Duplán medvehagymás, tojásos nokedli

Duplán medvehagymás, tojásos nokedli recept
Hozzávalók
•  4 dl daraliszt
•  kb. 2.5 dl víz
•  1 kiskanál só
•  4 tojás
•  1 csokor medvehagyma
•  1 evőkanál olaj
•  parmezán sajt

Elkészítés módja

1. Mossuk meg a medvehagymát. Kb. 10 levelet metéljünk vékony csíkokra, a többit elektromos aprítóval vágjuk nagyon apróra.

2. A lisztet a sóval, vízzel és 1 tojással keverjük simára, nokedlitészta állagúra.

3. Adjuk hozzá az apróra aprított medvehagymát és alaposan keverjük el benne. Hagyjuk kicsit állni.

4. Készítsük el a rántottát: olajon, fedő alatt pároljuk 1-2 percet a nagyobbakra metélt medvehagymát, majd adjuk hozzá a felvert és villával kicsit habosra kavart 3 tojást. Süssünk belőle lágy rántottát.

5. Egy lábosban forraljunk vizet, majd szaggassuk bele a nokedlit és főzzük készre. Szűrjük le, adjuk hozzá a rántottát, szedjük tányérra és ízlés szerint reszeljünk rá sajtot.

Duplán medvehagymás, tojásos nokedli recepthez fűződő történet, jótanács

A múlt heti "medvevadászatom" után minden napomat a "macihagyma" (olyan jóban vagyunk Őmedvehagymaságával, hogy én már csak így, bizalmasan hívom) tette színesebbé-szagosabbá. A szombati medvehagymás fűszervaj és pesto után az ebédem is zöldellt tőle. Ha már amúgy is nyakra-főre aprítottam a leveleket, gondoltam kihasználom az alkalmat, és a klasszikus tojásos nokedli továbbfejlesztett változatát teszem az asztalra. :)
Bár itthon csak én vagyok jó barátságban a medvehagymával, hihetetlenül élvezem a kísérletezgetést, ötletelést, az újabbnál újabb kreálmányokat. És mivel egy hét alatt elfogyott a készlet, most hétfőn a múltkorihoz képest dupla mennyiségű munícióval tértem haza!

A leírásban szereplő Duplán medvehagymás, tojásos nokedli recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (nokedli) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Duplán medvehagymás, tojásos nokedli recept - 13 hozzászólás

  1. cherryka
    cherryka #4288 2013. 04. 18. 01:25 Válasz

    Bár tudtam erről, köszi Dugódani, hogy felhívod rá a figyelmünket. Inkább ismételjük többször is, mintsem hogy valaki akaratán kívül, tudatlanságában szegje meg a szabályokat.
    Lehet, hogy most még a gazdag lelőhelyeken úgy tűnik, hogy rengeteg van, és kiirthatatlan, de az ember ugyebár egy mohó és telhetetlen faj (nem kell messzire menni, mindenhol észrevehető, mennyire kizsákmányoljuk a Természetet), pláne, akik ezen is nyerészkedni akarnak. Az én megfigyelésem az, hogy Magyarországon nagyobb "divatja" van a medvehagymának, így már törvényi védelemre szorul, valamint korlátozni kell a szedését (megalapozottnak tartom, és egyet is értek vele, bár szerintem azért így is sokat megszegik), és ha ez így folytatódik, lehet, hogy a közeljövőben nálunk, Szlovákiában is sor kerül ilyen intézkedésekre (ugyanis jelenleg mifelénk nincsenek ilyen megkötések).
    Ha már ilyen nagyszerű növényt kaptunk a Természettől, meg kéne becsülnünk, és óvnunk! Amikor hétfőn "szüreteltem", eszemben voltak ezek a gondolatok, és igyekeztem nem kaszabolni minden utamba kerülő levélkét, hanem kíméletesen gyűjteni.

  2. dugódani
    dugódani #4282 2013. 04. 17. 19:45 Válasz

    Igazán egyszerű de annál finomabb ez a recept. De felhívnám a figyelmet, hogy az erdőben a törvény szerint kettő kilogramm szedhető a medvehagymából, az is úgy, hogy egy tőről nem szabad az összes levelet leszedni. Már csak azért sem mert akkor jövőre nem lesz mit gyűjteni e közkedvelté vált növényből! Nagyon gusztusos valamilyen pörkölthöz is kipróbálom.

  3. t.variam
    t.variam #4267 2013. 04. 17. 13:15 Válasz


    Sajnos, tőlünk kicsiit távol. :(
    No de, a piacon azért kapható.

