Bejgli háziasan
Elkészítés módja
1. A tésztához az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut. A kétféle lisztet a vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk.
2. Ezután az élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Nem fog elválni az edény falától, ragacsos marad, de így jó! Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
3. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyett forralt, kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük. (A mazsolát sütés előtt 1-2 napra áztassuk rumba, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.)
4. Másnap a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és erősen meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk. Vigyázni kell, a tészta ragacsos, így a szokottnál jobban kell lisztezni. Kettőt mák-, kettőt pedig diótöltelékkel megkenünk, majd felcsavarjuk és kikent tepsibe rakjuk. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben. 2 tojássárgájával lekenjük, bő fél órán át pihentetjük. Ezután újból lekenjük 2 tojássárgájával.
5. Villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 50 perc-1 órán át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.