Halászlé pontygombóccal

Halászlé pontygombóccal recept
Hozzávalók
•  egy kis ponty (kb. 1.2 kg)
•  2 nagy vöröshagyma
• 
•  15 dkg árpagyöngy (kb. 1.5 dl)
•  3 evőkanál zsemlemorzsa
•  2 tojás
•  1 kis vöröshagyma
•  2 gerezd fokhagyma
•  fél kiskanál majoránna
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1.5 evőkanál jóféle pirospaprika
•  1 mokkáskanál csípős Piros Arany

Elkészítés módja

1. A pontyot annak a rendje és módja szerint előkészítjük, kifilézzük (akinek nincs gyakorlata, erre a műveletre kérje meg a halárust, neki ez csak 1-2 perc). A halcsontokat és a méregfogától is megszabadított halfejet 3 liter vízben feltesszük főni. Az apróra vágott hagymával fűszerezzük, és teszünk bele 1 csapott evőkanálnyi sót is. Kis rést hagyva lefedjük, és kis lángon főzzük kb. 1 órán át, ez lesz a leves alapja.

2. Közben fölforralunk bő 4 deci vizet (lehet leszűrt halalaplé is), az árpagyöngyöt beleszórjuk, megsózzuk, és kis lángon, lefödve kb. 35 percig főzzük. A tűzről lehúzzuk, a fedele alá duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk. 10-15 percig így hagyjuk, ezalatt tökéletesen megpuhul.

3. A halfiléről a bőrt lefejtjük, s a nagyobb szálkákat is kiszedjük belőle. Ezután ledaráljuk, a végét pedig egy kis kenyérrel kinyomjuk, hogy a darálóban semmi se maradjon. Az így kapott halhúsnak közel 50 dekának kell lennie. Amikor az árpagyöngy kihűlt, a darált halhússal, a zsemlemorzsával és a tojással összedolgozzuk. A finomra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, a majoránnával, a borssal és fél evőkanál pirospaprikával fűszerezzük, 1 kiskanál sóval ízesítjük.

4. Az alaplevet átpasszírozzuk, újra tűzre tesszük. Amint forr, kis lángra állítjuk – csak gyöngyözve forrjon –, a maradék pirospaprikával meghintjük, majd belerakjuk a halgombócokat is. Nagyjából 10 percig főzzük, végül a levest utánasózzuk, a csípős paprikakrémmel ízesítjük.

A leírásban szereplő Halászlé pontygombóccal recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (halászlé, ponty) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.