Meggyes, diós lepény
Elkészítés módja
1. A tésztához valókat tálba töltjük, majd addig gyúrjuk, míg sima nem lesz, és el nem válik az edény falától. Tenyérrel kivajazott, belisztezett nagytepsibe nyomkodjuk, a morzsával egyenletesen behintjük.
2. A meggyet kimagozzuk, lecsöpögtetjük, a tésztára szórjuk, a fahéjjal összekevert cukorral meghintjük. Ha fagyasztott és szobahőmérsékleten felengedett gyümölcsből vagy befőttből készítjük, mindig jól le kell csepegtetni.
3. A diós masszához a tojássárgáját a fele cukorral meg a vaníliás cukorral habosra keverjük, a tejfölt hozzáadjuk. A tojásfehérjét (hozzátéve a tészta készítésénél maradt kettőt is) kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. Két részletben, vigyázva hogy ne törjük, a cukros tojássárgájába forgatjuk, közben a diót is beleszórjuk.
4. Egyenletesen a meggyre simítjuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percig sütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Meggyes, diós lepény recepthez fűződő történet, jótanács
Idényen kívül jól lecsöpögtetett fagyasztott vagy befőtt meggyből is készíthetjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.