  4. cherryka
    cherryka #4265 2013. 04. 17. 12:52 Válasz

    Örülök, ha elnyerte a tetszésedet! Köszönöm az infót a mángoldról is.
    Tavaly szedtem először a Bakonyban egy gyalogtúra során, majd kaptam egy fülest, hogy a környékünkön is terem. Sikerült is fellelni a helyet, bár akkor már csak az utolja volt. Idén viszont időben észbekaptam, és nem voltam rest, hogy 29 km-t bringázzak a célterületre (x2, mert ugyebár haza is kellett jönnöm). A múlt hétfőn egy jól megrakott szatyorral szedtem, de 1 hét alatt bekebeleztem, illetve a fagyasztóba is került belőle, meg pestot is készítettem, ami sokat "felemészt". Most hétfőn megismételtem a hadműveletet, de mivel már megnőtt a "gyep", így ugyanannyi idő alatt dupla mennyiséget (2 kg) sikerült szednem (nálunk nincs korlátozva a szedés... egyelőre). Egyébként a lelőhely a Duna menti alföldön van, a Vág folyótól nem messze, Délnyugat-Szlovákiában.

  5. t.variam
    t.variam #4263 2013. 04. 17. 12:39 Válasz


    Nagyon tetszik ez a recept, ki fogom próbálni.
    Egyébként, a mángold főzelék szinte egy az egyben olyan, mint a spenót
    Ha szabasd kérdezni, hol szerzed be a hatalmas mennyiségű készletet?
    Medvehagyma mezőt találtál vagy egyszerűen a kertedben nő?

  6. cherryka
    cherryka #4259 2013. 04. 17. 11:05 Válasz

    Gyerekkoromban nagymamámnál volt mangold, de akkor nem ettem (azt hiszem), sőt, valahogy azóta sem jött velem szembe ez a zöldség. Pedig megkóstolnám, milyen lehet.
    Első ízben, amikor tavaly készítettem medvehagymát ételt - főzeléket -, kicsit tartottam tőle, hogy brutálisan "fokhagymás" lesz, de aztán kellemes csalódás volt, hogy főzés után inkább a spenótfőzelékre hajazott az íze.

  7. spajzgirl
    spajzgirl #4258 2013. 04. 17. 10:32 Válasz

    Klasszak ezek a medvehagymás receptek, mert ízében hasonlít a fokhagymára csak nincsenek olyan kellemetlen utóhatásai, akárcsak a pakcsoj (mangold) aminek szintén intenzív fokhagyma aromája van

  8. cherryka
    cherryka #4253 2013. 04. 17. 10:11 Válasz

    De aranyosak vagytok, köszi! Örülök, ha inspirációval tudtam szolgálni!
    Ha valaki itt lakna a szomszédomban, örömmel szednék neki ingyen is. ;)

  9. karperec
    karperec #4247 2013. 04. 17. 09:53 Válasz

    Remek ételt hoztál! Én is eltettem kedvencekbe.
    (Nálunk is dúl a medvehagyma szezon, a Bosnyák téri piacon 150 pénz egy csokor)

  10. zsuzsa56
    zsuzsa56 #4244 2013. 04. 17. 09:42 Válasz

    Látod ez is egy nagyon jó ötlet.Rengeteg medvehagymát spájzoltam,hogy sokáig tatson.Nagyon guszta a nokedli.

  11. Szabina
    Szabina #4234 2013. 04. 17. 07:10 Válasz

    Erika ez reggelire is jöhetne!!!! Nagyon gusztusos!

  12. Ágica
    Ágica #4226 2013. 04. 17. 06:38 Válasz

    Finom lehet :)

  13. kautz1009
    kautz1009 #4224 2013. 04. 17. 04:38 Válasz

    Nagyon tetszik!! :)

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Duplán medvehagymás, tojásos nokedli recept - 13 hozzászólás

  1. cherryka
    cherryka #4288 2013. 04. 18. 01:25 Válasz

    Bár tudtam erről, köszi Dugódani, hogy felhívod rá a figyelmünket. Inkább ismételjük többször is, mintsem hogy valaki akaratán kívül, tudatlanságában szegje meg a szabályokat.
    Lehet, hogy most még a gazdag lelőhelyeken úgy tűnik, hogy rengeteg van, és kiirthatatlan, de az ember ugyebár egy mohó és telhetetlen faj (nem kell messzire menni, mindenhol észrevehető, mennyire kizsákmányoljuk a Természetet), pláne, akik ezen is nyerészkedni akarnak. Az én megfigyelésem az, hogy Magyarországon nagyobb "divatja" van a medvehagymának, így már törvényi védelemre szorul, valamint korlátozni kell a szedését (megalapozottnak tartom, és egyet is értek vele, bár szerintem azért így is sokat megszegik), és ha ez így folytatódik, lehet, hogy a közeljövőben nálunk, Szlovákiában is sor kerül ilyen intézkedésekre (ugyanis jelenleg mifelénk nincsenek ilyen megkötések).
    Ha már ilyen nagyszerű növényt kaptunk a Természettől, meg kéne becsülnünk, és óvnunk! Amikor hétfőn "szüreteltem", eszemben voltak ezek a gondolatok, és igyekeztem nem kaszabolni minden utamba kerülő levélkét, hanem kíméletesen gyűjteni.

