Pávaszem
Elkészítés módja
1. A tésztához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 2-3 perc. A kakaóport, a lisztet és a sütőport összeforgatjuk, az előzőekbe dolgozzuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk – először csak a harmadát tegyük bele, keverjük el jól, ezután lehet könnyen beleforgatni a többi habot. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, és közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 15 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert ha kiszárad, nehezebb feltekerni, törik.
2. A krémhez a tojást a pudingporral és a tejjel simára keverjük, vízgőzre (a bátrabbak közepes lángra) téve sűrűre főzzük. A puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) először magában, majd a porcukorral meg a vaníliás cukorral keverjük simára. Apránként a kihűlt, kikevert, főzött krémhez adjuk. Ezután elfelezzük, az egyiket a kakaóval barnára színezzük.
3. A tésztát – miután a sütőpapírt lehúztuk róla – a vaníliás krémmel megkenjük. A kakaós krémet rásimítjuk. Alulról is, felülről is a közepe felé feltekerjük. Szorosan alufóliába csomagoljuk, majd 3-4 órán át hűtőszekrényben dermesztjük. Ezután kicsomagoljuk.
4. Az étcsokoládét a margarinnal fölolvasztjuk, a süteményt bevonjuk vele. Amikor megszilárdult, forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastagon fölszeleteljük. Ha ügyesen dolgoztunk, a szeletek gyönyörű pávaszemes rajzolatot mutatnak.
Van akinek nem lenne az. :)
A kedvenc sütim!