Bejgli háziasan

Bejgli háziasan recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  3 dkg élesztő
•  0.5 dl tej
•  3 kiskanál kristálycukor
•  50-50 dkg finom- és rétesliszt (a fele Graham-liszt is lehet)
•  50 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  50 dkg porcukor
•  6 tojássárgája
•  0.5 dl rum
•  2 evőkanál tejföl
•  1 citrom reszelt héja
•  1 csapott evőkanál só
a tészta nyújtásához:
•  kb.15 dkg finomliszt (Graham-liszt is lehet)
a töltelékekhez:
•  40-40 dkg darált dió és mák
•  40 dkg porcukor (valódi barna cukor is lehet)
•  24 dkg mazsola
•  2-3 citrom reszelt héja
•  2 csomag vaníliás cukor
•  kb.1 dl rum
•  1-1.5 dl tej
a tepsi kikenéséhez:
•  2-3 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tészta lekenéséhez:
•  4 tojássárgája

Elkészítés módja

1. A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut. A kétféle lisztet a vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk.

2. Ezután az élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Nem fog elválni az edény falától, ragacsos marad, de így jó! Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

3. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyett forralt, kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük. (A mazsolát sütés előtt 1-2 napra áztassuk rumba, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.)

4. Másnap a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és erősen meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk. Vigyázni kell, a tészta ragacsos, így a szokottnál jobban kell lisztezni. Kettőt mák-, kettőt pedig diótöltelékkel megkenünk, majd felcsavarjuk és kikent tepsibe rakjuk. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben. 2 tojássárgájával lekenjük, bő fél órán át pihentetjük. Ezután újból lekenjük 2 tojássárgájával.

5. Villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 50 perc-1 órán át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.

A leírásban szereplő Bejgli háziasan recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (bejgli recept, bejgli) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.