Karácsonyi adventi koszorú

Karácsonyi adventi koszorú recept
Hozzávalók
•  10 dkg mazsola
•  3 dl tej
•  10 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  5 dkg élesztő
•  15 dkg kristálycukor
•  70 dkg finomliszt
•  2 tojás
•  csipetnyi só
•  10 dkg cukrozott reszelt citrom vagy narancshéj (vegyesen is lehet)
a nyújtáshoz:
•  1-2 evőkanál olaj
a tepsi kikenéséhez:
•  3 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
•  1-2 tojássárgája
•  1 evőkanál nagyszemű cukor

Elkészítés módja

1. A mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A tejet meglangyosítjuk, a vajat fölolvasztjuk. Az élesztőt a teljes mennyiségből elvett 1 deci tejbe morzsoljuk, 1 kiskanál cukrot keverünk hozzá és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.

2. A lisztet tálba szitáljuk, az élesztős tejet a közepébe öntjük. A széléről egy kevés lisztet hozzákeverünk, és ezt a lágy kovászt 10 percig kelesztjük. Közben a maradék tejet, a tojást, a cukrot, a sót és a vajat összekeverjük. 2-3 részletben az élesztős liszthez adjuk, és a keverőkanállal hólyagosra dagasztjuk. Lefedve, kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

3. Ezután olajjal megkent gyúrólapra borítjuk, és finoman kissé átgyúrjuk, közben a jól lecsöpögtetett mazsolát meg a reszelt citrushéjat is beledolgozzuk. 3 egyenlő cipóra osztjuk, egyenként kb. kétujjnyi vastag rudakká sodorjuk, majd hármas copffonással összefonjuk.

4. A nagy tepsit vagy sütőlapot kivajazzuk, és a közepére egy kb. 10 centi magas, 15-18 centi átmérőjű kerek tortaformát vagy fezekat állitunk, aminek az oldalát szintén megkenjük vajjal. A kalácsot ügyesen köré hajtjuk és a tészták találkozásánál összenyomkodjuk. letakarva, langyos helyen kb. 35 percig kelesztjük.

5. Ezután tojássárgájával megkenjük, a nagyszemű cukorral megszórjuk. Közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 percig sütjük. Közben ha a teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk.

6. Ha kihűlt, nagy kerek tálra tesszük, és a közepébe, egészen az oldalához négy kis likőrös poharat illesztünk. Ezekbe jó szorosan gyertyát állítunk. Ugyancsak középre fenyőágat és tobozokat is rakhatunk.

A leírásban szereplő Karácsonyi adventi koszorú recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.