Pontyhalászlé halas rétessel

Pontyhalászlé halas rétessel recept
Hozzávalók
•  egy kb. 1.5 kg-os ponty
•  1 evőkanál jóféle pirospaprika
•  1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
•  1 kiskanál csemege Piros Arany vagy Édes Anna
• 
•  1 burgonya (el is maradhat)
•  4 közepes vöröshagyma
•  4 evőkanál olaj
•  1-1 paprika és paradicsom
•  4 tojás
•  1 csomag 4 lapos réteslap
•  2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés módja

1. A pontyot megtisztítjuk, ha van benne haltej vagy ikra, azt félretesszük. A hal fejét levágjuk, megtisztítjuk, méregfogát kiszedjük. A hal törzsét kifilézzük, bőrös oldalukkal lefelé vágódeszkára rakjuk, a filék keskeny végénél a halhús és a bőre közé vágunk. A bőr végét a bal kezünkkel megfogjuk, és a kést kissé lefelé szorítva a vastagabb része felé végigvágjuk. Akkor jó, ha a bőre teljes egészében lejön, de akár maradhat bőrösen is. A filéket 2-3 milliméterenként, mélyen beirdaljuk, a pirospaprikával, a kétféle paprikakrémmel meg 1 kiskanál sóval alaposan bedörzsöljük. Letakarva 1 órára a hűtőszekrénybe rakjuk.

2. A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk. A burgonyát kockákra, 3 hagymát vékony karikákra vágunk, és a fazékba, kb. 2 liter vízbe szórjuk. A halcsontokat és a megtisztított halfejet belerakjuk, 1 csapott evőkanálnyi sót adunk hozzá, majd fölforraljuk. Egy kis rést hagyva lefödjük, és 1,5 órán át főzzük. Esetleg egy csokor petrezselymet és 1-1 szem paradicsomot meg paprikát, paprikacsumát is adhatunk hozzá.

3. Ezután a tűzről lehúzzuk, leszűrjük, a hagymát meg a burgonyát fakanállal a leszűrt lébe szitán áttörjük. A halcsontokról meg a fejről – ha egy kissé kihűltek – lefejtjük a húst, és ugyancsak áttörjük.

4. Az így kapott sűrű halalaplevet fölforraljuk, és a pácolt pontyfilét belerakjuk. 8 percig főzzük, majd óvatosan kiemeljük, hűlni hagyjuk.

5. Ezután a nagyobb szálkákat kiszedjük belőle, és a halhúst ledaráljuk (ha bőrös volt, akkor azzal együtt). A félretett 1 hagymát finomra vágjuk, 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. Az apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot beleszórjuk, 2-3 percig pirítjuk, és a halat hozzáadva még 1-2 percig sütjük. A tojásokat fölverjük, 1 mokkáskanál sót beleszórunk, a „lecsós” pontyra öntjük, kevergetve 2-3 percig, a tojás kocsonyásodásáig sütjük.

6. A réteslapokat egy nedves konyharuhán egymásra terítjük úgy, hogy közüket egy kevés olajjal megkenjük, a morzsával meghintjük. A tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta, majd a rétest fölgöngyöljük, kiolajozott tepsire rakjuk. A tetejét is megkenjük olajjal, végül előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) 20 percig sütjük.

7. Tálaláskor a halászlevet megforrósítjuk, ha kell, utánasózzuk. Tányérokba merjük, és csak az utolsó pillanatban rakjuk bele a felszeletelt forró rétest – mindig csak 1 szeletet egyszerre! – nehogy túlzottan elázzon.

Pontyhalászlé halas rétessel recepthez fűződő történet, jótanács

Aki a hal tisztításától, bontásától idegenkedik, a halas réteshez vásároljon kb. 70 dkg bőr nélküli pontyfilét, a leveshez pedig kb. 1 kg tisztított halcsontot és fejet vegyesen.

A leírásban szereplő Pontyhalászlé halas rétessel recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (halászlé, rétesek, ponty, rétes) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.