Bagolyszem

Bagolyszem recept
Hozzávalók
•  2.5 dkg élesztő
•  0.5 dl tej
•  1 evőkanál kristálycukor
•  35 dkg finomliszt
•  csipetnyi só
•  20 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  3 tojássárgája
A dióhabhoz:
•  3 tojásfehérje
•  15 dkg kristálycukor
•  15 dkg darált dió
A tészta nyújtásához:
•  finomliszt
A töltéshez:
•  1 üveg (280 gramm) meggylekvár
•  1 kis üveg magozott meggybefőtt
A lekenéshez:
•  1 tojás

Elkészítés módja

1. Az élesztőt egy pohárba morzsoljuk, a langyos tejet ráöntjük. A cukrot hozzáadjuk, s várunk 10-15 percet, hogy az élesztő fölfuthasson. A lisztet a sóval összeforgatjuk, a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával és a tejes élesztővel összegyúrjuk. Figyelem! – az élesztő ellenére olyannak kell lennie, mint egy omlós tészta, semmiképpen sem kelt tészta. 2 egyenlő részre osztjuk, és letakarva, meleg helyen 15-20 percig pihentetjük.

2. Közben a dióhabhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé először a cukrot, azután a diót adjuk apránként hozzá.

3. Az egyik tésztacipót enyhén meglisztezett sütőpapíron 22x35 centis téglalappá nyújtjuk. Hosszabbik oldalát alul is, felül is, a tészta szélétől jó ujjnyira lekvárral végig megkenjük, pontosabban kiskanállal végighalmozzuk rajta, és meggyel végig rakjuk. Balról is, jobbról is kb. ujjnyit visszahajtunk a tésztából, nehogy sütés közben kifolyjon belőle a lekvár. Ezután alul is, fölül is ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, és befelé, a közepe felé tekerjük mindkettőt úgy, hogy középen jó ujjnyi csík szabadon maradjon (a két tekercs ne érjen össze középen). A sütőpapírról óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, de az is jó, ha levágjuk a sütőpapírt, és vele együtt emeljük tepsire a tésztát. Hosszában középre, a szabadon hagyott részre egyharmadnyi dióhabot simítunk, majd a tésztát felvert tojással lekenjük. Ugyanígy készítjük el a másik tekercset is.

4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 22-25 perc alatt megsütjük. Ujjnyi vastag szeletekre vágva, langyosan vagy hidegen tálaljuk.

A leírásban szereplő Bagolyszem recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Bagolyszem recept - 4 hozzászólás

  1. admin
    admin #8195 2013. 11. 23. 20:54 Válasz

    Köszönjük szépen a visszaigazolást Editke.

  2. Vassné Edit
    Vassné Edit #8192 2013. 11. 23. 20:36 Válasz

    Nagyon finom,szép süti.
    Sokszor sütöttem már.

  3. admin
    admin #8171 2013. 11. 23. 19:22 Válasz

    Mutatós, de első sorban finom. :)

  4. zsuzsa56
    zsuzsa56 #8168 2013. 11. 23. 18:55 Válasz

    Igazán mutatós sütemény!Tetszik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Bagolyszem recept - 4 hozzászólás

  1. admin
    admin #8195 2013. 11. 23. 20:54 Válasz

    Köszönjük szépen a visszaigazolást Editke.

  2. Vassné Edit
    Vassné Edit #8192 2013. 11. 23. 20:36 Válasz

    Nagyon finom,szép süti.
    Sokszor sütöttem már.

  3. admin
    admin #8171 2013. 11. 23. 19:22 Válasz

    Mutatós, de első sorban finom. :)

  4. zsuzsa56
    zsuzsa56 #8168 2013. 11. 23. 18:55 Válasz

    Igazán mutatós sütemény!Tetszik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.