Gödöllői pulykaleves

Gödöllői pulykaleves recept
Hozzávalók
•  10 dkg füstölt szalonna
•  2 evőkanál olaj
•  1 közepes fej vöröshagyma
•  50 dkg pulykacombfilé
• 
•  fél mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 csokor petrezselyem
•  20-25 dkg pulykamáj vagy csirkemáj
•  20-25 dkg csiperkegomba
•  15 dkg fagyasztott zöldborsó
•  fél kiskanál majoránna
•  fél kiskanál ételízesítő por
A zsemlegaluskához:
•  1 zsemle (ugyanilyen súlyú fehér kenyér is lehet)
•  1 tojás
•  0.5 dl tej
•  kb. 3 evőkanál finomliszt
• 
•  őrölt fekete bors

Elkészítés módja

1. A szalonnát félcentis kockákra vágjuk, egy fazékba rakjuk, és az olajat ráöntve, kevergetve a zsírját kiolvasztjuk. Közben a hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a szalonnához adjuk, kevergetve megfonnyasztjuk. Ha hagymakrémmel főzzük, azt nem kell külön pirítani.

2. Amíg a hagyma pirulgat, a pulykacombot 1 centis kockákra vágjuk. A pirított hagymából, lehetőleg szalonna nélkül 1 kiskanálnyit elteszünk a zsemlegaluskához. A húst a többihez adjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Kissé megsózzuk - kezdjünk 1 csapott kiskanálnyival, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel - ebből is félretéve 1 kiskanálnyit - fűszerezzük. 2 deci vizet öntünk hozzá, lefödve, kis lángon 30-35 perc alatt félpuhára pároljuk. A vége felé levesszük róla a fedőt, hadd piruljon a zsírjára.

3. Közben a zsemléket 0,5 centis - tényleg ne legyen nagyobb! - kockákra vágjuk, és egy serpenyőben, folyamatosan rázogatva szép világosra pirítjuk, hűlni hagyjuk. A tojást a tejben elkeverjük, a lisztet beleszórjuk, és egy kevés sóval meg borssal ízesítjük. A pirított zsemlét belekeverjük. A félretett pirított hagymával és petrezselyemmel fűszerezzük. 15 percre félretesszük, hogy egy kicsit megduzzadhasson.

4. Ezalatt a májat és a gombát a húshoz hasonló nagyságú, 1 centis kockákra vágjuk, a zsírjára sütött húshoz adjuk, kevergetve 5 perc alatt megpirítjuk, majd fölöntjük 1,5 liter vízzel, és fölforraljuk. A borsót beleszórjuk, a majoránnával fűszerezzük, 1 csapott kiskanál sóval és az ételízesítővel ízesítjük. A zsemlés masszából kiskanállal a daragaluskához hasonló, de annál lényegesen kisebb galuskákat szaggatunk belőle a levesbe, egészen pontosan 12 darabot. 15 percig főzzük, ezalatt minden megpuhul benne. Ha kell, utánasózzuk, borsozzuk.

A leírásban szereplő Gödöllői pulykaleves recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több csirkemáj recept
Még több csirkemáj recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.