Duplán medvehagymás, tojásos nokedli
Elkészítés módja
1. Mossuk meg a medvehagymát. Kb. 10 levelet metéljünk vékony csíkokra, a többit elektromos aprítóval vágjuk nagyon apróra.
2. A lisztet a sóval, vízzel és 1 tojással keverjük simára, nokedlitészta állagúra.
3. Adjuk hozzá az apróra aprított medvehagymát és alaposan keverjük el benne. Hagyjuk kicsit állni.
4. Készítsük el a rántottát: olajon, fedő alatt pároljuk 1-2 percet a nagyobbakra metélt medvehagymát, majd adjuk hozzá a felvert és villával kicsit habosra kavart 3 tojást. Süssünk belőle lágy rántottát.
5. Egy lábosban forraljunk vizet, majd szaggassuk bele a nokedlit és főzzük készre. Szűrjük le, adjuk hozzá a rántottát, szedjük tányérra és ízlés szerint reszeljünk rá sajtot.
Duplán medvehagymás, tojásos nokedli recepthez fűződő történet, jótanács
A múlt heti "medvevadászatom" után minden napomat a "macihagyma" (olyan jóban vagyunk Őmedvehagymaságával, hogy én már csak így, bizalmasan hívom) tette színesebbé-szagosabbá. A szombati medvehagymás fűszervaj és pesto után az ebédem is zöldellt tőle. Ha már amúgy is nyakra-főre aprítottam a leveleket, gondoltam kihasználom az alkalmat, és a klasszikus tojásos nokedli továbbfejlesztett változatát teszem az asztalra. :)
Bár itthon csak én vagyok jó barátságban a medvehagymával, hihetetlenül élvezem a kísérletezgetést, ötletelést, az újabbnál újabb kreálmányokat. És mivel egy hét alatt elfogyott a készlet, most hétfőn a múltkorihoz képest dupla mennyiségű munícióval tértem haza!
Bár tudtam erről, köszi Dugódani, hogy felhívod rá a figyelmünket. Inkább ismételjük többször is, mintsem hogy valaki akaratán kívül, tudatlanságában szegje meg a szabályokat.
Lehet, hogy most még a gazdag lelőhelyeken úgy tűnik, hogy rengeteg van, és kiirthatatlan, de az ember ugyebár egy mohó és telhetetlen faj (nem kell messzire menni, mindenhol észrevehető, mennyire kizsákmányoljuk a Természetet), pláne, akik ezen is nyerészkedni akarnak. Az én megfigyelésem az, hogy Magyarországon nagyobb "divatja" van a medvehagymának, így már törvényi védelemre szorul, valamint korlátozni kell a szedését (megalapozottnak tartom, és egyet is értek vele, bár szerintem azért így is sokat megszegik), és ha ez így folytatódik, lehet, hogy a közeljövőben nálunk, Szlovákiában is sor kerül ilyen intézkedésekre (ugyanis jelenleg mifelénk nincsenek ilyen megkötések).
Ha már ilyen nagyszerű növényt kaptunk a Természettől, meg kéne becsülnünk, és óvnunk! Amikor hétfőn "szüreteltem", eszemben voltak ezek a gondolatok, és igyekeztem nem kaszabolni minden utamba kerülő levélkét, hanem kíméletesen gyűjteni.
Igazán egyszerű de annál finomabb ez a recept. De felhívnám a figyelmet, hogy az erdőben a törvény szerint kettő kilogramm szedhető a medvehagymából, az is úgy, hogy egy tőről nem szabad az összes levelet leszedni. Már csak azért sem mert akkor jövőre nem lesz mit gyűjteni e közkedvelté vált növényből! Nagyon gusztusos valamilyen pörkölthöz is kipróbálom.
Sajnos, tőlünk kicsiit távol. :(
No de, a piacon azért kapható.
Örülök, ha elnyerte a tetszésedet! Köszönöm az infót a mángoldról is.
Tavaly szedtem először a Bakonyban egy gyalogtúra során, majd kaptam egy fülest, hogy a környékünkön is terem. Sikerült is fellelni a helyet, bár akkor már csak az utolja volt. Idén viszont időben észbekaptam, és nem voltam rest, hogy 29 km-t bringázzak a célterületre (x2, mert ugyebár haza is kellett jönnöm). A múlt hétfőn egy jól megrakott szatyorral szedtem, de 1 hét alatt bekebeleztem, illetve a fagyasztóba is került belőle, meg pestot is készítettem, ami sokat "felemészt". Most hétfőn megismételtem a hadműveletet, de mivel már megnőtt a "gyep", így ugyanannyi idő alatt dupla mennyiséget (2 kg) sikerült szednem (nálunk nincs korlátozva a szedés... egyelőre). Egyébként a lelőhely a Duna menti alföldön van, a Vág folyótól nem messze, Délnyugat-Szlovákiában.
Nagyon tetszik ez a recept, ki fogom próbálni.
Egyébként, a mángold főzelék szinte egy az egyben olyan, mint a spenót
Ha szabasd kérdezni, hol szerzed be a hatalmas mennyiségű készletet?
Medvehagyma mezőt találtál vagy egyszerűen a kertedben nő?
Gyerekkoromban nagymamámnál volt mangold, de akkor nem ettem (azt hiszem), sőt, valahogy azóta sem jött velem szembe ez a zöldség. Pedig megkóstolnám, milyen lehet.
Első ízben, amikor tavaly készítettem medvehagymát ételt - főzeléket -, kicsit tartottam tőle, hogy brutálisan "fokhagymás" lesz, de aztán kellemes csalódás volt, hogy főzés után inkább a spenótfőzelékre hajazott az íze.
Klasszak ezek a medvehagymás receptek, mert ízében hasonlít a fokhagymára csak nincsenek olyan kellemetlen utóhatásai, akárcsak a pakcsoj (mangold) aminek szintén intenzív fokhagyma aromája van
De aranyosak vagytok, köszi! Örülök, ha inspirációval tudtam szolgálni!
Ha valaki itt lakna a szomszédomban, örömmel szednék neki ingyen is. ;)
Remek ételt hoztál! Én is eltettem kedvencekbe.
(Nálunk is dúl a medvehagyma szezon, a Bosnyák téri piacon 150 pénz egy csokor)
Látod ez is egy nagyon jó ötlet.Rengeteg medvehagymát spájzoltam,hogy sokáig tatson.Nagyon guszta a nokedli.
Erika ez reggelire is jöhetne!!!! Nagyon gusztusos!
Finom lehet :)
Nagyon tetszik!! :)