Parajjal töltött dagadó

Elkészítés módja
1. A dagadót megmossuk, leszárogatjuk, majd egy keskeny, hosszú késsel a szélesebb oldalánál kezdve lapjában, középen, hosszában felszúrjuk. A hús hosszúságától függően előfordulhat az is, hogy mindkét végénél be kell hasítani, de tölteni is könnyebb így. Az üreget ujjainkkal vagy fakanállal kimélyítjük, majd a húst kb. 1 csapott evőkanál sóval kívül-belül bedörzsöljük, félretesszük.
2. A paraj szárát lecsipkedjük, majd a leveleket megmossuk, és enyhén sós forrásban lévő vízbe dobjuk. A víz újraforrásától számítva 1 percig főzzük, leszűrjük, ha kihűlt, kinyomkodjuk.
3. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, a zúzott fokhagymát fél perc alatt megfuttatjuk benne, majd a parajt hozzáadjuk, megborsozzuk, fél kiskanál sóval ízesítjük.
4. A dagadó üregébe töltjük, végét hústűvel vagy fogvájóval lezárjuk, nehogy a paraj kifolyjon belőle. Tepsibe tesszük, olajjal meglocsoljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 1 órán át sütjük, közben zsírjával gyakorta meglocsoljuk. Vizet nem kell aláönteni. 10 percnyi pihentetés után kisujjnyi vastagon fölszeleteljük.
5. Petrezselymes burgonya illik hozzá köretnek.
Parajjal töltött dagadó recepthez fűződő történet, jótanács
A pecsenye zsírjából pecsenyelevet is főzhetünk, amit tálaláskor a fölszeletelt hús alá öntünk. Ehhez a zsírját egy serpenyőbe öntjük, 1 mokkáskanál paradicsompürét fél percig pirítunk benne, azután 1 kiskanál finomliszttel meghintjük. Újabb félpercnyi pirítás után 2 deci vizet ráöntünk, 2 percig forraljuk, ha kell, megsózzuk, átszűrjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.