Húsgombóc pörköltesen

Elkészítés módja
1. A gombóchoz való hagymát nagyon finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. Együtt az olajba rakjuk, és közepes lángon megfonnyasztjuk. Ha hagymakrémeket használunk, azokat elég csak fél percig pirítani az olajon.
2. A darált húst a rizzsel egy tálba rakjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával fűszerezzük, a pirított hagymát hozzáadjuk, a tojást beledolgozzuk. Nedves kézzel 12 gombócot formálunk belőle. Félrerakjuk.
3. A pörköltszafthoz a szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy akkora lábasba szórjuk, amekkorában majd a húsgombócok egy sorban egymás mellett elférnek. Az olajat ráöntve zsírját kisütjük. A hagymát finomra vágjuk, a pörcösödő szalonnára rakjuk, közepes lángon kevergetve megfonnyasztjuk. Ha hagymakrémmel főzzük, elég csak fél percig pirítani. A tűzről lehúzva a pirospaprikát hozzákeverjük, és kb. 6 deci vízzel fölöntjük. Az apróra vágott paprikával, paradicsommal (ennek a héját előtte lehúzhatjuk) és a csípős paprikával ízesítjük. Fél kiskanál sót szórunk bele, kis rést hagyva lefödjük, és így főzzük közepes lángon kb. 30 percig.
4. Ezt az ízes pörköltalapot merülőmixerrel pürésítjük, de nem feltétlen kell teljesen pépesíteni. A húsgombócokat belerakjuk, és lefödve, kis lángon, a lábast többször megrázva kb. 30 percig főzzük. Közben ha kell, elfövő levét pótoljuk. Megkóstoljuk, utánaízesítjük. Puha kenyérrel vagy tarhonyával tálaljuk.
Húsgombóc pörköltesen recepthez fűződő történet, jótanács
A pörkölt levét (szaftját) pörköltízesítővel tehetjük még teljesebbé.
Imádom!
Köszönjük szépen.
Nagyon guszta!