Fűszeres édesburgonya-krémleves

Elkészítés módja
1. Az édesburgonyát héjastól alaposan megmossuk. Egy kis tepsire vékonyan sót szórunk, az édeskrumplit rárakjuk, és pontosan úgy, mint amikor krumplit sütünk, közepesen forró sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük.
2. Közben a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük, egy fazékban, a kissé megforrósított olajban 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk - ha fokhagymakrémmel főzzük, akkor azt elég csak fél percig pirítani. Az utolsó 1 percre hozzáadjuk az apróra vágott gyömbért és a kimagozott fölaprított csilipaprikát vagy Erős Pistát is is. Az alaplevet ráöntjük, fölforraljuk. Kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, 20 percig főzzük, hogy minél intenzívebb legyen az íze.
3. A sült édesburgonyát egy kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, fölaprítjuk, és a levesalapba rakjuk. 1-2 percig forraljuk, majd merülőmixerrel pürésítjük, végül a tejszínnel dúsítjuk. Megforrósítjuk, ha kell utánafűszerezzük, utánasózzuk. Tálaláskor a tetejére apróra vágott korianderzöldet szórunk.
Méltatlanul keveset használjuk ezt a finom alapanyagot, az édesburgonyát, pedig nagyon izgalmas zöldség, és megéri mindenféle korábban már ismert ételt ezzel elkészíteni. Ad egy szép csavart a történetnek :)
Nagyon örülünk, hogy siker volt a recept, és nagyon szívesen.
Ma elkészítettem, szép piros chilivel,és nagyon finom lett.Már csak 4 db édesburgonyám volt,és épp jókor jött ez a recept.Köszönöm.