Pentelei gombócleves

Elkészítés módja
1. A hagymaféléket és a zöldséget megtisztítjuk. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A répát és a gyökeret 1-1,5 centis kockákra vágjuk.
2. Egy fazékban az olajat kissé megforrósítjuk, majd a hagymát 7-8 perc alatt megfuttatjuk rajta. A fokhagymával további fél percig pirítjuk, majd rádobjuk a kétféle répát. A babérlevéllel fűszerezzük, azután hozzáadjuk a kb. 1 centis kockákra vágott tarját is.
3. Együtt pirítjuk 2-3 percig - ha fokhagymakrémmel főzzük, azt elég csak most hozzáadni, majd a liszttel és a pirospaprikával meghintjük. Még 1 percig kevergetve pirítjuk, azután felöntjük kb. 1,2 liter vízzel (még jobb, ha füstölt lével). Nagy lángon fölforraljuk, megsózzuk vagy ételízesítőt szórunk bele (kezdjünk 1 kiskanálnyival), megborsozzuk, a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Kis rést hagyva lefedjük, majd kis lángon kb.15 percig főzzük, akkor jó, ha a zöldségek éppen félpuhák lesznek.
4. Ez elegendő idő ahhoz, hogy elkészítsük a burgonyagombócot. Ehhez a kihűlt és összetört krumplit, a liszttel meg a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle és a félpuha zöldségekhez, a forró levesbe rakjuk. További kb.15 percig főzzük, míg minden meg nem puhul benne.
5. A tejfölt egy kevés forró levessel simára keverjük, majd egyetlen mozdulattal a levesbe öntjük. Éppen csak fölforraljuk, utánaízesítjük, végül a finomra vágott zellerzölddel és kaporral fűszerezzük.
Nagyon tetszik,mentettem a receptjeimhez:)
Jó választás, remek leves. Köszönjük hölgyeim.
Köszönöm,nagyon tetszik.
Nekem is nagyon elnyerte a tetszésemet
Vittem a receptet
Isteni finom lehet! Hétvégén tesztelem. :)
Nagyon fincsi leves lehet,ezt is kipróbálom.