Házi sajt ízesítve

Házi sajt ízesítve recept
Hozzávalók
•  3 liter házi tej
•  12 dkg só
•  0.8 dl 10%-os ecet
•  1 mokkáskanál fehér bors
•  3 dkg dió
•  1.5 dkg metélőhagyma
•  3 dkg paprikával töltött olajbogyó

Elkészítés módja

1. A házi tejet lassú tűzön 15-20 percig kevergetve felforraljuk, közben hozzáadjuk a sót és a fehér borsot.

2. Miután felforrt, levesszük a tűzről és beleöntjük az ecetet. 25-30 percig hagyjuk, hogy a fehérje kicsapódjon az ecet hatásra.

3. Ha már látszik a sárgás savó elválni a szilárdabb daraboktól, akkor egy szűrőt kibélelünk konyharuhával és beleöntjük az egészet.

4. Óvatosan kicsavargatjuk, a lehető legtöbb savót kiengedjük belőle.

5. Ezután 3 részre osztjuk, az elsőbe belekeverjük a metélőhagyma felét, a másodikba az apróra tört diót és a maradék snidlinget, a harmadikba pedig az apróra vágott olajbogyót.

6. Mindhárom kis gombócot konyharuhába tesszük, kinyomkodjuk még egy kicsit, aztán a ruhából kivéve egy nagyobb deszkára helyezzük, amit kicsit megdöntünk.

7. A tetejére vízzel teli lábast teszünk, préseléssel elősegítve a savó további lecsöpögését.

3-4 óra után már fogyasztható a friss házi lágy sajt, de ha félkemény sajtot szeretnénk, még egy éjszakára hűvös helyen hagyjuk (pl. pince vagy kamra).

Házi sajt ízesítve recepthez fűződő történet, jótanács

1 liter tejből kb. 10 dkg sajt lesz. A variációk száma szinte végtelen, ahogy ízesíthetjük a natúr sajtot, mi ezt a három félét készítettük el kísérletképpen, a legfinomabbnak a snidlinges-diós bizonyult. :)

A leírásban szereplő Házi sajt ízesítve recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Házi sajt ízesítve recept - 8 hozzászólás

  1. fruzsus
    fruzsus #2338 2013. 03. 19. 12:25 Válasz

    És látod karperec, a jó kis csípős paprika is megjelent ott a képen :))

  2. karperec
    karperec #2311 2013. 03. 18. 18:57 Válasz

    Nem is feltételeztem rólad, hogy szerényen falatoztad... :) Ha beválik, sajtot sajttal eszek.

  3. horniart
    horniart #2237 2013. 03. 17. 23:20 Válasz

    :-) remélem ízlik majd, én minden szerénytelenség nélkül imádtam... :-DDD teljesen más, mint a bolti!

  4. karperec
    karperec #2230 2013. 03. 17. 22:27 Válasz

    Imádok mindenféle sajtot! Ilyet még nem ettem, de remekül hangzik! Egy próbát nekem is megér.

  5. horniart
    horniart #2218 2013. 03. 17. 21:45 Válasz

    Köszönöm :-) próbáld ki, tényleg érdemes és pikk-pakk kész, csak a pihentetés időigényes :-)

  6. manócska
    manócska #2206 2013. 03. 17. 21:18 Válasz

    Nagyon jól hangzik és nem is bonyolult az elkészítése. Ki fogom próbálni.

  7. horniart
    horniart #2200 2013. 03. 17. 19:47 Válasz

    Köszönöm szépen! :-)
    Bizony, itt semmi E... Piacon a legegyszerűbb beszerezni, 160 Ft/l.
    Jó étvágyat hozzá!

  8. cherryka
    cherryka #2199 2013. 03. 17. 19:36 Válasz

    Ez egy igazán hasznos recept, hálás köszönet érte! Ki fogom próbálni! Azt hiszem, nem is az elkészítés lesz a nagyobb kihívás, hanem a házi tej beszerzése. Azonban biztos vagyok benne, hogy megéri a fáradalmakat, hiszen olyan sajt a jutalom érte, ami tényleg sajt, és nem egy sajtnak csúfolt víz-tejpor-növényi zsír-emulgeátor... és még sorolhatnám mi minden egyvelege, tartósítószerekkel megspékelve.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Házi sajt ízesítve recept - 8 hozzászólás

  1. fruzsus
    fruzsus #2338 2013. 03. 19. 12:25 Válasz

    És látod karperec, a jó kis csípős paprika is megjelent ott a képen :))

  2. karperec
    karperec #2311 2013. 03. 18. 18:57 Válasz

    Nem is feltételeztem rólad, hogy szerényen falatoztad... :) Ha beválik, sajtot sajttal eszek.

  3. horniart
    horniart #2237 2013. 03. 17. 23:20 Válasz

    :-) remélem ízlik majd, én minden szerénytelenség nélkül imádtam... :-DDD teljesen más, mint a bolti!

  4. karperec
    karperec #2230 2013. 03. 17. 22:27 Válasz

    Imádok mindenféle sajtot! Ilyet még nem ettem, de remekül hangzik! Egy próbát nekem is megér.

  5. horniart
    horniart #2218 2013. 03. 17. 21:45 Válasz

    Köszönöm :-) próbáld ki, tényleg érdemes és pikk-pakk kész, csak a pihentetés időigényes :-)

  6. manócska
    manócska #2206 2013. 03. 17. 21:18 Válasz

    Nagyon jól hangzik és nem is bonyolult az elkészítése. Ki fogom próbálni.

  7. horniart
    horniart #2200 2013. 03. 17. 19:47 Válasz

    Köszönöm szépen! :-)
    Bizony, itt semmi E... Piacon a legegyszerűbb beszerezni, 160 Ft/l.
    Jó étvágyat hozzá!

  8. cherryka
    cherryka #2199 2013. 03. 17. 19:36 Válasz

    Ez egy igazán hasznos recept, hálás köszönet érte! Ki fogom próbálni! Azt hiszem, nem is az elkészítés lesz a nagyobb kihívás, hanem a házi tej beszerzése. Azonban biztos vagyok benne, hogy megéri a fáradalmakat, hiszen olyan sajt a jutalom érte, ami tényleg sajt, és nem egy sajtnak csúfolt víz-tejpor-növényi zsír-emulgeátor... és még sorolhatnám mi minden egyvelege, tartósítószerekkel megspékelve.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.