízben 3-5 napig a hűtőben.
6. A pácsó átjárja a húst, eltávolítja a víz egy részét, koncentrálja az ízét és megtartja eredeti színét.
7. A főzőedényben forraljuk fel a főzővizet. Öblítsük le a pácolt csülköt folyó víz alatt és helyezzük a forró vízbe.
8. Ha ismét felforrt szűrjük le a habot a felszínről és tegyük a lángot takarékra.
9. Hozzáadjuk a fűszereket, zöldségeket és a cukrot.
10. Általában nem kell só, mert a sertés sós.
11. Pároljuk a sertéshúst 2-3 óráig. (kuktában 50-60 perc) Amikor a csont elválik, a csülök kész. (A pácolt csülök nagyon finom ropogósan is) Ekkor grillezzük 20 percig, de akkor előtte ne főzzük túl puhára, mert a bőr rágós lesz.
12. Tálaljuk párolt káposztával és borsópürével.
Eisbein (pácolt-főtt csülök) recepthez fűződő történet, jótanács
Ez egy speciális étel Berlinben és kedvence a turistáknak.
Köszönöm az információt!
Az alábbi linken található cégtől vettem "online" sonkaprést, egyben pácsót is:
http://www.mm-erd.hu/termek_m.htm
Egy feldolgozó hentes ismerős is hasznos lehet. :-)
A só összetétele, ha házilag keverik:
Nátrium-klorid 99.55 %
Nátrium-nitrit / E250/ 0,45 %+/- 0,05 %
Hol lehet ilyen pácsót kapni? Nálunk menő a csülök, és ez tényleg finom lehet.
Jól néz ki:)