Mézeskalács-házikó
Elkészítés módja
1. A tésztához valókat egy nagy tálba téve összegyúrjuk. A tészta eleinte ragacsos, de addig kell gyúrni, amíg jól formálható nem lesz. Ha mégis túl puha maradna, egy kevés lisztet, ha túl kemény, pár kanál tejet adunk hozzá. Ezután tálba tesszük, alufóliával gondosan letakarjuk, és hűtőszekrényben legalább 1 napon át pihentetjük; de 2 hétig is eláll, ha lassabban haladnánk a munkával.
2. A házat előre megtervezzük, oldalait és a tetőelemeket kartonpapírból kivágjuk. Ezenkívül kikészítjük azokat a kiszúrókat, amelyekkel a házat díszítő csillagokat, fenyőfákat, szívet, körlapokat szúrjuk majd ki, de persze ezek is lehetnek kartonpapírból. A tésztából lecsípünk egy darabot, és meglisztezett gyúrólapon 3-4 milliméter vastagságúra kinyújtjuk.
3. A kartonból kivágott mintákat a tésztára fektetjük, éles kiskéssel körbevágjuk. A házikó oldalain ajtó- és ablaknyílásokat is vághatunk, de ezek készülhetnek később cukormázból is. A kiszúrt darabokat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Ha lehet, egy tepsibe hasonló méretűek kerüljenek, hogy egyszerre süljenek meg. Kiszabunk még egy nagy, sima lapot is, erre kerül majd a házikó.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 10-15 perc alatt barnáspirosra sütjük, de figyeljük, mert könnyen megég. A megsült darabokat sima felületen, például egy nagy tálcán hagyjuk kihűlni.
5. Ha minden formát kisütöttünk, kezdődhet a házikó összeállítása, amihez először ellenőrizzük, hogy a ház elemei összeillenek-e. Egy kis – lehetőleg teflon – lábasban a „ragasztáshoz” szánt cukrot kevergetve megolvasztjuk. A ház falainak szélét belemártjuk, egymáshoz illesztjük, és megvárjuk, amíg így megszilárdul. Ha a falak már biztosan állnak, következhet a legnehezebb feladat, a tetőépítés. A dolgot megkönnyíti, ha sütünk előre egy tartóoszlopot, amelyik középen alátámasztja a tetőt.
6. Ha már áll a házunk, nekifoghatunk az apró díszek és figurák felrakásának. Ehhez 1 tojásfehérjét habosra keverünk, majd annyi – akár 6-8 evőkanálnyi – porcukrot szórunk bele, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Ezzel az édes „ragasztóval” lehet rögzíteni a díszeket a házra, amire dióbél, mogyoró és színes cukorka is kerülhet, a tetőcserepek lehetnek vékony mandulalapocskákból, és így tovább. A fenyőfák akkor állnak meg biztosan, ha a fenyőforma két oldalán 1-1 fél fenyőfát is hozzáragasztunk.
7. Ha a cukormázat nejlonzacskóba töltjük, aminek egyik csücskét levágjuk, nagyszerű nyomózsákot kapunk, melyből a mázat kinyomva mintákat: havas háztetőt, lecsüngő jégcsapot stb. rajzolhatunk. Ezzel a fehér krémmel tüntethetjük el a lecsöpögött olvasztottcukor-cseppeket is. Lehet, hogy több mázra lesz szükségünk, de egyszerre csak 1 tojásfehérjéből készítsük, mert könnyen kiszárad.
8. Végül ha kész a házikó, olvasztott cukorral a megsütött talpra ragasztjuk, majd a fenyőket is körérakjuk. Egy teaszűrőbe néhány kanál porcukrot teszünk, s rászitáljuk, mintha friss hó hullott volna rá. Száraz helyen tároljuk, különben a tészta megpuhul, és a ház összedől.
A méretezést bizony a készítőnek kell megoldania ennél a receptnél, na de egy olyan ügyes háziasszonynak mint ön, nem jelenthet ez gondot.
Nagyon szép!
Kár,hogy nincs meg az elemek mérete.
Tavaly én is készítettem,kicsi az enyém és nem ez a forma.
gratulálok!