Bagolyszem

Elkészítés módja
1. Az élesztőt egy pohárba morzsoljuk, a langyos tejet ráöntjük. A cukrot hozzáadjuk, s várunk 10-15 percet, hogy az élesztő fölfuthasson. A lisztet a sóval összeforgatjuk, a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával és a tejes élesztővel összegyúrjuk. Figyelem! – az élesztő ellenére olyannak kell lennie, mint egy omlós tészta, semmiképpen sem kelt tészta. 2 egyenlő részre osztjuk, és letakarva, meleg helyen 15-20 percig pihentetjük.
2. Közben a dióhabhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé először a cukrot, azután a diót adjuk apránként hozzá.
3. Az egyik tésztacipót enyhén meglisztezett sütőpapíron 22x35 centis téglalappá nyújtjuk. Hosszabbik oldalát alul is, felül is, a tészta szélétől jó ujjnyira lekvárral végig megkenjük, pontosabban kiskanállal végighalmozzuk rajta, és meggyel végig rakjuk. Balról is, jobbról is kb. ujjnyit visszahajtunk a tésztából, nehogy sütés közben kifolyjon belőle a lekvár. Ezután alul is, fölül is ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, és befelé, a közepe felé tekerjük mindkettőt úgy, hogy középen jó ujjnyi csík szabadon maradjon (a két tekercs ne érjen össze középen). A sütőpapírról óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, de az is jó, ha levágjuk a sütőpapírt, és vele együtt emeljük tepsire a tésztát. Hosszában középre, a szabadon hagyott részre egyharmadnyi dióhabot simítunk, majd a tésztát felvert tojással lekenjük. Ugyanígy készítjük el a másik tekercset is.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 22-25 perc alatt megsütjük. Ujjnyi vastag szeletekre vágva, langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Köszönjük szépen a visszaigazolást Editke.
Nagyon finom,szép süti.
Sokszor sütöttem már.
Mutatós, de első sorban finom. :)
Igazán mutatós sütemény!Tetszik.