Pentelei gombócleves

Pentelei gombócleves recept
Hozzávalók
•  1 közepes vöröshagyma
•  2 gerezd fokhagyma
•  2-3 sárgarépa
•  1 nagyobb petrezselyemgyökér
•  3 evőkanál olaj
•  2 kisebb babérlevél
•  25 dkg főtt füstölt tarja
•  1 csapott evőkanál finomliszt
•  1 kiskanál jóféle pirospaprika
•  só ételízesítő por
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  fél csokor petrezselyem
•  1 kis pohár (150g) tejföl
A burgonyagombóchoz:
•  15 dkg főtt de kihűlt burgonya
•  kb. 2 evőkanál finomliszt
•  1 tojás
•  só csipetnyi őrölt fehér bors
A tetejére:
•  2 ág zellerzöld
•  fél csokor kapor

Elkészítés módja

1. A hagymaféléket és a zöldséget megtisztítjuk. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A répát és a gyökeret 1-1,5 centis kockákra vágjuk.

2. Egy fazékban az olajat kissé megforrósítjuk, majd a hagymát 7-8 perc alatt megfuttatjuk rajta. A fokhagymával további fél percig pirítjuk, majd rádobjuk a kétféle répát. A babérlevéllel fűszerezzük, azután hozzáadjuk a kb. 1 centis kockákra vágott tarját is.

3. Együtt pirítjuk 2-3 percig - ha fokhagymakrémmel főzzük, azt elég csak most hozzáadni, majd a liszttel és a pirospaprikával meghintjük. Még 1 percig kevergetve pirítjuk, azután felöntjük kb. 1,2 liter vízzel (még jobb, ha füstölt lével). Nagy lángon fölforraljuk, megsózzuk vagy ételízesítőt szórunk bele (kezdjünk 1 kiskanálnyival), megborsozzuk, a finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Kis rést hagyva lefedjük, majd kis lángon kb.15 percig főzzük, akkor jó, ha a zöldségek éppen félpuhák lesznek.

4. Ez elegendő idő ahhoz, hogy elkészítsük a burgonyagombócot. Ehhez a kihűlt és összetört krumplit, a liszttel meg a tojással összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle és a félpuha zöldségekhez, a forró levesbe rakjuk. További kb.15 percig főzzük, míg minden meg nem puhul benne.

5. A tejfölt egy kevés forró levessel simára keverjük, majd egyetlen mozdulattal a levesbe öntjük. Éppen csak fölforraljuk, utánaízesítjük, végül a finomra vágott zellerzölddel és kaporral fűszerezzük.

A leírásban szereplő Pentelei gombócleves recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Pentelei gombócleves recept - 6 hozzászólás

  1. Mesyke
    Mesyke #7279 2013. 08. 28. 08:41 Válasz

    Nagyon tetszik,mentettem a receptjeimhez:)

  2. admin
    admin #7212 2013. 08. 21. 15:21 Válasz

    Jó választás, remek leves. Köszönjük hölgyeim.

  3. Vassné Edit
    Vassné Edit #7205 2013. 08. 21. 13:36 Válasz

    Köszönöm,nagyon tetszik.

  4. Domján Mária
    Domján Mária #7201 2013. 08. 21. 13:32 Válasz

    Nekem is nagyon elnyerte a tetszésemet
    Vittem a receptet

  5. Szabina
    Szabina #7195 2013. 08. 21. 11:03 Válasz

    Isteni finom lehet! Hétvégén tesztelem. :)

  6. zsuzsa56
    zsuzsa56 #7191 2013. 08. 20. 21:50 Válasz

    Nagyon fincsi leves lehet,ezt is kipróbálom.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több tarja recept
Még több tarja recept

Pentelei gombócleves recept - 6 hozzászólás

  1. Mesyke
    Mesyke #7279 2013. 08. 28. 08:41 Válasz

    Nagyon tetszik,mentettem a receptjeimhez:)

  2. admin
    admin #7212 2013. 08. 21. 15:21 Válasz

    Jó választás, remek leves. Köszönjük hölgyeim.

  3. Vassné Edit
    Vassné Edit #7205 2013. 08. 21. 13:36 Válasz

    Köszönöm,nagyon tetszik.

  4. Domján Mária
    Domján Mária #7201 2013. 08. 21. 13:32 Válasz

    Nekem is nagyon elnyerte a tetszésemet
    Vittem a receptet

  5. Szabina
    Szabina #7195 2013. 08. 21. 11:03 Válasz

    Isteni finom lehet! Hétvégén tesztelem. :)

  6. zsuzsa56
    zsuzsa56 #7191 2013. 08. 20. 21:50 Válasz

    Nagyon fincsi leves lehet,ezt is kipróbálom.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.