Libaleves májgombóccal

Libaleves májgombóccal recept
Hozzávalók
•  3 libaszárny
•  3 libanyak
•  3 libazúza
•  esetleg far-hát
•  3-3 sárgarépa és petrezselyemgyökér
•  1-1 kisebb karalábé és zeller
•  fél csokor petrezselyem
•  1-2 szál zellerzöld
•  2 gerezd fokhagyma
•  1 vöröshagyma
•  1 kiskanál egész bors (lehet csípős Piros arany vagy Erős Pista is)
•  1 púpozott evőkanál só
a májgombóchoz:
•  30 dkg pecsenyelibamáj
•  2 zsemle
•  2 tojás
•  2 púpozott evőkanál finomliszt
•  6-7 evőkanál zsemlemorzsa
•  1-1 kiskanál só és majoránna
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  fél csokor petrezselyem
•  fél fej vöröshagyma
•  2 evőkanál olaj

Elkészítés módja

1. A libaaprólékot megmossuk, a bőrt amennyire csak tudjuk, minden darabjáról lefejtjük, hogy a leves ne legyen olyan zsíros. A szárnyat a forgónál kettévágjuk, a nyakat több darabra, a zúzát félbevágjuk.

2. Mindezeket egy fazékba rakjuk, kb. 5 liter vizet ráöntünk, fölforraljuk, habját leszűrjük. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A kétféle répát elnegyedeljük, a karalábét és a zellert elfelezzük, a petrezselyemmel és a zeller zölddel mindet a levesbe dobjuk. A fokhagymát megtisztítva, a vöröshagymát héjastól adjuk hozzá. Megfűszerezzük és kis lángon, ügyelve, hogy csak gyöngyözve forrjon, 2 órán át főzzük, majd rövid pihentetés után leszűrjük.

3. Közben elkészítjük a májgombócot. Ehhez a májat a vízbe áztatott, majd kifacsart zsemlével ledaráljuk. A tojásokat, a lisztet és a zsemlemorzsát beledolgozzuk, megsózzuk, majoránnával és borssal fűszerezzük. A petrezselymet és a megtisztított hagymát finomra aprítjuk, együtt az olajon megfuttatjuk, majd ezeket is a májhoz adjuk. 10 percig pihentetjük.

4. A masszából nedves kézzel 8 nagy gombócot formálunk, sós, forrásban lévő vízben kifőzzük. Célszerű először csak egyet kifőzni, hogy megtapasztaljuk, nem túl lágy-e, nem fő-e szét. Ha lágy lenne, egy kevés lisztet keverhetünk még hozzá.

5. Tálaláskor a levest leszűrjük, Ha túl zsíros lenne, óvatosan a tetejére teszünk egy papírszalvétát, amely néhány pillanat alatt „magához köti” a zsiradékot, ezután egy lapos szedőkanállal gyorsan, de óvatosan kivesszük. Ha kell, ez a művelet megismételhető.

6. Tálaláskor személyenként 1-1 nagy májgombócot tányérba rakunk, a forró levest rámerjük. A földarabolt puha zöldséget és az aprólékot egy nagy tálban, külön kínáljuk hozzá, de puha kenyérrel, mustárral és ecetes tormával főfogásként is tálalhatjuk a leves után.

Libaleves májgombóccal recepthez fűződő történet, jótanács

Takarékos megoldás, ha a levesben főtt húsokat kicsontozzuk, és más étel készítéséhez (például rakott kelhez) használjuk el.

A leírásban szereplő Libaleves májgombóccal recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves, májgombóc leves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.