Rókagombaleves
Elkészítés módja
1. A kockára vágott hagymát, szalonnát olajon elősütjük, majd a lepirult szalonnára szórjuk a lisztet, fűszerpaprikát, borsot, sót, majd vízzel felöntjük.
2. A burgonyát, répát és petrezselymet felkarikázzuk és hozzáadjuk a leveshez.
3. A rókagombát mielőtt a levesbe raknánk, enyhén cukros, felforrt vízzel leforrázzuk és ezután tesszük a levesbe.
4. Egy db húsleveskockával ízesítjük és puhára főzzük.
5. A tojásból, lisztből és némi vízből galuskatésztát szaggatunk a levesbe, amit ezután tejszínnel dúsítunk.
6. Melegen tálaljuk.
Rókagombaleves recepthez fűződő történet, jótanács
Régi szlovén recept, a tv-ben láttam, és azóta így főzöm. Nagyon finom és ízletes.
Ez már szinte nem is leves, hanem egy komplett egytál étel, a burgonya, szalonna miatt laktató is!Gratulálok!
Köszi szépen a magyarázatot!
Bár ilyen formában még nem fogyasztottam a rókagombát, azonban volt már hozzá szerencsém. Gyerekkoromban apummal eljártunk gombászni. Jó volt, mert összekötöttük a kellemeset (természetjárás) a hasznossal.
Izgalmas ízvilág!
A cukros vízben való előfőzés,vagy forrázás kiemeli a gomba finom aromáját.Előtte megkell mosni akkor is ha fagyasztott,és ha friss gombáról van szó.Régen a nagyszüleim pörköltet készítettek belőle,de én most már vagy 20 éve kb ismerem ezt a leves elkészítést,és persze más húsos ételek,és töltött zöldségekbe való párosítást is.Lessz még rókagombás,és hasonló receptem is, amit feltöltök.Sajnos régen nem fotóztam le az ételeket,ezért azt sajnálom is,mert sok felejthetetlen ízorgiákban volt részünk.
Van valamilyen speciális funkciója annak, hogy cukros vízzel kell leforrázni a gombát?
Biztosan így is finom. Gusztusos leves.