Házi sajt ízesítve
Elkészítés módja
1. A házi tejet lassú tűzön 15-20 percig kevergetve felforraljuk, közben hozzáadjuk a sót és a fehér borsot.
2. Miután felforrt, levesszük a tűzről és beleöntjük az ecetet. 25-30 percig hagyjuk, hogy a fehérje kicsapódjon az ecet hatásra.
3. Ha már látszik a sárgás savó elválni a szilárdabb daraboktól, akkor egy szűrőt kibélelünk konyharuhával és beleöntjük az egészet.
4. Óvatosan kicsavargatjuk, a lehető legtöbb savót kiengedjük belőle.
5. Ezután 3 részre osztjuk, az elsőbe belekeverjük a metélőhagyma felét, a másodikba az apróra tört diót és a maradék snidlinget, a harmadikba pedig az apróra vágott olajbogyót.
6. Mindhárom kis gombócot konyharuhába tesszük, kinyomkodjuk még egy kicsit, aztán a ruhából kivéve egy nagyobb deszkára helyezzük, amit kicsit megdöntünk.
7. A tetejére vízzel teli lábast teszünk, préseléssel elősegítve a savó további lecsöpögését.
3-4 óra után már fogyasztható a friss házi lágy sajt, de ha félkemény sajtot szeretnénk, még egy éjszakára hűvös helyen hagyjuk (pl. pince vagy kamra).Házi sajt ízesítve recepthez fűződő történet, jótanács
1 liter tejből kb. 10 dkg sajt lesz. A variációk száma szinte végtelen, ahogy ízesíthetjük a natúr sajtot, mi ezt a három félét készítettük el kísérletképpen, a legfinomabbnak a snidlinges-diós bizonyult. :)
És látod karperec, a jó kis csípős paprika is megjelent ott a képen :))
Nem is feltételeztem rólad, hogy szerényen falatoztad... :) Ha beválik, sajtot sajttal eszek.
:-) remélem ízlik majd, én minden szerénytelenség nélkül imádtam... :-DDD teljesen más, mint a bolti!
Imádok mindenféle sajtot! Ilyet még nem ettem, de remekül hangzik! Egy próbát nekem is megér.
Köszönöm :-) próbáld ki, tényleg érdemes és pikk-pakk kész, csak a pihentetés időigényes :-)
Nagyon jól hangzik és nem is bonyolult az elkészítése. Ki fogom próbálni.
Köszönöm szépen! :-)
Bizony, itt semmi E... Piacon a legegyszerűbb beszerezni, 160 Ft/l.
Jó étvágyat hozzá!
Ez egy igazán hasznos recept, hálás köszönet érte! Ki fogom próbálni! Azt hiszem, nem is az elkészítés lesz a nagyobb kihívás, hanem a házi tej beszerzése. Azonban biztos vagyok benne, hogy megéri a fáradalmakat, hiszen olyan sajt a jutalom érte, ami tényleg sajt, és nem egy sajtnak csúfolt víz-tejpor-növényi zsír-emulgeátor... és még sorolhatnám mi minden egyvelege, tartósítószerekkel megspékelve.