Csirkemájjal, spenóttal és gombával töltött rakott leveles tészta

Elkészítés módja
1. Egy lábasban felteszünk kb. 2 liter vizet, forráskor hozzáadjuk a zacskós barna rizst és kb. 10 percig főzzük.
2. Utána lecsöpögtetjük és hagyjuk kihűlni.
3. Közben felvágjuk a vöröshagymákat, az egyiket a gombához, a másikat majd a májhoz fogjuk felhasználni.
4. A spenótot és a mélyhűtött leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük.
5. A csirkemájat apóra vágjuk, az 5 dkg zsíron és némi napraforgóolajon üvegesre párolt 1 fej feldarabolt vöröshagymához adjuk.
6. Kb. 20 percen keresztül pirítjuk és pároljuk, hozzáadunk sót, borsot és majoránnát.
7. Ha kész, félretesszük kihűlni.
8. A felengedett spenótot lassú tűzön feltesszük egy lábasba, hozzáadjuk a mascarponét és a 3 gerezd zúzott fokhagymát.
9. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
10. Ha túl folyékony állagú lenne, akkor liszttel-tejföllel habarást készítünk, és hozzákeverjük.
11. Egyet rottyantunk rajta, és a tűzről levéve hagyjuk kihűlni ezt is.
12. Olajon megpároljuk a másik fej vöröshagymát, amit előzőleg feldaraboltunk.
13. Hozzáadjuk a kockákra vágott gombát, egy csokor aprított petrezselymet, sót, fehér borsot, csipetnyi fokhagymaport, majoránnát, bazsalikomot és pirospaprikát. 10-12 perc alatt kész, ezt is hagyjuk kihűlni.
14. A barna rizst egyenlően elosztjuk a spenótos, a gombás és a csirkemájas töltelékrészek között.
15. Közben lereszeljük a trappista sajtot.
16. A 2 csomag leveles tésztát 4 egyenlő darabra szedjük és a tepsi méretére kinyújtjuk.
17. A tepsit előzőleg kivajazzuk és kilisztezzük.
18. Belehelyezzük az első réteg tésztát, rátesszük a csirkemájjal elkevert rizst, majd a tetejére a reszelt sajt egyharmadát tesszük.
19. Ráhelyezzük a második darab kinyújtott leveles tésztát, amit nyújtás után késsel picit bevagdostunk.
20. Erre kerül a spenóttal elkevert rizs, a tetejére a reszelt sajt második harmada, majd egy újabb tésztaréteg, amit szintén előtte bevagdostunk késsel.
21. Ezután jön a rizses gomba rétege, rá a maradék trappista sajt és az utolsó leveles tészta.
22. Ezt a tésztaréteget is előzőleg jól bevagdossuk, késsel vagy villával megszurkáljuk.
23. A tetejére egy felvert tojást kenünk, hogy sütés közben rábarnuljon, 200 °C-ra felmelegített sütőbe tesszük, 20 percig ezen a fokozaton, majd 160 °C-on további 15 percig sütjük.
Csirkemájjal, spenóttal és gombával töltött rakott leveles tészta recepthez fűződő történet, jótanács
Mivel elég tartalmas étel a zöldségekkel, a májjal és a rizzsel, ezért köret nélkül is laktató.
Tálaláskor kevés tejfölt tehetünk mellé.
hmmm... én kóstoltam és ott van... vegák a májat szójára símán cserélhetik! :-)
Bár a sokféle hozzávaló miatt bonyolultnak tűnhet, de a rétegek ízeinek harmóniája miatt megéri az időt, és nem olyan nehéz elkészíteni, mint amilyen hosszú a leírás :) Rizs nélkül is finom lehet, mi azért pakoltuk bele, hogy teljes értékű főétel legyen, kellően laktató :)
Klassz recept! Megy az elkészítendőkhöz!
Jól hangzik és gusztusos!