Karamellás szelet

Karamellás szelet recept
Hozzávalók
A tésztához:
•  8 tojás
•  8 evőkanál kristálycukor
•  8 evőkanál langyos víz
•  8 evőkanál finomliszt vagy rétesliszt
•  1 evőkanál keserű kakaópor
•  1 csomag sütőpor
A habtésztához:
•  5 tojásfehérje
•  25 dkg porcukor
A karamellkrémhez:
•  30 dkg porcukor
•  2.5 dl zsíros habtejszín
•  3 dl tej
•  5 tojássárgája
•  1 csomag főznivaló vaníliaízű pudingpor
•  30 dkg vaj

Elkészítés módja

1. A tésztához a tojások fehérjéit kemény habbá verjük, a vége felé a cukrot kanalanként beleszórjuk. Egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd kanalanként a vizet is. A lisztet a kakaóporral és a sütőporral összeforgatjuk, majd szitálva, széles mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk. Két sütőpapírral bélelt tepsire 35 x 25 centis lapokat kenünk ki belőle. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 16-18 percig sütjük.

2. A habtésztához két egymásba illő kislábast (teflon nem lehet!) kiválasztunk. A kicsinek olyannak kell lennie, amiben habot is verhetünk, igazából a legjobb lenne egy kis habüst. A nagyobb lábasba annyi vizet öntünk, hogy amikor a kicsit belerakjuk, annak kb. a feléig érjen. Tűzre tesszük, s ha forr, kis lángra állítjuk, hogy éppen csak gyöngyözve forrjon. A tojásfehérjét a kisebbikbe rakjuk, a cukrot rászórjuk. A vízgőzre állítjuk, és folyamatosan keverve kemény habbá verjük. Ez kb. 20 perc. Sütőpapírral bélelt tepsire 35 x 25 centis téglalappá simítjuk. 100 °C-os sütőben 1 órán át sütjük pontosabban szárítjuk. Ekkor a sütő ajtaját résnyire kinyitjuk, a habtésztát így hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírról leválasztjuk.

3. A karamellkrémhez a porcukrot egy lábasban világosbarnára karamellizáljuk, a tejszínt ráöntjük, és kis lángon forraljuk, míg a karamell teljesen föl nem oldódik benne. A tejben elhabarjuk a tojássárgáját és a pudingport, a cukros tejszínhez öntjük, és kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levesszük, a kockákra vágott hideg vajat belerakjuk, és többször belekeverve hűlni hagyjuk. A végére sima, sűrű, mégis habszerű krém lesz belőle, amit hűtőszekrénybe teszünk, hogy egy kicsit megdermedjen.

4. Következhet a sütemény összeállítása. Az egyik tésztalapot, amelyikről a sütőpapírt lehúztuk, tepsire tesszük. A karamellkrémet habosra keverjük, kb. negyedét a tésztára kenjük. Az egyik habtésztát rátesszük, amit újabb egynegyednyi krémmel kenünk meg, majd jöhet a másik habtészta. Erre negyednyi krém kerül, a másik kakaós tésztalapot ráillesztjük, egy kicsit a krémbe is nyomkodjuk, majd a tetejét a maradék egynegyednyi krémmel megkenjük, és villával megcifrázzuk.

5. Letakarva hűtőszekrényben dermesztjük néhány órán át, hogy azután forró vízbe mártott késsel kb. 5 centis kockákra vághassuk.

Karamellás szelet recepthez fűződő történet, jótanács

A recept alapján 35 szelet készíthető.

A leírásban szereplő Karamellás szelet recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (karamell, karamell szelet) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Karamellás szelet recept - 4 hozzászólás

  1. zsuzsa56
    zsuzsa56 #6710 2013. 07. 18. 16:19 Válasz

    Köszönjük a finom receptet!

  2. admin
    admin #6697 2013. 07. 17. 13:45 Válasz

    Minden mellébeszélés nélkül, nagyon finom! :)

  3. spajzgirl
    spajzgirl #6696 2013. 07. 17. 12:53 Válasz

    finom lehet

  4. Vassné Edit
    Vassné Edit #6694 2013. 07. 16. 22:40 Válasz

    Nagyon tetszik.
    Köszönöm.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Karamellás szelet recept - 4 hozzászólás

  1. zsuzsa56
    zsuzsa56 #6710 2013. 07. 18. 16:19 Válasz

    Köszönjük a finom receptet!

  2. admin
    admin #6697 2013. 07. 17. 13:45 Válasz

    Minden mellébeszélés nélkül, nagyon finom! :)

  3. spajzgirl
    spajzgirl #6696 2013. 07. 17. 12:53 Válasz

    finom lehet

  4. Vassné Edit
    Vassné Edit #6694 2013. 07. 16. 22:40 Válasz

    Nagyon tetszik.
    Köszönöm.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.