Mákos, diós bejgli
Elkészítés módja
1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót.
2. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. A pihentetést követően 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk.
3. Elkészítjük máktölteléket 26 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzáadjuk a reszelt almát, a narancs és citromhéjat, a fahéjat, a vaníliát és a baracklekvárt is.
4. Elkészítjük a diótölteléket 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és a darált dióra öntjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, narancshéjat, a vaníliát és 4 dkg zsemlemorzsát és a lekvárt.
5. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából és felsodorjuk.
6. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, majd ismét megkenjük és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás meg nem szárad.
7. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.
Nagyon szép!
Gyönyörűszép:))
Köszönöm szépen!!!! :)
Gratulálok csoda szépek
Omlósabb lesz.
Mennyiben lesz más a tészta, ha részben zsírral készül?