Karácsonyi adventi koszorú

Elkészítés módja
1. A mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A tejet meglangyosítjuk, a vajat fölolvasztjuk. Az élesztőt a teljes mennyiségből elvett 1 deci tejbe morzsoljuk, 1 kiskanál cukrot keverünk hozzá és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
2. A lisztet tálba szitáljuk, az élesztős tejet a közepébe öntjük. A széléről egy kevés lisztet hozzákeverünk, és ezt a lágy kovászt 10 percig kelesztjük. Közben a maradék tejet, a tojást, a cukrot, a sót és a vajat összekeverjük. 2-3 részletben az élesztős liszthez adjuk, és a keverőkanállal hólyagosra dagasztjuk. Lefedve, kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
3. Ezután olajjal megkent gyúrólapra borítjuk, és finoman kissé átgyúrjuk, közben a jól lecsöpögtetett mazsolát meg a reszelt citrushéjat is beledolgozzuk. 3 egyenlő cipóra osztjuk, egyenként kb. kétujjnyi vastag rudakká sodorjuk, majd hármas copffonással összefonjuk.
4. A nagy tepsit vagy sütőlapot kivajazzuk, és a közepére egy kb. 10 centi magas, 15-18 centi átmérőjű kerek tortaformát vagy fezekat állitunk, aminek az oldalát szintén megkenjük vajjal. A kalácsot ügyesen köré hajtjuk és a tészták találkozásánál összenyomkodjuk. letakarva, langyos helyen kb. 35 percig kelesztjük.
5. Ezután tojássárgájával megkenjük, a nagyszemű cukorral megszórjuk. Közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 percig sütjük. Közben ha a teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.
6. Ha kihűlt, nagy kerek tálra tesszük, és a közepébe, egészen az oldalához négy kis likőrös poharat illesztünk. Ezekbe jó szorosan gyertyát állítunk. Ugyancsak középre fenyőágat és tobozokat is rakhatunk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.