Sárgabarackos pite újragondolva
Elkészítés módja
1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot és így is összemorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a vanília aromát és a tojást, majd gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Folpack fóliába csomagoljuk, majd 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük, pihentetni.
2. A hűtőből kivéve vékonyra kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a 2 db félliteres befőttesüveget. Először az üveg méreténél egy kicsit nagyobb kört kell kivágnunk a tésztából, majd óvatosan belefektetjük az aljába. Ezután a maradék tésztából, szélesebb csíkokat vágunk és darabonként az üveg oldalára helyezzük, úgy hogy kicsit kilógjon. (én 3 db tésztával takartam be az üveg oldalát)
3. A barackot ízlés szerinti méretűre feldaraboljuk, majd hozzáadjuk a barna cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, reszelt narancshéjat, a vaníliás pudingport és óvatosan összekeverjük. Ezután a tésztával kibélelt üvegekbe töltjük. Az üveg szélén kilógó tésztát az üveg szájához visszanyomkodjuk, majd a maradék tésztával berácsozzuk a tetejét. Végül felvert egész tojással lekenjük a tésztát.
4. Egy tepsibe alufóliát teszünk, majd ráhelyezzük a megtöltött üvegeket. Ezután előmelegített sütőbe tesszük és közepes lángon, kb. 45 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (a sütési idő felénél a tetejére sütőpapírt helyezünk, nehogy a tészta megégjen) A sütőből kivéve, teljesen kihűtjük az üvegeket, de a közepén a töltelék még így is langyos lesz.
5. Ízlés szerint kiskanállal, vagy villával fogyaszthatjuk. Tetejére még porcukrot is szórhatunk, de én ezt sajnos lefelejtettem róla.
Ugyan, Gizus! Hátha valaki pitét és befőttet akar egyszerre. (vagy pitét és lekvárt) Ez egy 2in1 kreáció. :)
A hozzászólásokat olvasva, azért most nagyon elgondolkodtam azon, hogy töröltetni kellene ezt a receptemet!!!
Kedves T.variam! Nagyon sajnálom, hogy csalódást okoztam ezzel a receptemmel. Egyáltalában nem haragszom, sőt köszönöm a hozzászólásodat!!! Szeretek új, és főként képtelennek tűnő ötleteket is kipróbálni, így ez az üvegben sütött pite is én vagyok.
Edit, amikor megláttam ezt a receptet egy külföldi oldalon, nekem is az volt az első gondolatom, hogy biztosan elpattan az üveg. Ezért is próbáltam ki, és szerencsére egészben maradt.
Érdekes így üvegben:)
Hát még ilyet sem láttam,de elég bizarr nekem!
Kedves kgizus, én nagy tisztelőd vagyok, lelkesedem a receptjeidért, de most nem értem, miért jó ez az üvegezés... Remélem, nem haragszol.
Nagyon ötletes,én félnék,hogy elpattan az üveg.