Mézeskalács-házikó

Mézeskalács-házikó  recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  1 kg finomliszt
•  50 dkg vegyes virágméz
•  20 dkg kristálycukor
•  10 dkg vaj
•  4 tojássárgája
•  1 evőkanál szódabikarbóna
•  0.5 dl tej
•  1 citrom reszelt héja
•  1 evőkanál mézessütemény-fűszerkeverék
a tészta kinyújtásához:
•  finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
•  vaj
a „ragasztáshoz”:
•  kb.30 dkg porcukor
•  2-3 tojásfehérje

Elkészítés módja

1. A tésztához valókat egy nagy tálba téve összegyúrjuk. A tészta eleinte ragacsos, de addig kell gyúrni, amíg jól formálható nem lesz. Ha mégis túl puha maradna, egy kevés lisztet, ha túl kemény, pár kanál tejet adunk hozzá. Ezután tálba tesszük, alufóliával gondosan letakarjuk, és hűtőszekrényben legalább 1 napon át pihentetjük; de 2 hétig is eláll, ha lassabban haladnánk a munkával.

2. A házat előre megtervezzük, oldalait és a tetőelemeket kartonpapírból kivágjuk. Ezenkívül kikészítjük azokat a kiszúrókat, amelyekkel a házat díszítő csillagokat, fenyőfákat, szívet, körlapokat szúrjuk majd ki, de persze ezek is lehetnek kartonpapírból. A tésztából lecsípünk egy darabot, és meglisztezett gyúrólapon 3-4 milliméter vastagságúra kinyújtjuk.

3. A kartonból kivágott mintákat a tésztára fektetjük, éles kiskéssel körbevágjuk. A házikó oldalain ajtó- és ablaknyílásokat is vághatunk, de ezek készülhetnek később cukormázból is. A kiszúrt darabokat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Ha lehet, egy tepsibe hasonló méretűek kerüljenek, hogy egyszerre süljenek meg. Kiszabunk még egy nagy, sima lapot is, erre kerül majd a házikó.

4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 10-15 perc alatt barnáspirosra sütjük, de figyeljük, mert könnyen megég. A megsült darabokat sima felületen, például egy nagy tálcán hagyjuk kihűlni.

5. Ha minden formát kisütöttünk, kezdődhet a házikó összeállítása, amihez először ellenőrizzük, hogy a ház elemei összeillenek-e. Egy kis – lehetőleg teflon – lábasban a „ragasztáshoz” szánt cukrot kevergetve megolvasztjuk. A ház falainak szélét belemártjuk, egymáshoz illesztjük, és megvárjuk, amíg így megszilárdul. Ha a falak már biztosan állnak, következhet a legnehezebb feladat, a tetőépítés. A dolgot megkönnyíti, ha sütünk előre egy tartóoszlopot, amelyik középen alátámasztja a tetőt.

6. Ha már áll a házunk, nekifoghatunk az apró díszek és figurák felrakásának. Ehhez 1 tojásfehérjét habosra keverünk, majd annyi – akár 6-8 evőkanálnyi – porcukrot szórunk bele, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Ezzel az édes „ragasztóval” lehet rögzíteni a díszeket a házra, amire dióbél, mogyoró és színes cukorka is kerülhet, a tetőcserepek lehetnek vékony mandulalapocskákból, és így tovább. A fenyőfák akkor állnak meg biztosan, ha a fenyőforma két oldalán 1-1 fél fenyőfát is hozzáragasztunk.

7. Ha a cukormázat nejlonzacskóba töltjük, aminek egyik csücskét levágjuk, nagyszerű nyomózsákot kapunk, melyből a mázat kinyomva mintákat: havas háztetőt, lecsüngő jégcsapot stb. rajzolhatunk. Ezzel a fehér krémmel tüntethetjük el a lecsöpögött olvasztottcukor-cseppeket is. Lehet, hogy több mázra lesz szükségünk, de egyszerre csak 1 tojásfehérjéből készítsük, mert könnyen kiszárad.

8. Végül ha kész a házikó, olvasztott cukorral a megsütött talpra ragasztjuk, majd a fenyőket is körérakjuk. Egy teaszűrőbe néhány kanál porcukrot teszünk, s rászitáljuk, mintha friss hó hullott volna rá. Száraz helyen tároljuk, különben a tészta megpuhul, és a ház összedől.

A leírásban szereplő Mézeskalács-házikó recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (mézeskalács, kalács, mézeskalács ház) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Mézeskalács-házikó recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #8336 2013. 12. 09. 19:57 Válasz

    A méretezést bizony a készítőnek kell megoldania ennél a receptnél, na de egy olyan ügyes háziasszonynak mint ön, nem jelenthet ez gondot.

  2. Vassné Edit
    Vassné Edit #8324 2013. 12. 09. 16:20 Válasz

    Nagyon szép!
    Kár,hogy nincs meg az elemek mérete.
    Tavaly én is készítettem,kicsi az enyém és nem ez a forma.
    gratulálok!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több kalács recept
Még több kalács recept

Mézeskalács-házikó recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #8336 2013. 12. 09. 19:57 Válasz

    A méretezést bizony a készítőnek kell megoldania ennél a receptnél, na de egy olyan ügyes háziasszonynak mint ön, nem jelenthet ez gondot.

  2. Vassné Edit
    Vassné Edit #8324 2013. 12. 09. 16:20 Válasz

    Nagyon szép!
    Kár,hogy nincs meg az elemek mérete.
    Tavaly én is készítettem,kicsi az enyém és nem ez a forma.
    gratulálok!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.