Meggyes, diós lepény

Meggyes, diós lepény recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  45 dkg finomliszt
•  4 evőkanál kristálycukor
•  16 dkg puha (szobahőmérsékletű) vaj vagy sütőmargarin
•  2 tojássárgája
•  csipetnyi só
•  kb.3 evőkanál tejföl
•  pár csepp citromlé
•  fél citrom reszelt héja
a tepsi kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
•  finomliszt
a töltéshez:
•  2-3 evőkanál zsemlemorzsa vagy piskótamorzsa
•  1-1.2 kg meggy (befőtt is lehet)
•  1 mokkáskanál őrölt fahéj
•  2-3 evőkanál kristálycukor
a diós masszához:
•  4 tojás
•  2 tojásfehérje
•  4 evőkanál kristálycukor
•  2 csomag vaníliás cukor
•  4 evőkanál tejföl
•  15 dkg darált dió
a tálaláshoz:
•  porcukor

Elkészítés módja

1. A tésztához valókat tálba töltjük, majd addig gyúrjuk, míg sima nem lesz, és el nem válik az edény falától. Tenyérrel kivajazott, belisztezett nagytepsibe nyomkodjuk, a morzsával egyenletesen behintjük.

2. A meggyet kimagozzuk, lecsöpögtetjük, a tésztára szórjuk, a fahéjjal összekevert cukorral meghintjük. Ha fagyasztott és szobahőmérsékleten felengedett gyümölcsből vagy befőttből készítjük, mindig jól le kell csepegtetni.

3. A diós masszához a tojássárgáját a fele cukorral meg a vaníliás cukorral habosra keverjük, a tejfölt hozzáadjuk. A tojásfehérjét (hozzátéve a tészta készítésénél maradt kettőt is) kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. Két részletben, vigyázva hogy ne törjük, a cukros tojássárgájába forgatjuk, közben a diót is beleszórjuk.

4. Egyenletesen a meggyre simítjuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percig sütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Meggyes, diós lepény recepthez fűződő történet, jótanács

Idényen kívül jól lecsöpögtetett fagyasztott vagy befőtt meggyből is készíthetjük.

A leírásban szereplő Meggyes, diós lepény recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (lepény, meggyes lepény) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.