  2. dugódani
    dugódani #4282 2013. 04. 17. 19:45 Válasz

    Igazán egyszerű de annál finomabb ez a recept. De felhívnám a figyelmet, hogy az erdőben a törvény szerint kettő kilogramm szedhető a medvehagymából, az is úgy, hogy egy tőről nem szabad az összes levelet leszedni. Már csak azért sem mert akkor jövőre nem lesz mit gyűjteni e közkedvelté vált növényből! Nagyon gusztusos valamilyen pörkölthöz is kipróbálom.

  3. t.variam
    t.variam #4267 2013. 04. 17. 13:15 Válasz


    Sajnos, tőlünk kicsiit távol. :(
    No de, a piacon azért kapható.

  4. cherryka
    cherryka #4265 2013. 04. 17. 12:52 Válasz

    Örülök, ha elnyerte a tetszésedet! Köszönöm az infót a mángoldról is.
    Tavaly szedtem először a Bakonyban egy gyalogtúra során, majd kaptam egy fülest, hogy a környékünkön is terem. Sikerült is fellelni a helyet, bár akkor már csak az utolja volt. Idén viszont időben észbekaptam, és nem voltam rest, hogy 29 km-t bringázzak a célterületre (x2, mert ugyebár haza is kellett jönnöm). A múlt hétfőn egy jól megrakott szatyorral szedtem, de 1 hét alatt bekebeleztem, illetve a fagyasztóba is került belőle, meg pestot is készítettem, ami sokat "felemészt". Most hétfőn megismételtem a hadműveletet, de mivel már megnőtt a "gyep", így ugyanannyi idő alatt dupla mennyiséget (2 kg) sikerült szednem (nálunk nincs korlátozva a szedés... egyelőre). Egyébként a lelőhely a Duna menti alföldön van, a Vág folyótól nem messze, Délnyugat-Szlovákiában.

  5. t.variam
    t.variam #4263 2013. 04. 17. 12:39 Válasz


    Nagyon tetszik ez a recept, ki fogom próbálni.
    Egyébként, a mángold főzelék szinte egy az egyben olyan, mint a spenót
    Ha szabasd kérdezni, hol szerzed be a hatalmas mennyiségű készletet?
    Medvehagyma mezőt találtál vagy egyszerűen a kertedben nő?

  6. cherryka
    cherryka #4259 2013. 04. 17. 11:05 Válasz

    Gyerekkoromban nagymamámnál volt mangold, de akkor nem ettem (azt hiszem), sőt, valahogy azóta sem jött velem szembe ez a zöldség. Pedig megkóstolnám, milyen lehet.
    Első ízben, amikor tavaly készítettem medvehagymát ételt - főzeléket -, kicsit tartottam tőle, hogy brutálisan "fokhagymás" lesz, de aztán kellemes csalódás volt, hogy főzés után inkább a spenótfőzelékre hajazott az íze.

  7. spajzgirl
    spajzgirl #4258 2013. 04. 17. 10:32 Válasz

    Klasszak ezek a medvehagymás receptek, mert ízében hasonlít a fokhagymára csak nincsenek olyan kellemetlen utóhatásai, akárcsak a pakcsoj (mangold) aminek szintén intenzív fokhagyma aromája van

  8. cherryka
    cherryka #4253 2013. 04. 17. 10:11 Válasz

    De aranyosak vagytok, köszi! Örülök, ha inspirációval tudtam szolgálni!
    Ha valaki itt lakna a szomszédomban, örömmel szednék neki ingyen is. ;)

  9. karperec
    karperec #4247 2013. 04. 17. 09:53 Válasz

    Remek ételt hoztál! Én is eltettem kedvencekbe.
    (Nálunk is dúl a medvehagyma szezon, a Bosnyák téri piacon 150 pénz egy csokor)

  10. zsuzsa56
    zsuzsa56 #4244 2013. 04. 17. 09:42 Válasz

    Látod ez is egy nagyon jó ötlet.Rengeteg medvehagymát spájzoltam,hogy sokáig tatson.Nagyon guszta a nokedli.

  11. Szabina
    Szabina #4234 2013. 04. 17. 07:10 Válasz

    Erika ez reggelire is jöhetne!!!! Nagyon gusztusos!

  12. Ágica
    Ágica #4226 2013. 04. 17. 06:38 Válasz

    Finom lehet :)

  13. kautz1009
    kautz1009 #4224 2013. 04. 17. 04:38 Válasz

    Nagyon tetszik!! :)

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.