Színes töltött dagadó
Elkészítés módja
1. A dagadót a vastagabbik oldalánál kezdve lapjában, hosszában felszúrjuk, a mélyedést ujjal kitágítjuk, hogy legyen helye a tölteléknek. A húst kívül-belül sóval, borssal bedörzsöljük.
2. A konzervzöldséget leszűrjük, levét félretesszük. A zsemléket vagy a lehéjazott kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd kifacsarjuk. A meghámozott főtt tojást és az uborkát apró kockákra vágjuk, a kenyérrel és a nyers tojásokkal összedolgozzuk. Megsózzuk, a borssal, a majoránnával, a szerecsendióval fűszerezzük és csak most adjuk hozzá a konzervzöldséget, hogy minél kevésbé törjük össze a keveréssel. A dagadóba töltjük, a nyílást hústűvel összetűzzük.
3. Egy közepes nagyságú tepsit kiolajozunk, a töltött húst belefektetjük, olajjal lekenjük, és fóliával letakarjuk. Sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 1 óra 10 percen át pároljuk. Közben ha kell, egy kevés vizet öntünk alá, levével többször meglocsoljuk.
4. Amikor a hús megpuhult, fólia nélkül csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg meg nem pirul. Lecsöpögtetve, rövid pihentetés után ujjnyi vastagon felszeleteljük. Amíg a pecsenye pihen, visszamaradó szaftját tepsistől a tűzre tesszük. A lisztet és a paradicsompürét hozzáadjuk, kevergetve fél percig pirítjuk. Egy kis pohár vizet öntünk rá, a köménnyel fűszerezzük, kevergetve pár percig forraljuk, ezzel híg mártás lesz belőle. Ha kell megsózzuk, leszűrjük. Tálaláskor a fölszeletelt dagadót körülöntjük vele. Petrezselymes burgonya illik köretnek hozzá.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.