Stájer almás pite

Elkészítés módja
1. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk. A vajjal elmorzsoljuk, azután a cukorral, a tejjel és a sóval összegyúrjuk. 60-40 % arányban elosztjuk, folpackba csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
2. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük. 10 perc elteltével kinyomkodjuk - az így kapott gyümölcslevet igyuk meg! - a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, a cukorral, a durvára vágott mogyoróval, a mazsolával és a fahéjjal összekeverjük.
3. A nagyobbik tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy egy 32x32 centis kivajazott, lisztezett tepsibe fektethessük. (Ha csak nagyobb tepsink van, akkor se nyújtsuk nagyobbra!) Megkenjük a lekvárral, majd jöhet rá jó vastagon az almás töltelék. A maradék tésztából csíkokat vágunk vagy kis rudakat sodrunk, a töltelék tetejére berácsozzuk vele, majd tojássárgájával megkenjük.
4. Előmelegített sütőben, a közepesnél valamivel nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük.
Köszönjük szépen. Edit, derelyevágóval készült a rács.
Nagyon tetszik a rács a pitén.
Milyen eszközzel lett formálva?
Köszönöm szépen.
Költői kérdés: vajon akad olyan ember, aki nem szereti az almás pitét? ;) Fantasztikus egy "találmány" minden változata!
Fincsi:)